Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από παράταση σε παράταση για το κλείσιμο της αξιολόγησης- «Θετικό σενάριο ο Φεβρουάριος» λένε στην κυβέρνηση

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και όχι μόνο επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου -παρασκηνιακών επαφών- με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Με βασικό στόχο να αρθούν τα όποια εμπόδια μέσω ενός συμβιβασμού τον οποίο η Αθήνα δείχνει διατεθειμένη να κάνει (χωρίς νομοθέτηση μέτρων), για να μην συρθεί η αξιολόγηση και να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το Μάρτιο.

«Tο πιο πιθανό είναι μια μικρή παράταση»

Αξιοπρόσεκτο, ωστόσο, είναι ότι όλοι οι κυβερνητικοί αποφεύγουν να δεσμευθούν για συμφωνία στα τέλη του μήνα. Και παρά το γεγονός ότι η 12η Ιανουαρίου (συνεδριάζει το euroworking group) αλλά και η 26η Ιανουαρίου (συνεδριάζει το eurogroup) αποτελούν κρίσιμες ημερομηνίες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουμε τότε θετικό φινάλε.

Πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Μάλιστα, όπως εκτιμά υπουργός της κυβέρνησης ο οποίος μετέχει και στον πρωινό καφέ «το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μια μικρή παράταση». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι αν η αξιολόγηση κλείσει τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου αυτό θα είναι το θετικό σενάριο. Γιατί και θα πάρει ανάσα η οικονομία και η κυβέρνηση. Ξορκίζοντας το ενδεχόμενο να «παγώσουν» οι διαβουλεύσεις και η βαλίτσα να πάει μακριά.

Καθοριστικό το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, ο ρόλος του Ταμείου κρίνεται καθοριστικός. Το επιθυμητό από τους κυβερνητικούς παράγοντες -παρότι δημοσίως υποστηρίζουν ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τοίδιο το ΔΝT- είναι είτε αυτό να αποχωρήσει, είτε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος.

Σε μια τέτοια περίπτωση η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει άμεσα.  Επιπλέον, λόγω του ότι ζητά περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και σκληρές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας από την κυβέρνηση σχολιάζουν πως «δεν μπορείς να δεσμευθείς για προληπτικά μέτρα το 2018» τονίζοντας ότι τότε τελειώνει και το Πρόγραμμα οπότε δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί τι μέλλει γενέσθαι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Αθήνα «καίγεται» να κλείσει τώρα η αξιολόγηση και δεν αποκλείει αν όλες οι πλευρές κάνουν ένα βήμα πίσω από τις θέσεις τους να υπάρξει συμφωνία-πακέτο για αξιολόγηση και μεσοπρόθεσμο.

Tags
Back to top button