Μία νέα επιστημονική ανακάλυψη αποδεικνύει ότι η κόκκινη μέλισσα – νάνος δημιούργησε μια αποικία στην Ευρώπη για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με τον Guardian η μέλισσα, Apis florea, είναι εγγενής στην Ασία και η ανακάλυψή της έχει προκαλέσει ανησυχία στους ντόπιους μελισσοκόμους και οικολόγους, οι οποίοι φοβούνται τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στους γηγενείς πληθυσμούς μελισσών.
«Είναι ανησυχητικό ότι το Apis florea βρέθηκε στη Μάλτα», δήλωσε ο Dave Goulson, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Η Apis florea είναι πιθανό να ανταγωνιστεί για τη γύρη και το νέκταρ με τα κοινές μέλισσες, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε παρακμή. Είναι επίσης πολύ πιθανό αυτές οι μέλισσες να φέρουν πολλαπλές ασθένειες στις οποίες οι ευρωπαϊκές μέλισσες μπορεί να έχουν μικρή αντοχή», προσέθεσε.
Σημειώνεται ότι το είδος του κόκκινου νάνου έχει επεκταθεί αργά από την Ασία στη Μέση Ανατολή και τη βορειοανατολική Αφρική, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε αναφερθεί ποτέ στην Ευρώπη.
«Αν είναι στη Μάλτα, αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση μιας μέλισσας στην Ευρώπη που δεν είναι η δυτική μέλισσα, Apis mellifera», ανέφερε ο Φράνσις Ράτνιεκς, Βρετανός εντομολόγος και ομότιμος καθηγητής μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ.
Όταν η αποικία, που αποτελείται από περισσότερες από 2.000 ενήλικες μέλισσες, ανακαλύφθηκε να περικυκλώνει ένα κλαδί δέντρου, έγινε δοκιμή DNA για την ταυτοποίηση του είδους. Μόλις το είδος αναγνωρίστηκε ως Apis florea αφαιρέθηκε και καταστράφηκε. Όμως οι ερευνητές, που έγραψαν στο Journal of Apicultural Research, υποπτεύονται ότι μια ομάδα μελισσών είχε ήδη εγκαταλείψει την κυψέλη για να δημιουργήσει μια νέα αποικία.
Η εγγύτητα της αποικίας στο ελεύθερο λιμάνι Birżebbuġa, τον σημαντικό κόμβο φορτίου της Μάλτας, υποδηλώνει ότι οι μέλισσες μπορεί να έφτασαν μέσω ενός εμπορικού σκάφους.