Απάτη στο Κιλκίς: 81χρονη εξαπατήθηκε με το πρόσχημα τραυματισμού της εγγονής της
Παρά το γεγονός ότι οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει, η παρατεταμένη ανομβρία έχει ως συνέπεια να μην ρέει νερό στο ποτάμι και σε σημεία να παραμένει στάσιμο με αποτέλεσμα στο τέλος να εξατμίζεται
Η ανομβρία πλήττει περιοχές της χώρας με ποτάμια και λίμνες να χάνουν υδάτινο όγκο. Μετά τη λίμνη Βηρού που η στάθμη της υποχώρησε έξι μέτρα και το σπήλαιο Λιμνών στα Καλάβρυτα, μειώθηκε αισθητά η στάθμη και του Αξιού ποταμού στο Κιλκίς.
Νησίδες στεριάς εμφανίστηκαν στον Αξιό, εκεί όπου άλλοτε το βάθος έφτανε τα πέντε μέτρα. Οι κάτοικοι λένε στον ALPHA πως πλέον ψαρεύουν με δυσκολία αφού μετά βίας το νερό φτάνει πάνω από τα γόνατά τους.
Παρά το γεγονός ότι οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει, η παρατεταμένη ανομβρία έχει ως συνέπεια να μην ρέει νερό στο ποτάμι και σε σημεία να παραμένει στάσιμο με αποτέλεσμα στο τέλος να εξατμίζεται.
«Η παρατεταμένη ανομβρία οδηγεί σε εξάτμιση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Αν ο φετινός χειμώνας δεν είναι πλούσιος υδρολογικά θα έχουμε προβλήματα κυρίως στην εξασφάλιση αρδευτικού νερού», λέει ο καθηγητής Υδρογεωλογίας στο ΑΠΘ, Κ. Βουδούρης.
«Τέτοια ξηρασία δεν έχω δει ξανά»
«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει νερό δεν υπάρχει γεωργία», λέει κάτοικος του δήμου Παιονίας. Οι αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση αφού βλέπουν καλλιέργειες με καλαμπόκι, βαμβάκι και πατάτες να ξεραίνονται.
«Αν δεν βρέξει δεν γίνεται δουλειά. Τέτοια ξηρασία, είμαι 60 ετών, δεν έχω δει ξανά», είπε αγρότης.
Ανομβρία και καταγγελίες για γειτονικές χώρες
Ο Αξιός πηγάζει από τα βουνά στα σύνορα Αλβανίας – Κοσόβου, διασχίζει την Κοιλάδα της Δημοκρατίας στη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια μπαίνει στην Ελλάδα, την οποία διασχίζει για 80 χιλιόμετρα.
Ο αντιδήμαρχος του δήμου Παιονίας, Γ. Γεωργήτσαρος υποστηρίζει πως η μείωση της στάθμης του Αξιού δεν οφείλεται μόνο στην ανομβρία αλλά και στις γειτονικές χώρες: «παρακρατούν παρανόμως νερά και δημιουργήθηκαν επιπλέον φράγματα και κανάλια για να διοχετεύουν το νερό σε άλλες περιοχές».