Μόλις 48 ώρες απομένουν για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) στις Βρυξέλλες καθώς την Πέμπτη το βράδυ ολοκληρώνεται και αυτός ο κύκλος των επαφών με τους Θεσμούς για την δεύτερη αξιολόγηση.
Μετά το πολύωρο ραντεβού της Τρίτης, το μεσημέρι της Τετάρτης η ελληνική αντιπροσωπεία και η τρόικα θα μπουν στην τρίτη ημέρα των συζητήσεων.
Στις Βρυξέλλες εκλήθη ήδη εσπευσμένα και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μετά το βραχυκύκλωμα που φαίνεται ότι έχει προκύψει με το θέμα της ΔΕΗ. Η τρόικα αμφισβητεί ότι οι δημοπρασίες ρεύματος θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και πιέζει την κυβέρνηση να δρομολογήσει από τον Ιούλιο την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Στόχος των δανειστών είναι ο διαγωνισμός να γίνει γρήγορα με τις δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται τον Νοέμβριο του 2017 και τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μέχρι τον Μάρτιο της νέας χρονιάς. Η κυβέρνηση από την πλευρά της ζητάει άλλους έξι μήνες ως το τέλος του 2017 για να αξιολογηθεί η πορεία του συστήματος και των παρεμβάσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Αν δεν έχουμε συμφωνία ως την Πέμπτη, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν μπορούμε να περιμένουμε την άμεση επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, όπως ανέφερε την Δευτέρα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να γίνει μία ακόμη προσπάθεια για staff level agreement πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.
Πάλι με Βελκουλέσκου
Την Τρίτη απουσίαζε λόγω άλλης υποχρέωσης από τις διαπραγματεύσεις ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και έτσι η ελληνική πλευρά βρέθηκε και πάλι να κουβεντιάζει με την εκπρόσωπό του Ταμείου στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου. Απών ήταν και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.
Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι μετά την πλήρη σύνθεση της Δευτέρας το βράδυ (εξαιτίας βέβαια του Eurogroup) θα υπάρξει τουλάχιστον μία ακόμη μέρα συζητήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη -και όχι μόνο με την τρόικα- η οποία θα δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «πολιτική διαπραγμάτευση» που αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών στο συγκεκριμένο κύκλο επαφών.
Εκτός από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται από ελληνικής πλευράς η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης.
Πέρα από τα ενεργειακά τα μεγαλύτερα ζητήματα παραμένουν η περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων από το 2019 και το πακέτο των εργασιακών, όπου η ελληνική πλευρά επιμένει στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ να αποκλείει την επαναφορά τους στο καθεστώς προ του 2012. Οι Ευρωπαίοι κινούνται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις αλλά δεν διαφωνούν με το ΔΝΤ στη θέση ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ορίζεται από το κράτος μέχρι το τέλος του προγράμματος.