Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο της “Μπάμπως” σε χωριά των Σερρών - Πρωταγωνίστριες είναι μόνο οι γυναίκες (Εικόνες)

Το πανάρχαιο έθιμο της «Μπάμπως» ή Βρεξούδια αναβιώνει σήμερα (8/1) το μεσημέρι,  σε αρκετές περιοχές σε όλη την Π.Ε Σερρών. Κατά τη διάρκειά της αναβίωσης, με θρακιώτικους ρυθμούς από παραδοσιακά όργανα, γυναίκες, κυρίως έγγαμες, με παραδοσιακές φορεσιές κατευθύνονται στο χώρο που βρίσκεται η Mπάμπω, η γυναίκα που εκτελούσε χρέη μαμής τα παλαιότερα χρόνια, για να την ευχαριστήσουν για τη συμβολή της στις γέννες των παιδιών τους, προσφέροντάς της δώρα. 

Πρόκειται για την αναβίωση ενός πανάρχαιου εθίμου της Μπάμπως ή Βρεξούδια ή Γυναικοκρατίας, όπως μεταγενέστερα ονομάστηκε, που έφεραν οι πρόσφυγες από την Πέτρα Ανατολικής Θράκης – περιοχή Σαράντα Εκκλησιών.

Οι γυναίκες, που γεννούσαν την προηγούμενη χρονιά με τη βοήθεια της Μπάμπως, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, την ραντίζουν με βρεγμένο βασιλικό και της δίνουν για δώρα πετσέτα, σαπούνι, παπούτσια και γλυκά. Με πλατύ χαμόγελο η Μπάμπω δέχεται τα δώρα, ανταποδίδει τα κεράσματα και εύχεται εύκολες γέννες και γερά παιδιά.

Εν πομπή, στη συνέχεια, η Μπάμπω, πάνω σ’ ένα όμορφα στολισμένο αμαξάκι, μεταφέρεται μέχρι τη βρύση του χωριού, όπου πλένουν τα χέρια της και ακολουθεί διασκέδαση με χορούς και τραγούδια έως αργά το βράδυ.

Την ημέρα αυτή, πρωταγωνίστριες είναι μόνο οι γυναίκες. Οι άντρες μένουν στο σπίτι, κρατούν τα παιδιά και κάνουν όλες τις οικιακές δουλειές. Αν κάποιος άντρας τολμήσει να πλησιάσει τον βρέχουν οι γυναίκες και του παίρνουν τα ρούχα.

Tags
Back to top button