Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Ανησυχία από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία

Σύμφωνα με την νέα έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης η Τουρκία υιοθετεί αδικαιολόγητα μέτρα για να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης εκφράζοντας με έντονο τρόπο την κριτική του.

Επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη οδό.

«Ούτε η απόπειρα πραξικοπήματος ούτε οι τρομοκρατικές απειλές σε βάρος της Τουρκίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μέτρα που πλήττουν σοβαρά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και το κράτος δικαίου», καταγγέλλει ο Νιλς Μούιζνιεκς, επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σ' ένα μνημόνιο αφιερωμένο στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

«Εφαρμόζοντας με υπερβολική ευρύτητα τις έννοιες της 'τρομοκρατικής προπαγάνδας' και της 'υποστήριξης προς μια τρομοκρατική οργάνωση', μεταξύ άλλων και για δηλώσεις και για πρόσωπα που προφανώς δεν προτρέπουν σε βία, και καταφεύγοντας με υπερβολικό τρόπο στις διατάξεις που τιμωρούν τη δυσφήμηση, η Τουρκία έχει μπει σε μια πολύ επικίνδυνη οδό», προειδοποιεί.

Ο Μούιζνιεκς είχε πραγματοποιήσει δύο επισκέψεις στη χώρα, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η εγκαθίδρυση καθεστώτος έκτακτης ανάγκης δίνει ουσιαστικά απεριόριστες εξουσίες στην τουρκική κυβέρνηση και της επιτρέπει να εφαρμόζει ριζοσπαστικά μέτρα, ακόμη και εναντίον των μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, χωρίς να χρειάζεται να φέρνει αποδείξεις ούτε να περιμένει να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις, μόνο στη βάση κατηγοριών για σχέσεις με κάποια τρομοκρατική οργάνωση, υπογραμμίζει ο επίτροπος. Εκατόν πενήντα οκτώ μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα, ραδιοσταθμοί, πρακτορεία) έκλεισαν και 151 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί, υπενθυμίζει.

Ο επίτροπος ζητεί από τις τουρκικές αρχές να «άρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και να «σταματήσουν τις πολυάριθμες απαράδεκτες προσβολές της ελευθερίας της έκφρασης, ιδιαίτερα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Συνιστά εξάλλου να «μεταρρυθμισθεί σε βάθος ο ποινικός κώδικας και η αντιτρομοκρατική νομοθεσία ώστε τα κείμενα και οι πρακτικές να είναι συμβατά με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων».

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545; min-height: 15.0px}

Tags
Back to top button