Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

10 στιγμές στην ιστορία της NASA που άλλαξαν όσα ξέραμε για το διάστημα (εικόνες, βίντεο)

Οι πρώτες αποστολές, τα τραγικά ατυχήματα και οι πρώτες στιγμές του ανθρώπου στο φεγγάρι που καθήλωσαν την ανθρωπότητα.


59 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη λειτουργίας της διαστημικής υπηρεσίας των Η.Π.Α. και θυμόμαστε τις σημαντικότερες στιγμές της, οι οποίες άλλαξαν ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν.

Ίδρυση της NASA: Η ιδρυτική πράξη με την οποία δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των Η.Π.Α υπογράφηκε στις 29/7/1958 με έδρα της Ουάσινγκτον από τον N.Αϊζενχάουερ.

Έναρξη λειτουργίας: Η επίσημη ημέρα έναρξης της λειτουργίας της υπηρεσίας ήταν την 1/10/1958, ενώ πολλά οφείλονται στον Γερμανό Βέρνερ φον Μπράουν, επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος των Η.Π.Α.

Πρώτη πτήση γύρω από τη Γη: Πραγματοποιήθηκε στις 5/5/1961 με κυβερνήτη τον Άλαν Σέπαρντ, διαρκώντας 15 λεπτά χωρίς να μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη.


Πρώτη πτήση σε τροχιά: Στις 20/2/1962 ο αστροναύτης Τζον Γκλεν έγινε ο πρώτος Aμερικανός που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι σχεδόν 5 ωρών.

Πρώτος περίπατος στη Σελήνη: Στις 20/7/1962 οι αστροναύτες Νηλ Άρμστονγκ και Μπαζ Όλντριν έγραψαν ιστορία. Περπάτησαν για πρώτη φορά στο φεγγάρι στα πλαίσιο της αποστολής Apollo 11.

Ατύχημα Apollο 13: Στις 11/4/1970 η αποστολή Apollo 13 με 3μελές πλήρωμα απογειώθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ για το ταξίδι στη Σελήνη, όμως ένα ατύχημα δεν τους επέτρεψε να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη 6 ημέρες μετά, με την ατάκα του κυβερνήτη Τζέιμς Άρθουρ Λόβελ να μένει στα παγκόσμια χρονικά.

Πρώτο διαστημικό λεωφορείο: Στις 12/5/1981 πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια. Θα πραγματοποιήσει εκατοντάδες ακόμα αποστολές στο διάστημα.

Δυστύχημα Challenger: 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, το διαστημικό λεωφορείο Challenger διαλύεται στην ατμόσφαιρα στο πρώτο πολύνεκρο ατύχημα στην ιστορία της ΝASA. Νεκρά και τα 7 μέλη του πληρώματος (ανάμεσα τους η πρώτη πολίτης που συμετείχε σε αποστολή) σε μια τραγωδία που οδήγησε στην αναστολή του διαστημικού προγράμματος για περισσότερα από δύο χρόνια.

Δυστύχημα Κολούμπια: Η 113η πτήση του διαστημικού λεωφορείου αποβαίνει η μοιραία. Κατά την προσέγγισή του στη γήινη ατμόσφαιρα εκρήγνυται, οδηγώντας στο θάνατο το επταμελές του πλήρωμα την 1/2/1986. Είχε απογειωθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα, ενώ μετά το ατύχημα, που μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τα τηλεοπτικά δίκτυα, το διαστημικό πρόγραμμα των Η.Π.Α. Τέθηκε σε αναστολή για 29 μήνες.

Προσεδαφίσεις στον Άρη: Δύο αποστολές κατάφεραν να προσγειωθούν στον κόκκινο πλανήτη.

Στις 4/8/2008 ξεκίνησε η αποστολή Φοίνιξ, ενώ 4 χρόνια αργότερα προσεδαφίστηκε στον Άρη, το σκάφος Curiosity συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία.

gazzetta.gr

 

Tags
Back to top button