«Οι Αλβανοί, όπως ακριβώς και οι κυβερνήσεις των δύο αλβανικών κρατών δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, ούτε να γίνουν παράγοντες στην περιοχή».
Ο Αλμπίν Κούρτι – πρώην επικεφαλής της Αυτοδιάθεσης (Vetevendosje)- με την έκφραση αυτή ξεκινά την ανάλυσή του για την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο΄.
Αναφέρθηκε στο πολιτικό αδιέξοδο στα Σκόπια, αλλά και το ρόλο των Αλβανών στην περιοχή και τη σύλληψη του Χαραντινάι στη Γαλλία που «είναι καρπός της σερβικής προπαγάνδας» και της αδυναμίας της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.
Στην συνέντευξή του στην αλβανική εφημερίδα «» τονίζει τις προκλήσεις των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, όπως τις χαρακτηρίζει.
Αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο τοίχος από σκυρόδεμα που προσπάθησε να δημιουργήσει η σερβική κοινότητα στην πόλη Μιτρόβιτσα, το τρένο που είχε προορισμό τη Μιτρόβιτσα με το σύνθημα «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία» και το ‘παιχνίδι’ που παίζει ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα για την παράδοση μέρος του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία, όπως είναι οι περιοχές «Trepca και Zajednicen».
Η αλβανική εφημερίδα καταγράφει την αντίδραση του Κούρτι σε όλα αυτά:
«Η Σερβία δεν έχει μετανιώσει και δεν νοιώθει τύψεις για τα εγκλήματα που έχει κάνει στο παρελθόν στους Αλβανούς. Ενώ αρνείται να αντιμετωπίσει το παρελθόν με τα εγκλήματα της, συνεχίζει την εχθρότητά της εναντίον των Αλβανών.
Δεν είναι μόνο ότι βρίσκεται ενάντια στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Το 1989 η Σερβία είχε καταργήσει την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου και το 1999 διέπραξε γενοκτονία. Υπό αυτές τις συνθήκες ο χειρότερος τρόπος να συμπεριφερόμαστε στη Σερβία είναι η καλοσύνη, γιατί αυτό σημαίνει αδυναμία.
Οι σχέσεις μας με τη Σερβία πρέπει να εφαρμόζουν την αρχή της αμοιβαιότητας. Δεν υπάρχει κανένα σημείο διαλόγου στις Βρυξέλλες για το Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία πρέπει να μας καταβάλλει αποζημίωση για τις απώλειες του πολέμου», είπε ο Κούρτι.
Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, θα πει:
Η αλβανική (πολιτική) πλατφόρμα έχει μια σαφή γραμμή. Τα αλβανικά πολιτικά κόμματα δεν έχουν κάποια σημαντική δύναμη και συχνά ξεχνούν το σλαβικό εθνικισμό κατά του αλβανικού λαού εκεί. Θα πρέπει να είναι μαζί, είτε στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση, τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Αυτοδιάθεσης.
echedoros