Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Αμύθητος θησαυρός σε κρύπτη στους Αγίους Τόπους…

Δύο ορειχάλκινα χειρόγραφα, τα οποία είχαν συνταχθεί 2000 χρόνια πριν και τα οποία ανακαλύφθηκαν στη δυτική ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, στις σπηλιές του Κουμράν, στις 14 Μαρτίου του 1952, αποκάλυψαν τη μυστική κρύπτη ενός τεράστιου θησαυρού από χρυσό κι ασήμι.

Πράγματι, στα συγκεκριμένα χειρόγραφα που είχαν αποκρυπτογραφηθεί προσφάτως, αναφερόταν ότι το συνολικό βάρος του θησαυρού ανερχόταν σε περίπου 300 τόνους, οι οποίοι ήταν θαμμένοι σε βάθος 5-6 μέτρων, κοντά στα Ιεροσόλυμα.

Η συνταρακτική αυτή αποκάλυψη θύμισε σε πολλούς την ιστορία που εκτυλισσόταν στο βιβλίο «Νησί του Θησαυρού» του διάσημου Άγγλου συγγραφέα Robert Louis Stevenson. Ήταν μία εξ ίσου απίθανη και φανταστική υπόθεση, τόσο ως προς το ασύλληπτο μέγεθος του θησαυρού, αλλά και ως προς το μικρό βάθος, όπου, κατά τα χειρόγραφα, βρισκόταν ο αμύθητος αυτός πλούτος.

Από την ανάγνωση των ορειχάλκινων χειρογράφων συνήγετο ότι ο θησαυρός αποτελούνταν από εξήντα τμήματα, τα οποία ήταν θαμμένα σε μια περιοχή κοντά στην πόλη Ναμπλούς, μολονότι τα περισσότερα από αυτά φαίνεται πως βρίσκονταν κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Οι ακριβείς τοποθεσίες είναι δύσκολο να εξακριβωθούν σήμερα, δεδομένου ότι η τοπογραφία της χώρας είχε μεταβληθεί σημαντικά από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Τα παρακάτω αποσπάσματα βεβαίωναν το τρανταχτό μέγεθος της ανακάλυψης:

«Στη στέρνα, κάτω από το τείχος, στην ανατολική πλευρά και μέσα σε μια οπή, η οποία διηνοίχθη στον βράχο: 600 ράβδοι αργύρου. Εκεί κοντά, κάτω από τη νότια γωνία της πύλης του τάφου του Σαδώκ, ένα δοχείο από ξύλο πεύκου με αρώματα κι ένα άλλο δοχείο από ξύλο κάσιας επίσης με αρώματα. Στο γειτονικό πηγάδι, προς τον βορρά, κοντά στους τάφους, μέσα σε μια οπή, υπάρχει ένα αντίγραφο του βιβλίου τούτου με λεπτομερείς εξηγήσεις».

Όσο απίθανη και να φαίνεται η ιστορία αυτή, παραμένει γεγονός ότι τα δύο ορειχάλκινα χειρόγραφα είναι τα πρώτα αρχαία κείμενα του συγκεκριμένου είδους, που ανακαλύφθηκαν ποτέ. Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές υπογράμμιζαν ότι το εγχείρημα να εντοπιστεί ο εν λόγω θησαυρός θα ήταν ένα πρωτόγνωρο, ακανθώδες και δυσχερές εγχείρημα, καθώς η τοποθεσία όπου είναι θαμμένος, υπολογιζόταν ότι κάλυπτε μια έκταση πάνω από 50 μίλια.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 17/06/1956…

Tags
Back to top button