Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ανακαλύφθηκε το πρώτο μη επεμβατικό τεστ ανίχνευσης του κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν επιτέλους μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που ανιχνεύει κατά πόσο ένας άνθρωπος κινδυνεύει από καρκίνο του οισοφάγου στο μέλλον.


Πρόκειται για ένα μικρό μπαλόνι που καταπίνεται και συλλέγει δείγματα DNA από το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, τα οποία στη συνέχεια αναλύονται για τυχόν πρόδρομες ενδείξεις καρκίνου. Η νέα τεχνική μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στην ενδοσκόπηση του οισοφάγου, μια επεμβατική διαδικασία που είναι χρονοβόρα και απαιτεί νάρκωση του ασθενούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Έλεν Μοϊνόβα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανέφεραν ότι από τους 128 ανθρώπους που κατάπιαν τη συσκευή, σχεδόν κανείς δεν ανέφερε άγχος, πόνο ή αίσθηση πνιγμού, ενώ οι περισσότεροι είπαν ότι θα συνιστούσαν τη νέα μέθοδο σε άλλους.
Η συσκευή αποτελείται από μια κάψουλα λίγο μεγαλύτερη από ασπιρίνη, η οποία περιέχει ένα μπαλονάκι. Αυτό συνδέεται με ένα καθετήρα, ο οποίος το φουσκώνει μόλις αυτό φθάσει έως το στομάχι μετά από περίπου τρία λεπτά, αφότου το έχει καταπιεί ο ασθενής. Μετά το φούσκωμά του, το μπαλονάκι εφάπτεται στον οισοφάγο και έτσι συλλέγει κυτταρικά δείγματα για περαιτέρω ανάλυση DNA. Στη συνέχεια το μπαλόνι ξεφουσκώνει πάλι μέσω του καθετήρα και επιστρέφει μέσα στην κάψουλα, η οποία ανακτάται από το στόμα. Τελικά, τα δείγματα εξάγονται από τη συσκευή και αναλύονται γενετικά.

Το μπαλονάκι μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων όπως του «οισοφάγου Barret’s», που αποτελεί συχνό πρόδρομο του καρκινώματος του οισοφάγου. Σήμερα περίπου το 95% των περιπτώσεων του «οισοφάγου Barret’s» δεν ανιχνεύονται, εωσότου ο ασθενής έχει πια φθάσει στο στάδιο του αδενοκαρκινώματος, το οποίο έχει κακή πρόγνωση και η πενταετής επιβίωση των ασθενών μετά τη διάγνωση δεν ξεπερνά το 20%. Τα περιστατικά οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος έχουν υπερτετραπλασιασθεί κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως έδειξε η κλινική δοκιμή του νέου τεστ σε 86 άτομα, η νέα μέθοδος επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του «οισοφάγου Barret’s» σε ποσοστό άνω του 90% των ασθενών. Αυτό θα διευκολύνει την έγκαιρη αφαίρεση των επικίνδυνων προκαρκινικών δυσπλασιών, ώστε να μην εξελιχθούν σε κανονικό καρκίνο.


Tags
Back to top button