Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη για το δημογραφικό: Tέλος Μαΐου θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο

Για τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικογένειας, αλλά και για το στεγαστικό πρόβλημα και τις δολοφονίες γυναικών, μίλησε μεταξύ άλλων, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στο ΕΡΤNews.

Σ Ζαχαράκη στο ΕΡΤNews Δίνουμε 365 εκατ το χρόνο σε vouchers στους γονείς

Για τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους, η οποία έγινε έξω από ένα αστυνομικό τμήμα η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι «μπορεί να αισθάνομαι και εγώ ή να είμαι και εγώ μία από τις πολλές ή τους πολλούς οι οποίοι αισθάνονται συγκλονισμένοι.

Θα ήταν μια ίσως κοινότοπη τοποθέτηση, αν δεν ήμουν και πολιτικός και μάλιστα και αρμόδια υπουργός στο κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας, μαζί με την υφυπουργό, την κυρία Κεφαλά, με την κα Δημαδάμα τη γενική μας γραμματέα, ως προς το να έχουμε τις δομές για να μπορεί να απευθύνεται οποιαδήποτε γυναίκα μας ακούει αυτή τη στιγμή να μη χάσει την εμπιστοσύνη της στο σύστημα.

Ζαχαράκη: Ουσιαστική παρέμβαση η αύξηση του κατώτατου μισθού

Προφανώς εδώ πρέπει να μελετήσουμε όλα τα στοιχεία. Πώς συνέβη, γιατί συνέβη, τι μπορεί να έχει προϋπάρξει. Άρα ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε το φάκελο όλης αυτής της υπόθεσης. Ξέρουμε ως μια κατάληξη ότι μια γυναίκα έχασε και πάλι τη ζωή της από το χέρι συντρόφου, ακόμα χειρότερη προδοσία.

Το κράτος λοιπόν εδώ είναι όχι απλά για να διαπιστώνει, να κάνει μια κοινωνική ανάλυση, αλλά κυρίως να πράττει.

Σχετικά με το αν θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό κώδικα η Υπουργός απαντά ότι «αυτό το οποίο έχει απαντήσει και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, αλλά και ο υπουργός αλλά και διαχρονικά υπουργοί Δικαιοσύνης, είναι ότι έχει ήδη ενισχυθεί και ισχυροποιηθεί και μάλιστα στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, πολύ ο Ποινικός Κώδικας, έτσι ώστε να καταλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις και μάλιστα με εξάντληση της αυστηρότητας, όταν πρόκειται για την απώλεια της ζωής.

Εδώ λοιπόν έχουν γίνει έμπρακτα κινήσεις και όχι απλά μια δήλωση προθέσεων για το πώς προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή, ως υπέρτατη αξία. Άρα διαχωρίζουμε τη λογική της ουσίας του νόμου από το λεκτικό, το οποίο προφανώς κάνει διαφορά.

Γιατί προφανώς σε μια πατριαρχική κοινωνία, σε αυτή ζούμε. Βλέπουμε ότι τα πρότυπα πολλές φορές επαναλαμβάνονται, δυστυχώς διέπουν και συμπεριφορές μικρότερων παιδιών, αλλά η ουσία είναι η επιβολή του νόμου.

Και επίσης η ουσία είναι ότι υπάρχει ένας ποινικός κώδικας που με την πρόσφατη επικαιροποίησή του αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο, τις ποινές για το κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας και πολλώ μάλλον όταν μιλάμε και για το κομμάτι της απώλειας ζωής.

Επιτρέψτε μου όμως να βάλω μια μικρή παρένθεση, γιατί εδώ σήμερα είμαστε και για να ενημερώσουμε. Να ξέρει η γυναίκα που μας ακούει ότι υπάρχει το 15 900.

Πέρσι μας κάλεσαν πάνω από 8.000 γυναίκες με το 80% να είναι για ενδοοικογενειακή βία από σύντροφο ή σύζυγο.

Να ξέρουν ότι υπάρχουν 44 συμβουλευτικά κέντρα, δωρεάν συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και νομική υπηρεσία.

Να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να τους προσφέρουμε διαμονή σε ξενώνα με το παιδί και αμέσως μετά, όταν νιώσει πιο ισχυρή, να πληρώνουμε εμείς το ενοίκιο για να μείνει με το πρόγραμμα Στέγαση και εργασία.

Να παίρνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά να τους βρούμε και δουλειά και να την πληρώνουμε αυτή τη δουλειά για ένα χρόνο».

Για τις συνεργασίες με εταιρίες που δέχονται να παίρνουν γυναίκες, που έχουν κακοποιηθεί η κα Ζαχαράκη υπογραμμίζει ότι είναι «μια πρόσφατη συνεργασία, για γυναίκες οι οποίες έχουν περάσει ήδη από το Συμβουλευτικό Κέντρο ή τα 18, τα οποία θα πολλαπλασιαστούν κέντρα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στα αστυνομικά τμήματα.

Να αναφέρω ότι είναι η εταιρεία Παπαστράτος, η οποία ανακαινίζει με δικά της έξοδα όλα αυτά τα κέντρα για να είναι φιλικά προς το περιβάλλον υποδοχής μιας γυναίκας.

Και υπάρχουν και 33 μεγάλες εταιρείες οι οποίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, την κυρία Μιχαηλίδου με τον κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΔΥΠΑ με τον κύριο Πρωτοψάλτη, προσφέρουν θέσεις εργασίας».

Αναφορικά με το θέμα της πρόληψης εγκλημάτων και για το αν η κυβέρνηση είναι δογματική ως προς την ένταξη του όρου «γυναικοκτονία» στον Ποινικό Κώδικα η κα Ζαχαράκη τονίζει πως « δεν είναι νομίζω ότι είναι θέμα δογματισμού. Πραγματικά μιλάω πάντα και θέλω να μιλάω ως προς την ουσία της επιβολής του νόμου, γιατί δίνει ένα μήνυμα πολύ ισχυρό και σε αυτόν, ο οποίος εκείνη τη στιγμή μπορεί να χάσει και όπως λένε, την ψυχραιμία, πολλώ δε μάλλον να οδηγήσει σε κάτι άλλο και επειδή είμαι εκπαιδευτικός, δεν θέλω να ξεχάσω το ρόλο της παιδείας.

Δεν θέλω να ξεχάσω τον ρόλο που παίζουν αυτή τη στιγμή μαθήματα που γίνονται για το θέμα του αλληλοσεβασμού, το σεβασμό ανάμεσα στην έμφυλη διάσταση αυτής της δυναμικής, στις υγιείς σχέσεις.

Εκεί χτίζονται όλα αυτά χτίζονται σε νεαρή ηλικία για να μπορεί αυτό να αποτυπωθεί μετέπειτα».

Η υπογεννητικότητα

Σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα της Eurostat, το 2022 οι γεννήσεις στη χώρα μας ήταν 9.425 λιγότερες από το προηγούμενο έτος, το 2021 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 85.346 παιδιά, ενώ το 2022 μόλις 75.921.

Σχετικά με το αν η κυβέρνηση έχει στηρίξει όσο χρειάζεται την οικογένεια, ώστε να αναστραφεί αυτή η τάση η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δηλώνει ότι «αν έρθει κάποιος πολιτικός και σας πει ότι μπορεί να αναστραφεί αυτή η τάση και να κάνει με ένα μαγικό ραβδί την αλλαγή, θα σας πει ψέματα. Εγώ δεν πρόκειται να το κάνω.

Ο πρωθυπουργός εντόπισε την ανάγκη να συντονιστούν όλες οι προσπάθειες όλων των υπουργείων, γιατί όλα είναι δημογραφικό και θα εξηγήσω γιατί το λέω αυτό και να ιδρύσει ένα υπουργείο το οποίο θα συντονίσει προσπάθειες πολλών και πολλών φορέων και η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και κυρίως το κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών και η Εκκλησία και πάρα πολλοί για να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης και για μια δεκαετία να πούμε ότι μπορούμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας.

Για μια χώρα, η οποία τα τελευταία χρόνια από το 1981 και μετά βλέπει τις γεννήσεις να μειώνονται, δεν είναι ξαφνικό αυτό το 2021 προς το 20222. Και αναρωτιέμαι πως αυτή η μεγαλύτερη εθνική απειλή δεν είχε εντοπιστεί στο παρελθόν, για να μην αδικήσουμε, γίνει και μια διακοινοβουλευτική προσπάθεια και υπάρχει ένα πόρισμα, συμπεράσματα αυτών έχουν ήδη ούτως ή άλλως υιοθετηθεί.

Από το 2019 και μετά έχουν ληφθεί μέτρα άνω των 800 εκατομμυρίων, τα οποία είναι στοχευμένα στην ενίσχυση της οικογένειας. Είναι και το επίδομα γέννας, δεν είναι πανάκεια, σίγουρα δεν περιμένει κάποιος δύο χιλιάρικα για να κάνει παιδί.

Θυμίζω όμως ότι το αυξήσαμε και για το 2023 και μετά με 85 εκατομμύρια το χρόνο, αλλά και αναδρομικά για το 2023.

Όπως για την αύξηση του αφορολογήτου ανά παιδί. Πρόσφατα αυξήθηκε ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων μετά από πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα και το επίδομα παιδιού των δημοσίων υπαλλήλων».

Είναι όμως μόνο οικονομικοί οι λόγοι της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα; Η κα Ζαχαράκη σχολιάζει πως «αν δείτε λίγο την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και το συζητάμε συνέχεια και με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για το δημογραφικό, διαπιστώνουμε ότι είναι μια πραγματικότητα το δημογραφικό σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε αυτές οι οποίες έδωσαν τα πάντα.

Θυμίζω την περίπτωση της Μάλτας ή εκτός Ευρώπης η Νότια Κορέα, η οποία έχει το πρωτοφανές χαμηλό δημογραφικό χαρακτηριστικό, γιατί είναι πολλές φορές και μια επιλογή η οποία τα τελευταία χρόνια βλέπετε ότι έχει υιοθετηθεί από πάρα πολλούς νέους ανθρώπους, βλέπουν με σκεπτικισμό το θέμα της οικογένειας.

Εμάς μας ενδιαφέρει να τους δώσουμε επιλογές και να έχουν ασφάλεια.

Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε με το Εσωτερικών που έχει τη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών, είναι να δούμε την επέκταση ωραρίου, πώς μπορεί να γίνει με έξτρα βάρδια, με έξτρα, ούτως ή άλλως, πρόσληψη προσωπικού, γιατί όλα αυτά κοστίζουν, αλλά εμείς δίνουμε αυτή τη στιγμή και θέλω να το συγκρατήσετε 365 εκατομμύρια το χρόνο για voucher στους γονείς, για βρεφονηπιακούς, για κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που είναι όλη την ημέρα και όλα τα παιδιά με αναπηρία είναι αμέσως ενταγμένα σ’ αυτό το σύστημα.

Γιατί το λέω; Γιατί δεν είναι αμελητέο ποσό και ούτε είναι αυτονόητο. Επίσης, το ολοήμερο πλέον είναι πραγματικότητα σε όλη την Ελλάδα. Να δούμε όμως τη λειτουργία γιατί σε πολλές περιοχές δε δηλώνει αρκετός αριθμός για να σχηματιστεί τελικά τμήμα. Σας το λέω γιατί είχα και την προηγούμενη ιδιότητα της υφυπουργού Παιδείας. Σε πολλές περιοχές, πολλές φορές και στην Αθήνα».

Για να λυθεί το δημογραφικό πρέπει να κάνουμε όλοι παραπάνω από δύο παιδιά. Επομένως πρέπει να κάνουμε τρία παιδιά για να λυθεί το δημογραφικό, με ένα παιδί σίγουρα δεν λύνεται, με δύο παιδιά μένουμε ίδιοι. Σχετικά με αυτό η Υπουργός διευκρινίζει πως το επίδομα γέννας είναι διαφορετικό για το πρώτο, δεύτερο, τρίτο και από το τέταρτο και πάνω παιδί και μάλιστα στα δίδυμα είναι διπλό το ποσό.

«Το ίδιο ισχύει και για το επίδομα παιδιού για τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι άλλη η διαβάθμιση όταν έχεις ένα παιδί και αυξάνεται ανά παιδί, όπως επίσης όταν μιλάμε για τριτεκνία και πολυτεκνία,, υπάρχουν ήδη μέτρα τα οποία δεν είναι όλα οικονομικά. Είναι όμως και θέμα πλαισίου, προφανώς με μεγαλύτερη μοριοδότηση όταν μιλάμε και για τα vouchers βρεφονηπιακών με μεγαλύτερη μοριοδότηση και πολύ καλύτερο πρόγραμμα στο «Σπίτι μου» το στεγαστικό πρόγραμμα.

Πάντα λέμε ότι. το δημογραφικό είναι πολλές πολιτικές μαζί. Το στεγαστικό είναι μια βασική πολιτική».

Το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό θα παρουσιαστεί «τέλος Μαΐου, θα το έχει πρωθυπουργός έτσι ώστε να μπορεί να επιλέξει τις δράσεις αυτές και οικονομικού χαρακτήρα αλλά και παροχών, οι οποίες θα είναι πλέον, αν θέλετε το δικό μας παρατηρητήριο για να βλέπουμε πόσες πολιτικές συντάσσονται με αυτό, τι έχουμε να πούμε για τις συνυπηρέτησης, τι έχουμε να πούμε για τις άδειες.

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή με την αύξηση των αδειών μητρότητας, πατρότητας, τη γονεϊκότητα εν γένει, όπως πρόσφατα νομοθετήθηκε πλέον η χώρα μας είναι στις χώρες με τον καλύτερο μέσο όρο για τις άδειες, 9 μήνες πλέον και στον ιδιωτικό τομέα και στην αυτοαπασχολούμενη και στην αγρότισσα» τονίζει η κα Ζαχαράκη.

Το στεγαστικό πρόβλημα

Αναφορικά με το στεγαστικό πρόβλημα και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διευκρινίζει ότι «την Παρασκευή, χωρίς απρόοπτο πάντα, εμείς θα είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε να είμαστε στον αέρα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» θα είναι στον αέρα.

Τα 50 εκατομμύρια, τα οποία θα δοθούν γι’ αυτό το σκοπό από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μπορούν να δοθούν για ανακαίνιση περίπου 12,5 χιλιάδων κατοικιών, οι οποίες είναι έως 100 τετραγωνικά.

Το οικογενειακό εισόδημα είναι 40.000 ευρώ για την αιτούσα ή τον αιτούντα και επίσης το όριο της περιουσίας θα είναι 300.000. Άρα νομίζω ότι είναι αρκετά ευέλικτο, θα είναι πάρα πολύ εύκολο, όλο ψηφιακό και ουσιαστικά μπορείς να έχεις 40% μιας ανακαίνισης έως 10.000€ με αποκλειστικό σκοπό, να μπορέσουμε να δώσουμε όλα αυτά τα διαμερίσματα προς εκμίσθωση.

Είναι υποχρέωση σου να μισθώσεις το σπίτι για τρία χρόνια και να ανοίξουμε το οικιστικό απόθεμα γιατί είναι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια που αυτή τη στιγμή δηλώνονται κενά στο Ε2».

Έχει ανακοινωθεί ότι θα αξιοποιηθούν και αχρησιμοποίητα ακίνητα του Δημοσίου για κοινωνικές κατοικίες. Σχετικά με το αν έχει γίνει κάποια πρόοδος σε αυτό το πρόγραμμα η κα Ζαχαράκη αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή δουλεύουμε την Κοινή Υπουργική, είναι δύσκολο. Το πρόγραμμα αυτό έχει πάρα πολλές εκφάνσεις γιατί υπάρχουν και διαφορετικά κίνητρα.

Έχεις και τα οικόπεδα έχεις και άλλα, τα οποία είναι αυτή τη στιγμή να κατεδαφιστούν και υπάρχουν και δομημένα, ούτως η άλλως ακίνητα. Θεωρώ ότι μέσα στη χρονιά θα έχουμε εξελίξεις γιατί υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον και από τους δήμους για να στεγάσουν δημοσίους υπαλλήλους.

Είναι το επόμενο μεγάλο εγχείρημά μας που δουλεύουμε, αλλά για να διευρύνουμε λίγο και το απόθεμα».

Tags
Back to top button