Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

«Από πολλές απόψεις, ο πόλεμος για το μέλλον της Συρίας μόλις ξεκίνησε»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με τα τεκτενόμενα αλλά και το μέλλον της Συρίας δημοσίευσε το think tank Foreign Policy Research Institute των ΗΠΑ.

Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων πως η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία τερμάτισε τη μακρά κυριαρχία του Κόμματος Μπάαθ και της δυναστείας Άσαντ στη Συρία. Το Κόμμα Μπάαθ είναι κοσμικό, αλλά οι Άσαντ είναι Αλαουίτες, μια σιιτική αίρεση που βρίσκεται κυρίως κατά μήκος των ακτών της Συρίας. Σήμερα, η δύναμη που ελέγχει τη Δαμασκό δεν είναι ούτε κοσμική ούτε σιιτική, αλλά ένας σουνιτικός συνασπισμός με το όνομα Hayat Tahrir al-Sham (HTS), ο οποίος σε παλαιότερη ενσάρκωση στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας ήταν το Μέτωπο Nusrah που συνδέεται με την Αλ Κάιντα (AQ). Η HTS εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά η HTS ισχυρίζεται ότι έσπασε με την AQ πριν από χρόνια και είναι ισλαμιστής αλλά όχι τζιχαντιστής. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές φατρίες σε αυτόν τον συνασπισμό από σκληροπυρηνικούς Σαλαφιστές έως Σύριους εθνικιστές στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Σε ποια κατεύθυνση θα οδηγήσει αυτός ο συνασπισμός τη Συρία είναι προς το παρόν άγνωστο. Λόγω των πολιτικών και θρησκευτικών διαφορών εντός του συνασπισμού των ανταρτών, μπορεί να υπάρξει ένας άλλος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία εντός των τάξεων του για να καθορίσει αυτή την κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής, η Δύση έχει ωφεληθεί από την πτώση του Άσαντ. Η Ρωσία μπορεί να χάσει τις βάσεις της στη Συρία και ως εκ τούτου μεγάλο μέρος της ικανότητάς της να προβάλλει ισχύ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η ιρανική επιρροή στη Συρία και η χερσαία γέφυρα για την υποστήριξη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχει επίσης χαθεί. Εκατομμύρια πρόσφυγες μπορεί τώρα να επιστρέψουν στη Συρία και αυτό θα ανακουφίσει την εσωτερική πολιτική πίεση στις κυβερνήσεις στην Τουρκία και την Ευρώπη, που τους στεγάζουν για πάνω από μια δεκαετία. Ωστόσο, αυτά τα κέρδη μπορούν να χαθούν εάν η Δύση δεν παρακολουθεί ποια κατεύθυνση παίρνει το HTS. Εάν επιστρέψει στις ρίζες του μετώπου Nusrah, τότε το Ισραήλ θα έχει μόλις ανταλλάξει ένα πρόβλημα ασφάλειας με ένα άλλο και οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες εναντίον του AQ και του Ισλαμικού Κράτους θα επανέλθουν στο πρώτο στάδιο. Από πολλές απόψεις, ο πόλεμος για το μέλλον της Συρίας μόλις ξεκίνησε.

Μοχάμεντ Σολιμάν

Η Συρία βρίσκεται στο κατώφλι μιας πρωτόγνωρης στιγμής, της οποίας οι συνέπειες κυματίζουν πολύ πέρα ​​από τα σύνορά της. Το καθεστώς Άσαντ, το οποίο διατηρήθηκε επί μακρόν από την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, τελικά κατέρρευσε κάτω από το βάρος των αποτυχιών του. Οι ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αδρανείς εδώ και χρόνια, έχουν ξαναζωντανέψει, καταλαμβάνουν το Χαλέπι και πυροδοτούν ένα φαινόμενο ντόμινο που άφησε τα μέτωπα του καθεστώτος να καταρρέουν το ένα μετά το άλλο. Αυτές οι καταρρακτώδεις ήττες κορυφώθηκαν με τη φυγή του Άσαντ στη Μόσχα και το τέλος του καθεστώτος του στη Δαμασκό. Το τέλος του παιχνιδιού έχει ξεκινήσει και τα αποτελέσματά του είναι έτοιμη να αναδιαμορφώσουν την ισορροπία δυνάμεων σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970, η Συρία υφίσταται μια βαθιά αναδιάταξη. Η κατάρρευση του καθεστώτος του Άσαντ σηματοδοτεί όχι απλώς την πτώση ενός δικτάτορα, αλλά την αποκάλυψη ενός περιφερειακού άξονα που κατασκευάστηκε με κόπο από το Ιράν και υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Η Συρία ήταν ο βασικός άξονας των φιλοδοξιών της Τεχεράνης στο Λεβάντε - ένας ζωτικός διάδρομος προς τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μια πρώτη γραμμή κατά του Ισραήλ και ένα σύμβολο του στρατηγικού βάθους του Ιράν. Η απώλειά του σπάει τον άξονα επιρροής του Ιράν και σηματοδοτεί τα σαθρά εδάφη του ιδεολογικού και στρατηγικού σχεδίου που ξεκίνησε ο Αγιατολάχ Χομεϊνί. Απομονωμένη και εγκαταλελειμμένη, η Τεχεράνη αντιμετωπίζει τώρα ένα μέλλον που ορίζεται από την αυξημένη περιφερειακή ευπάθεια. Η Ρωσία, επίσης, αντιμετωπίζει έναν απολογισμό. Το 2015, η στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας έσωσε τον Άσαντ από την επικείμενη κατάρρευση και εξασφάλισε στρατηγικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στο Tartus και στο Khmeimim, ενισχύοντας την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τη Συρία, η Ρωσία πρόβαλλε ισχύ στη Λιβύη, στο Σαχέλ και πέρα, αγκυροβολώντας την ευρύτερη στρατηγική της για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ωστόσο, η αποκάλυψη του καθεστώτος του Άσαντ θέτει σε κίνδυνο αυτά τα κέρδη. Εάν η Μόσχα αναγκαστεί να αποσύρει ή να μειώσει σημαντικά το αποτύπωμά της, η σκληρή της δύναμη στην περιοχή και οι φιλοδοξίες της για επιρροή στη Μεσόγειο και την Αφρική θα μειωνόταν.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία παίζει το πιο δυνατό χέρι της στη Συρία. Η Άγκυρα έχει ξεπεράσει τόσο τη Ρωσία όσο και το Ιράν, ενισχύοντας την επιρροή της στη διαμόρφωση του τοπίου μετά τον Άσαντ. Αυτό υπογραμμίζει την ανάδειξη της Τουρκίας ως αποφασιστικής δύναμης στη Μέση Ανατολή και κομβικού παράγοντα στον ευρύτερο γεωπολιτικό στίβο.

Για την Ουάσιγκτον, αυτή η στιγμή αποτελεί μια κομβική πρόκληση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποφασίσουν εάν μπορούν να εμποδίσουν τη Ρωσία να διατηρήσει στρατιωτική βάση στη Συρία. Αυτό δεν αφορά απλώς τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής - πρόκειται για την αύξηση του κόστους του τυχοδιωκτισμού του Πούτιν στην Ουκρανία, ιδιαίτερα καθώς η σύγκρουση με το Κίεβο κινείται προς ένα παρατεταμένο πάγωμα.

Η πτώση του καθεστώτος του Άσαντ δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια στιγμή του Τείχους του Βερολίνου για το περιφερειακό έργο του Ιράν. Μέσα σε μήνες, κρίσιμες προσωπικότητες στον άξονά της -πρώτα ο Νασράλα, τώρα ο Άσαντ- έχουν εξουδετερωθεί. Σε αντίθεση με την παρακμή της Σοβιετικής Ένωσης, που οδηγείται από εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, η κατάρρευση των πληρεξουσίων του Ιράν επιβλήθηκε στο πεδίο της μάχης, ενάντια στη θέληση της Τεχεράνης.

Η κατάρρευση του καθεστώτος του Άσαντ δεν επανασχεδιάζει απλώς τον χάρτη της Συρίας. επαναπροσδιορίζει τη δυναμική ισχύος της Μέσης Ανατολής. Οι φιλοδοξίες του Ιράν βρίσκονται σε ρήξη, το περιφερειακό του έργο ξετυλίγεται παράλληλα με την πτώση της Δαμασκού. Η Ρωσία αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή πρόκληση στη στρατηγική της για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και Η Τουρκία αναδεικνύεται ως ηγετική δύναμη στη διαμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής.

Πολλές από τις συζητήσεις που διεξάγονται τώρα σχετικά με το εάν η Συρία θα παραμείνει ένα κράτος, θα σπάσει σε κρατίδια, θα αποτελέσει πηγή περιφερειακής αστάθειας και πώς το Ισραήλ και η Ιορδανία θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, είναι απλώς Επιστροφή στο Το μέλλον από το 2011 έως το 2013, όταν όλα αυτά τα ζητήματα ήταν σημαντικά, επειδή φαινόταν ότι το καθεστώς Άσαντ επρόκειτο να καταρρεύσει. Στα σύνορα τόσο της Ιορδανίας όσο και του Ισραήλ, υπήρχε ένα κενό διακυβέρνησης που οδήγησε στην άνοδο των τοπικών ομάδων, που χρησιμοποιήθηκαν σε κάποιο βαθμό από αυτές τις χώρες για να αποτρέψουν τις ομάδες τζιχαντιστών να ριζώσουν απευθείας στα σύνορά τους, καθώς και να ανακόψουν την περιχαράκωση του Ιράν και της Χεζμπολάχ. δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές. Το Ισραήλ κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες στις ακυβέρνητες περιοχές που γειτνιάζουν με τα Υψίπεδα του Γκολάν τόσο για ανθρωπιστικούς σκοπούς όσο και για τη δημιουργία μιας τοπικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που διατηρούσε τις απειλές διαχειρίσιμες. Αυτό φαίνεται να είναι που πάμε τώρα, επίσης. Θα γίνει δυσκολότερο λόγω της έλλειψης μεγάλης προθυμίας ή ικανότητας να στηρίξει την αναπτυσσόμενη αρχιτεκτονική ασφάλειας και διακυβέρνησης στη Συρία, όπως έκαναν οι ΗΠΑ και η Ρωσία την προηγούμενη δεκαετία. Από την άλλη πλευρά, τα εκατοντάδες χτυπήματα του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες για να καταστρέψουν συστηματικά τις προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογικές δυνατότητες της Συρίας και να αποτρέψουν την πτώση τους σε άγνωστα χέρια, θα πρέπει να χρησιμεύουν για τη μείωση των άμεσων στρατιωτικών απειλών που θέτει ένα κράτος το οποίο, μέχρι το 2011, θεωρούνταν η κύρια συμβατική στρατιωτική απειλή για το Ισραήλ.

Το Ισραήλ μπόρεσε να αποτινάξει τον εαυτό του και να εφαρμόσει στον Λίβανο βήματα που είχε σχεδιάσει και προετοιμάσει εδώ και πολλά χρόνια να πραγματοποιήσει, καταστρέφοντας σοβαρά αυτό που μέχρι τις 7 Οκτωβρίου θεωρούνταν η πιο σημαντική και άμεση στρατιωτική απειλή, τη Χεζμπολάχ. Αλλά ενώ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου περιστρέφει τώρα την πτώση του Άσαντ ως μία σε μια σειρά επιτυχιών σε μια μεγάλη στρατηγική για την αναμόρφωση της περιοχής, πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα αυτά ξεκίνησαν με τη μεγάλη αποτυχία των πληροφοριών, την επιχειρησιακή αποτυχία και την ανθρώπινη τραγωδία της 7ης Οκτωβρίου. και ότι οι βασικές στρατηγικές προκλήσεις για το μέλλον της Γάζας –και η επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που πλήρωσαν το τίμημα της αποτυχίας των πληροφοριών και της έλλειψης ετοιμότητας στις 7 Οκτωβρίου– απέχουν όσο ποτέ άλλοτε από την επίλυση.

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά, και αν η 7η Οκτωβρίου μας δίδαξε κάτι, είναι πόσο δύσκολη είναι η πρόβλεψη και πώς τα κράτη πρέπει να ενσωματώσουν στα εθνικά τους συστήματα ασφαλείας την ικανότητα να ανταποκρίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά στα γεγονότα, ακόμη και ελλείψει της προειδοποίησης. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη αποτυχία πληροφοριών σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτό είναι σημαντικό για το Ισραήλ αλλά και για άλλες χώρες, οι οποίες τώρα έχουν κάνει δύο φορές λάθος μείζονες ερωτήσεις και τυφλώθηκαν. Χρειάζεται ίσως να είμαστε πιο μετριοπαθείς σχετικά με την ικανότητα της νοημοσύνης να προβλέπει μεγάλα «σεισμικά» γεγονότα και να διαμορφώνει αντίστοιχα τις προσδοκίες των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, αν και δεν θα απαλλαγούμε από την ανάγκη και την απαίτηση να προσπαθήσουμε και να προβλέψουμε.

Tags
Back to top button