Η γενική συναίνεση των επιστημόνων είναι πως οι σύνθετες μορφές ζωής άρχισαν να εμφανίζονται στη Γη πριν 635 εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο νέα στοιχεία δείχνουν πως η εκτίμηση πρέπει να αναθεωρηθεί, πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο κατά 1.5 δισεκατομμύρια έτη. Μία διεθνής ομάδα ερευνητών, μελέτησε βράχους στο βυθό της θάλασσας, δυτικά της ακτής της Αφρικής, οι οποίοι χρονολογούνται πριν 2.1 δισεκατομμύρια χρόνια.
Ανακάλυψαν λοιπόν πως οι βράχοι είχαν αυξημένα επίπεδα φωσφόρου και οξυγόνου, κάτι που έχει συνδεθεί με επιτάχυνση της εξέλιξης.
Ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός απολιθωμάτων, αρκετά μεγάλων για να είναι ορατά χωρίς μικροσκόπιο, ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία, με τους ερευνητές να θεωρούν πως πρόκειται για την πρώτη μορφή σύνθετης μορφής ζωής στον πλανήτη.
Θεωρούν πως ο εμπλουτισμός των θρεπτικών συστατικών στο νερό προήλθε από τη σύγκρουση δύο ηπείρων, δημιουργώντας μία ρηχή θάλασσα και τις κατάλληλες συνθήκες για κυανοβακτηριακή φωτοσύνθεση, μία χημική διεργασία που οδήγησε σε ένα φιλικό περιβάλλον για την ανάπτυξη πιο περίπλοκων βιολογικών ειδών. Ήταν δηλαδή ένα εργαστήριο της φύσης για μια ποικιλία οργανισμών και εξελικτικά άλματα σε μέγεθος και δομή. Ωστόσο, επειδή αυτό το σώμα νερού ήταν απομονωμένο, αυτές οι πιο εξελιγμένες μορφές ζωής δεν μπορούσαν να διαδοθούν σε άλλα μέρη ή να επιβιώσουν στο επόμενο εξελικτικό άλμα.
Τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα πως υπήρξαν δύο εξελικτικά βήματα για τη σύνθετη μορφή ζωής στη Γη. Ένα μετά τη μεγάλη αύξηση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα πριν 2.1 δισεκατομμύρια χρόνια και μία δεύτερη 1.5 δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα.