Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τραγωδία αντίστοιχη με αυτή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν. Αεροπορικά δυστυχήματα έχουν προκληθεί ξανά στο παρελθόν από πυραύλους.
Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική τραγωδία με το ουκρανικό Boeing 737, που καταρρίφθηκε από λάθος στις 8 Ιανουαρίου στην Τεχεράνη, με 176 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.
Δυστυχώς, ο κόσμος μπορεί να θυμηθεί αρκετές περιπτώσεις στις οποίες πολιτικά αεροσκάφη έπεσαν θύματα αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ κρατών.
Η καταστροφή του DC-9-15 της Aerolinee Itavia (27 Ιουνίου 1980)
Ένα αεροσκάφος DC-9-15 της αεροπορικής εταιρείας Aerolinee Itavia, που κάλυπτε τη διαδρομή από τη Μπολόνια στο Παλέρμο, εξερράγη κοντά στο νησί Ούστικα, στη Σικελία. Οι 77 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων και 13 παιδιών, πέθαναν στο αεροπορικό δυστύχημα.
Μεταξύ των πιθανών αιτιών της αεροπορικής τραγωδίας συμπεριλαμβάνεται και το χτύπημα από πύραυλο του ΝΑΤΟ, που εκτοξεύτηκε από λάθος και μια αερομαχία μεταξύ μαχητικών τζετ που συνόδευαν το αεροπλάνο του αρχηγού της Λιβύης, Μουμάρ Καντάφι, και μαχητικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η επίθεση σε Boeing της Νότιας κορέας (1 Σεπτεμβρίου 1989)
Ένα Boeing 747-2B5B των Κορεατικών Αερογραμμών που πετούσε από τη Νέα Υόρκη στη Σεούλ άλλαξε το δρομολόγιό του και παραβίασε τον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης, χωρίς να ενημερώσει.
Αποτέλεσμα ήταν να καταρριφθεί από ένα μαχητικό Su-15 και να πέσει νοτιοδυτικά του νησιού Σακχαλίν. Και οι 246 επιβάτες σκοτώθηκαν, μεταξύ τους και ο γερουσιαστής Λάρι ΜακΝτόναλντς, καθώς και το 23μελές πλήρωμα.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι πιλότοι δεν αντιλήφθηκαν την αλλαγή πορείας και δεν ήταν σε θέση να δουν το σοβιετικό μαχητικό.
Για να αποφευχθεί επανάληψη της τραγωδίας, η διακυβέρνησης Ρίγκαν επέτρεψε τη χρήση του στρατιωτικού GPS από πολιτικές πτήσεις.
Η κατάρριψη του ιρανικού Airbus (3 Ιουλίου 1988)
Ένα Airbus A300 B2-203 της Iran Air καταρρίφθηκε σε ιρανικά ύδατα, στον Περσικό Κόλπο, από πύραυλο της αμερικανικής φρεγάτας Vincennes, που περιπολούσε τα Στενά του Ορμούζ.
Το αμερικανικό πλοίο πέρασε το επιβατικό αεροσκάφος για ιρανικό F-14, με την τραγωδία να αριθμεί 300 θύματα.
Οι ΗΠΑ πλήρωσαν περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις, αλλά αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη της αεροπορικής τραγωδίας.
Το ατύχημα του ρωσικού Tu-154M πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα (4 Οκτωβρίου 2001)
Οι 66 επιβάτες και το 12μελές πλήρωμα πέθαναν όταν το Tu-154M της αεροπορικής Sibir, που πετούσε από το Τελ Αβίβ του Ισραήλ στο Νοβοσιμπίρσκ, εξερράγη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, περί τα 200 χλμ από το Σότσι.
Τα στοιχεία της έρευνας από τη διαπολιτειακή Υπηρεσία Αεροπορίας έδειξαν ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από ουκρανικό πύραυλο, που πυροδοτήθηκε από λάθος.
Το 2003, οι αρχές της χώρας αποζημίωσαν τις οικογένειες όλων των θυμάτων στην καταστροφή.
Η καταστροφή της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρανία (17 Ιουλίου 2014)
Η πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που κατευθυνόταν από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ καταρρίφθηκε από πύραυλο Buk στην ανατολική Ουκρανία, στην πολεμική ζώνη μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και πολιτοφυλακής του Ντονμπάς.
Οι 298 άνθρωποι στο αεροπλάνο – οι περισσότεροι Ολλανδοί – σκοτώθηκαν όλοι. Ο ουκρανικός στρατός και η πολιτοφυλακή αλληλοκατηγορήθηκαν για την κατασατροφή.
Η κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών έγινε μια από τις σοβαρότερες αεροπορικές τραγωδίες στην ιστορία. Έρευνα που διεξήχθη από τη Ρωσία κατέληξε ότι ο πύραυλος που χτύπησε το αεροσκάφος άνηκε στον ουκρανικό στρατό.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ερευνών της Ολλανδικής Αστυνομίας, Βίλπερτ Παούλισεν, ανέφερε ότι επρόκειτο για ρωσικό πύραυλο.
Το Δεκέμβρη του 2019, οι ουκρανικές αρχές επέκτειναν τις έρευνες μέχρι την 1η Αυγούστου 2020 για την αεροπορική τραγωδία του MH17.