Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Άφαντος ο Μακρόν τρεις μέρες πριν τον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών

Τρεις μέρες πριν τον δεύτερο και τελικό γύρω των εκλογών στη Γαλλία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι άφαντος σε μία προσπάθεια να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας από πάνω του καθώς το πολιτικό του στοίχημα  – να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές του Ιουννίου – φαίνεται τώρα ως μια απολύτως άστοχη πράξη.

Την τελευταία φορά που ο Εμμανουέλ Μακρόν εθεάθη δημόσια, φορούσε σκούρο σακάκι αεροπόρου, γυαλιά ηλίου Top Gun και μαύρο καπέλο του μπέιζμπολ γράφει το Politico.

Η ινκόγκνιτο ροκ σταρ εμφάνισή του, αφού ψήφισε στην παραθαλάσσια πόλη Le Touquet την Κυριακή, προσέλκυσε μεγάλη προσοχή στα social media και στα ειδησεογραφικά κανάλια.

Και έκτοτε ο Μακρόν έχει κάνει ένα βήμα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό καθώς εκτός από τις προγραμματισμένες υποχρεώσεις του, δεν τον έχει δει κανείς να κυκλοφορεί εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Την περασμένη Κυριακή (30.06.2024), αντί ο Μακρόν να εμφανιστεί στην τηλεόραση για να παρηγορήσει τους «τραυματισμένους στρατιώτες του» μετά την εντυπωσιακή ήττα στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, το Μέγαρο των Ηλυσίων εξέδωσε μια σύντομη δήλωση του προέδρου που καλούσε σε ενότητα.

«απο-Μακρονικοποίηση»

Για πρώτη φορά, η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν, ήδη μελανιασμένη και χτυπημένη μετά την ήττα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δίνει μια απελπισμένη μάχη χωρίς τον ηγέτη της, διαπιστώνει το περιοδικό.

Και η πραγματικότητα είναι ότι οι σύμμαχοί του δεν τον θέλουν στην προεκλογική εκστρατεία: Το πρόσωπο του Μακρόν αφαιρείται ακόμη και από τα έντυπα της προεκλογικής εκστρατείας.

Άρχισαν τα όργανα στην Γαλλία! Η Λεπέν κατηγορεί τον Μακρόν ότι προετοιμάζει «διοικητικό πραξικόπημα» εναντίον της

«Του είπαν να σταματήσει [την προεκλογική εκστρατεία]… Και δεν είναι πραγματικά ότι άκουσε το μήνυμά μας, είναι περισσότερο ότι αναγκάστηκε να το ακούσει», δήλωσε αξιωματούχος του κόμματος της Αναγέννησης, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά βαριά ονόματα του κόμματος πίεσαν τον Μακρόν να μείνει μακριά από την προεκλογική εκστρατεία, σε αυτό που ένας βασικός σύμμαχος αποκάλεσε απαραίτητη “απο-μακρονικοποίηση».

Ένας υπουργός παραδέχθηκε μάλιστα στη δημόσια τηλεόραση ότι η εικόνα του Μακρόν είχε «φθαρεί».

Το καταφύγιο των Ηλυσίων

Ο Μακρόν επέστρεψε στο Ελιζέ και προετοιμάζει την επόμενη μάχη του. Να κυβερνήσει τη Γαλλία μετά από μια ήττα που αναμένεται να είναι ηχηρή την Κυριακή. Ο Γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση «συγκατοίκησης» με το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λε Πεν, το οποίο αναμένεται να διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μακρόν ήταν απασχολημένος με την ενίσχυση της επιρροής του, διορίζοντας αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους στη Γαλλία και πιέζοντας συμμάχους να πάρουν θέσεις-κλειδιά στις Βρυξέλλες, προκαλώντας τις κατηγορίες της Λε Πεν ότι οργανώνει «διοικητικό πραξικόπημα».

Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε νέους διορισμούς στην αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Δεκάδες κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι διορίστηκαν επίσης στον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία.

Αρκετοί σύμμαχοι του Μακρόν έχουν προβάλει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός χαλαρού συνασπισμού, παρόμοιο με αυτό που μπορούν να κάνουν τα κόμματα στην Ισπανία ή τη Γερμανία.

Πόσο καιρό όμως θα μείνει ο Μακρόν μακριά από τις κάμερες; Φαίνεται πως όχι για πολύ.

Το βράδυ της Κυριακής, μόλις γίνει γνωστό το μέγεθος της νίκης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, ο πρόεδρος θα πρέπει να στραφεί στην επιλογή νέου πρωθυπουργού, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, εάν δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Θα πρωτοστατήσει και πάλι ως εγγυητής των θεσμών της Γαλλίας», δήλωσε ο ίδιος κομματικός αξιωματούχος που αναφέρθηκε παραπάνω. Εάν η ακροδεξιά κερδίσει μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ο Μακρόν θα πιεστεί να διορίσει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά.

Εάν όχι, ο πρόεδρος θα μπορούσε να εμπλακεί σε μακρές συνομιλίες συνασπισμού με τους σημερινούς του αντιπάλους στην αριστερά και τη δεξιά.

Αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς θα διορθωθούν οι σχέσεις με τους φιλελεύθερους συμμάχους του Μακρόν και πώς θα βελτιωθεί η εικόνα του στο ευρύ κοινό. Η δημοτικότητά του έχει πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Tags
Back to top button