Ασία & Ειρηνικός • 20/04/2022 - 18:03
Ανεβάζει τους τόνους το Πεκίνο: H Ταϊβάν είναι τμήμα μας! -Μήνυμα στις ΗΠΑ
Στο «κόκκινο» οι σινο -αμερικανικές σχέσεις
Τεντώνει το σχοινί το Πεκίνο όσον αφορά στο θέμα της Ταϊβάν. «Η Ταϊβάν είναι τμήμα της Κίνας και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φενγκέ στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πεκίνου.
«Εάν το θέμα της Ταϊβάν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, ενδέχεται να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στις σίνο -αμερικανικές σχέσεις» δήλωσε ο Γουέι σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Shandong έπλεε, προ ενός μηνός, στα «ευαίσθητα» στενά της Ταϊβάν, υπό την στενή παρακολούθηση ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού, είχε δηλώσει στο Reuters πηγή με άμεση γνώση του θέματος, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Κίνας και ΗΠΑ.
Η ίδια πηγή, που επικαλείτο το Reuters, είχε πει ότι το Shandong έπλευσε κοντά στο ελεγχόμενο από την Ταϊβάν νησί Κινμέν, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κινεζική πόλη Σιαμέν, υπό την «σκιά» των ραντάρ ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου.
Σε επίδειξη ισχύος είχε προβεί, πριν από λίγους μήνες, η Κίνα προς την Ταϊβάν, αφότου το αυτοδιοικούμενο νησί ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενταχθεί στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Ειρηνική Εταιρική Σχέση (CPTPP).
Η Κίνα, συγκεκριμένα, είχε στείλει 25 αεροσκάφη στο εναέριο χώρο της Ταϊβάν, σε μια από τις μεγαλύτερες επιδρομές των τελευταίων μηνών και ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν οξυνθεί.
Σύμφωνα με την Ταϊπέι, 22 μαχητικά, ανάμεσά τους 18 J-16 και τέσσερα Su-30s, πέταξαν συνοδεία δύο πυρηνικών βομβαρδιστικών H-6 και ενός Y-8 αναγνωριστικού αεροσκάφους.
Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς της Ταϊβάν, μαχητές έτρεξαν όταν ήχησαν μηνύματα συναγερμού και στη συνέχεια ενεργοποιήθηκε η πυραυλική άμυνα για να παρακολουθηθεί η κατάσταση.
Η συγκεκριμένη αποστολή σημειώθηκε, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τα υποβρύχια, AUKUS, που προκάλεσε την οργή του Πεκίνου.