Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, βασιζόταν σε εξαιρετικά μη ρεαλιστικές προβλέψεις, τόσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης, όσο και για τα μακροχρόνια πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία προβλεπόταν να υπερβαίνουν το 4%, απαντούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στη ΝΔ, με αφορμή τις δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα περί ραγδαίας επιδείνωσης της βιωσιμότητας από τις αρχές του 2015.
Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι, με βάση εκείνες τις προβλέψεις η κυβέρνηση αποδεχόταν τις θέσεις του Ταμείου ότι δεν χρειαζόταν ρύθμιση του χρέους. Αντίθετα, η πορεία προς τη βιωσιμότητα του χρέους βασίζεται πλέον σε πιο ρεαλιστικές προβλέψεις τόσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
«Η στρατηγική της παρούσας κυβέρνησης ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη και απέφερε καρπούς. Δεν αποδέχτηκε τις μη ρεαλιστικές προβλέψεις (βάσει των οποίων οι κύριοι Σαμαράς και Σταϊκούρας θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και έχτιζαν το «success story» τους) με αποτέλεσμα να διαπραγματευτεί και να επιτύχει ρύθμιση χρέους, όπως προκύπτει και από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017», καταλήγουν.