Αισιόδοξος για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίστηκε κατά την τελευταία ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα, προβλέποντας ότι οι προοπτικές σθεναρότερης ανάπτυξης των ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσουν σε άνοδο την συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου, ενώ υποβάθμισε τις ανησυχίες πως ο προστατευτισμός θα εξαπλωθεί σε βαθμό ικανό να υπονομεύσει το διεθνές εμπόριο.
«Η οικονομία των ΗΠΑ πιθανόν θα αναπτυχθεί ταχύτερα φέτος και του χρόνου και ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί κατά τι. Όλες αυτές (οι τάσεις) μπορεί να κάνουν τα επιτόκια να ανέβουν και το δολάριο επίσης μπορεί να ανατιμηθεί», εκτίμησε ο Κουρόντα μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νταβός.
Ο Κουρόντα υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και οι εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν στην Ευρώπη θα οδηγήσουν σε ένα παγκόσμιο κύμα προστατευτισμού το οποίο θα έπληττε το διεθνές εμπόριο.
«Οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων οικονομιών της Ομάδας των Επτά και της Ομάδας των Είκοσι (…) έχουν δεσμευτεί στην προώθηση του διεθνούς εμπορίου, αυτό λοιπόν μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή της εξάπλωσης του προστατευτισμού», έκρινε ο ίδιος.
Ωστόσο νωρίτερα η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η υιοθέτηση πολιτικών προστατευτισμού από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, επισκιάζοντας τις θετικές επιπτώσεις από τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας. «Συνολικά, δεν θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», σε μια τέτοια περίπτωση, προέβλεψε.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί, ανεβαίνοντας από το 3,1% το 2016 σε έναν ρυθμό που θα φθάσει το 3,4% το 2017 και το 3,6% το 2018.