Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

5+ 1 πράγματα που δεν ξέρατε για το Τείχος του Βερολίνου

Το τείχος του Βερολίνου, σύμβολο του ιδεολογικού και πολιτικού χάσματος του ψυχρού πολέμου, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αριθμό λογοτεχνικών βιβλίων και ταινιών.

Έπεσε τη νύχτα της Πέμπτης 9 προς Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 1989, μετά από 28 χρόνια.

 Σήμερα, λίγα κομμάτια του Τείχους έχουν απομείνει αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει κατεδαφιστεί.

Τρία τμήματα μένουν ακόμα όρθια: ένα στο σημείο που βρίσκονταν τα αρχηγεία της Γκεστάπο, ένα κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, και ένα τρίτο τμήμα στην Bernauer Straße. Ακόμη, κάποια άλλα μικρότερα τμήματα και λίγα φυλάκια βρίσκονται διασκορπισμένα στην πόλη του Βερολίνου!

Μεγάλες αποδράσεις

Οι άνθρωποι κατάφεραν να ξεφύγουν από το τείχος με απίστευτα... δημιουργικούς τρόπους. Μια αξιοσημείωτη απόδραση ήταν το 1963 από τον Horst Klein, έναν ακροβάτη της Ανατολικής Γερμανίας που χρησιμοποίησε ένα καλώδιο για να περάσει τον τοίχο, πάνω από τα κεφάλια των στρατιωτών. 

Το Τείχος άρχισε να καταρρέει στη Βουδαπέστη

Το 1989, έξι μήνες πριν οι Βερολινέζοι ρίξουν το τείχος, η Ουγγαρία είχε ανοίξει τα σύνορά της με την Αυστρία. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στη μαζική έξοδο χιλιάδων Ανατολικών Γερμανών στην τότε Τσεχοσλοβακία - οπότε στην πραγματικότητα ήταν η Βουδαπέστη που έκανε την αρχή...

Σταθμοί φαντάσματα του Βερολίνου

Όταν η Γερμανία χωρίστηκε, ο σταθμός U-Bahn (υπόγειο μετρό) ήταν ανάμεσα στην Δυτική και την Ανατολική μεριά. Κάποιες γραμμές περνούσαν όμως από εκεί. Ως αποτέλεσμα, αυτός ο σταθμός έμεινε κλειστός. Είχε αυστηρά επιβληθεί ότι οι επιβάτες δεν μπορούσαν να κατεβούν από το τρένο μέχρι να φτάσει ξανά στο Δυτικό Βερολίνο. Αυτές οι στάσεις έγιναν γνωστές στους ντόπιους ως «σταθμοί φαντάσματα».

Το τείχος του Βερολίνου αποτελείται από δύο τοίχους

Το τείχος αποτελούνταν από ουσιαστικά δύο τοίχους με κενό στη μέση. Ο χώρος ανάμεσα στις τεράστιες πλάκες από σκυρόδεμα ήταν γεμάτος με τάφρους, παρατηρητήρια, προβολείς, σκυλιά και πυροβόλα όπλα.

Τα κουνέλια του τείχους του Βερολίνου

Για 28 χρόνια, αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερη ράτσα κουνελιών που περιφέρονταν γύρω από το τείχος.

Ακόμη και οι συνοριοφύλακες ήθελαν να φύγουν

Στις ταινίες συχνά βλέπουμε τους συνοριοφύλακες ελέγχου των συνόρων ως αυστηρούς, πλήρως υπάκουους στο ανατολικό γερμανικό καθεστώς. Στην πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς τους φρουρούς προσπαθούσαν να ξεφύγουν, χρησιμοποιώντας τη στολή τους ως έναν τρόπο να μπουν στο Δυτικό Βερολίνο χωρίς ερωτήσεις. Στα πρώτα δύο χρόνια της ύπαρξης του τείχους, περισσότεροι από 1.300 απελπισμένοι φρουροί έφυγαν από τις καταπιεσμένες ζωές και τα καθήκοντά τους πηγαίνοντας στο Δυτικό Βερολίνο.

Tags
Back to top button