![Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή- ''Ελευθερία ή θάνατος'' έλεγαν οι Έλληνες αγωνιστές του 1821, αυτό λέμε και εμείς (upd)](https://news-on.net/images/posts/April 2022/zelenski-stin-elliniki-boyli-039039eleftheria-i-thanatos039039-el.webp?1fa04bb90a5e5fff6f9736692552f4cb)
Παρακολουθήστε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να απευθύνεται μέσω τηλεδιάσκεψης στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Τον Ουκρανό πρόεδρο προσφωνεί ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. Χαρακτήρισε σημαντική ιστορικά τη σημερινή συνεδρίαση η οποία είναι αφιερωμένη στον Ουκρανικό λαό. Έναν λαό που αγωνίζεται ηρωικά απέναντι στη βάρβαρη ρωσική εισβολή που γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη ρωσική εισβολή.
«Η βούληση για περαιτέρω συνδρομή στην Ουκρανία είναι ισχυρή. Μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί υπογράμμισε ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης. Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε ακόμα στην ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου που βίωσε την τουρκική εισβολή.
Η Ελλάδα που γιορτάζει τα 200 χρόνια της και πριν από 81 χρόνια αντιμετωπισε την εισβολή του τρίτου Ράιχ, δηλώνει σήμερα τη στήριξή της μέχρι την τελική σας νίκη», ολοκλήρωσε την προσφώνησή του ο κ. Τασούλας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του από την μαρτυρική όπως είπε Μαριούπολη. Αυτό που συμβαίνει εκεί έχει να συμβεί από τον Β΄ΠΠ. 100. 000 άνθρωποι παραμένουν στην Μαριούπολη αλλά χωρίς να έχει μείνει όρθιο κανένα κτίριο. Το «έργο» των Ρώσων στρατιωτών το βλέπουμε εδώ και πάνω από ένα μήνα.
Η ειρηνική πόλη της Μαριούπολης ζει τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Υπήρξε επί αιώνες το λίκνο της ελληνικής κοινότητας που ζούσε ειρηνικά με τους υπόλοιπους κατοίκους. Η συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη. Ο κ. Ζελένσκι μίλησε για τους δεσμούς της Ουκρανίας με την Ελλάδα, καθώς όπως είπε η χώρα του εκχρστιανίστηκε από τους Έλληνες.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε αναφορά στο σύνθημα των Ελλήνων «Ελευθερία ή θάνατος» πριν από 200 χρόνια και είπε ότι αυτό είναι το μήνυμα για την Ουκρανία σήμερα. Έκανε μεγάλη αναφορά στα πλήγματα που έχουν υποστεί η Μαριούπολη και η Οδησσός ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη ίδρυσης ξανά μιας Φιλικής Εταιρείας που θα βοηθήσει τη χώρα του.
Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο ενός στρατιώτη Ουκρανού ελληνικής καταγωγής που συμμετέχει στην άμυνα της Μαριούπολης από τους ρώσους ναζιστές και το τάγμα Αζόφ. «Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί 90% από τους Ρώσους ναζιστές. Συμπατριώτες έχουμε μια πόλη που ζουν και πεθαίνουν χιλιάδες. Παρακαλώ βοηθήστε μας». Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ακόμα ένας Ελληνοουκρανός στρατιώτης της Μαριούπολης που ζήτησε από τους συμπατριώτες του να τους βοηθήσουν.
Μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας θα ακολουθήσει ομιλία από τον πρόεδρο της Βουλής.
Τον Ζελένσκι προσκάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επικοινωνία τους με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου στην εθνική αντιπροσωπεία έρχεται μία μέρα μετά τη απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να κηρύξει 12 μέλη ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως πρόσωπα «μη αρεστά» (personae non gratae) στην Ελλάδα. Βάσει ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ ενημερώθηκε σχετικά για το θέμα από τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα.
Στην ομιλία δεν θα παραστεί το ΚΚΕ, όπως ενημέρωσε με επιστολή του τον πρόεδρο της Βουλής. Από την ομιλία θα απουσιάσει επίσης η Ελληνική Λύση, κάνοντας λόγο για διάγγελμα Ζελένσκι. Το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπηθεί συμβολικά διά εκπροσώπου του,