Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αλλάζουν όλα! Χάρτες του 19ου αιώνα αλλά και του Αμερικανικού Ναυτικού αποδεικνύουν την ελληνικότητα των Ιμίων

Στον απόηχο του θερμού επεισοδίου πριν από λίγα 24ωρα στα Ίμια, είναι αποκαλυπτικό το υπόμνημα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο οποιο αναφέρεται ότι τα Ίμια, όπως και άλλες κοντινές βραχονησίδες αναφέρονται ως ελληνικά νησιά. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκδοση, η οποία χρονολογείται από το 1996, είναι σαφές, μέσα από την παρουσίαση 19 χαρτών, ότι τα Ίμια δεν θεωρούνται σε καμία περίπτωση τμήμα της Τουρκικής Επικράτειας. 

Στον πρώτο χάρτη, ο οποίος εκδόθηκε το 1969 απεικονίζονται τα Ίμια με το ελληνικό τους όνομα, ενώ υπάρχει και γραμμή διαχωρισμού των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας.

Στον δεύτερο χάρτη της Βρετανικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, ο οποίος εκδόθηκε το 1991 απεικονίζονται τα Ίμια με το ελληνικό τους όνομα και τη χρήση του ελληνικού όρου »Νήσια», ενώ στον τρίτο χάρτη, ο οποίος σχεδιάστηκε το 1990 από το Ναυτικό των ΗΠΑ, τα Ίμια περιγράφονται ως Λιμνιά και ανήκουν στην Ελλάδα. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό υπόμνημα, «οι δύο ελληνικές βραχονησίδες, των οποίων το καθεστώς αποπειράθηκε να αμφισβητήσει πρόσφατα η Τουρκία, βρίσκονται στο Νοτιανατολικό Αιγαίο, σε απόσταση περίπου 6 ναυτικών μιλίων ανατολικά από την Κάλυμνο, 1.9 ν. μιλίων νοτιανατολικά από τη νησίδα Καλόλιμνο, 1 ν. μιλίου δυτικά από την οροθε­τική γραμμή των χωρικών υδάτων Ελλάδας-Τουρκίας και 3.5 ν. μιλίων δυτικά από τη Μικρασιατική ακτή.

Ανήκουν στην Ελλάδα από το 1947, ως τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και η ονομασία τους παρουσιάζει παραλλαγές. Στους μεν παλιότερους Τουρκικούς χάρτες αναφέρονται ως «βραχονησίδες Κορντάκ (Kardak)», προσφάτως δε εμφανίστηκε και η ονομασία «νησίδες Ικιντζέ (Ikince: Διπλό)», ενώ στους Ελληνικούς χάρτες αναφέρονται συνήθως ως «Νήσοι Λιμνιά (το)» (βλ. συνημ. χάρτες #9, #10 & #11 της περιόδου 1951-1990).

Η μεγαλύτερη, ονο­μαζόμενη «Μεγάλο Λιμνιό» έχει έκταση περίπου 25 στρεμμάτων, η δε μικρότερη και ανατολικότερη, ονο­μαζόμενη «Μικρό Λιμνιό» έχει έκταση 1 5 στρεμμά­των. 

Παράλληλα με αυτό το όνομα (Λιμνιά), εμφανί­ζεται σε ορισμένους χάρτες και η ονομασία «Νησίδες».

Την ίδια στιγμή, σε ανεπίσημο πολιτικό Τουρκικό χάρτη του 1924, δεν σημειώνονται οι δύο βραχο­νησίδες, αλλά παρατηρώντας και εδώ την κόκκινη οροθετική γραμμή ανατολικά της Καλύμνου, είναι προφανές ότι τα Λιμνιά βρίσκονται εντός των Ιταλι­κών χωρικών υδάτων.

Tags
Back to top button