Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Επικρατείας προβλέπει οικονομική ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού η ΚΥΑ που συνυπέγραψε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στοχεύει στην οικονομική ανακούφιση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών των συγκεκριμένων τομέων του πολιτισμού, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί στις έμπρακτες κινήσεις στήριξης από την Πολιτεία για τον πολιτισμό, από τον Μάρτιο 2020, τόσο μέσω των οριζόντιων μέτρων, όσο και με εξειδικευμένα μέτρα - όπως και το συγκεκριμένο - σχεδιασμένα για να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες του κλάδου».
Από το Μάρτη 2020 ως σήμερα σχεδόν 300 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί στον κλάδο μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.
Ειδικότερα, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού « επιπλέον των τακτικών επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν διατεθεί στον κλάδο του πολιτισμού:
- 166 εκατ. με τη μορφή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους του κλάδου
- 30 εκατ. ευρώ μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών
- 26 εκατ. ευρώ μέσα από τακτικές προσκλήσεις, ειδικά προγράμματα και λοιπές επιχορηγήσεις μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ
- 50 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ στους εποπτευόμενους φορείς του σύγχρονου πολιτισμού, σημαντικό μέρος των οποίων προορίστηκε για την ανάθεση νέων έργων μέσα στην πανδημία,
- 14 εκατ. ευρώ μέσω του νέου μέτρου που ανακοινώνεται σήμερα.
Ακολουθούν αμέσως μετά το αντίστοιχο μέτρο για τις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και επιπλέον μέτρα στήριξης τα οποία βρίσκονται υπό σχεδιασμό.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με δήλώσή της επισημαίνει «την εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τα συναρμόδια υπουργεία Eργασίας και Οικονομικών. Από τη πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημἰα, Μάρτιο 2020, η κυβέρνηση συνολικά μεριμνά για το σύνολο των εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν πληγεί χωρίς καμία εξαίρεση, συμπεριλαμβανομἐνων των δημιουργών και επαγγελματιών του Πολιτισμού».
Αναφερόμενος στην ΚΥΑ, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε:
«Το καίριο πλήγμα που έχει δεχθεί από την πανδημία COVID-19 ο κλάδος του πολιτισμού επιτάσσει την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του κλάδου. Σε συνέχεια των ενεργειών που έχουν ήδη γίνει, προχωράμε στην εφαρμογή ενός ακόμη μέτρου ενίσχυσης για τα θέατρα, τις μουσικές σκηνές, τα χοροθέατρα και τους χώρους συναυλιών και παραστάσεων. Άμεσο επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή αντίστοιχου μέτρου οικονομικής ενίσχυσης των κινηματογραφικών αιθουσών. Η Πολιτεία έχει δεσμευτεί να στηρίζει τον κλάδο, όσο οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν ή περιορίζουν σημαντικά την λειτουργία του, ενώ παράλληλα προχωρά σε κινήσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητά του».
Τι ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση
Με την ΚΥΑ προβλέπεται η καταβολή σταθερού ποσού 10 ευρώ ανά θεατή/εισιτήριο, ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου και για συνολικό μέγιστο αριθμό 24 παραστάσεων ανά μήνα ως εξής:
Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίου της εκάστοτε παράστασης, όπως αυτές προκύπτουν από την άδεια λειτουργίας, για τις επιχειρήσεις που λειτούργησαν εντός χρονικού διαστήματος κατά τον Οκτώβριο ή και τον Νοέμβριο 2020.
Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίου της εκάστοτε παράστασης, όπως αυτές προκύπτουν από την άδεια λειτουργίας, για τις επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο 2020.
Σημειώνεται πως με προτεραιότητα η οικονομική αυτή ενίσχυση να διαχυθεί σε όλη την αλυσίδα των συνδεδεμένων με την επιχείρηση επαγγελματιών του πολιτισμού, αλλά και την προστασία συνολικά των θέσεων εργασίας, η ΚΥΑ θέτει τις ακόλουθες απαραίτητες προϋποθέσεις:
• Ο παραγωγός της παράστασης υποχρεούται να δηλώσει στο ΕΡΓΑΝΗ τους καλλιτέχνες με τους οποίους έχει ενεργό συμβόλαιο και τους μουσικοσυνθέτες, συγγραφείς και στιχουργούς με τους οποίους έχει συμφωνηθεί η καταβολή ποσών που αφορούν τα πνευματικά τους δικαιώματα.
• Επιπλέον, ο παραγωγός της παράστασης υποχρεούται να αποδώσει στους προαναφερθέντες - εφόσον δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής και δεν έχουν καταστεί δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού - ποσό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 40% της οικονομικής ενίσχυσης επί των μεταξύ τους συμφωνηθέντων, εντός 10 ημερών από τη λήψη της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης.
• Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας κατά την επαναλειτουργία τους και μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας χειμερινής θεατρικής περιόδου.
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση/υπεύθυνη δήλωση ένταξης στην οικονομική ενίσχυση μέσω της ειδικής πλατφόρμας stirizoumetonpolitismo.services.gov.gr της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).
Αναλυτικές πληροφορίες για την Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνονται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β' 457/06.02.2021), όπου δημοσιεύτηκε.