Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Υποβρύχια ανασκαφική έρευνα για τον ακριβή εντοπισμό του αρχαίου λιμανιού της Κυλλήνης (φωτό)

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Το λιμάνι της Κυλλήνης/Γλαρέντζας» (2007-2017) έχει ως κύριο στόχο την τοπογραφική, αρχιτεκτονική και γεωφυσική έρευνα του λιμένα, για την μελέτη των καταλοίπων του λιμανιού των Σταυροφόρων (13ος-14ος αιώνας).

Παράλληλα έχει στόχο την υποβρύχια ανασκαφική έρευνα για τον ακριβή εντοπισμό του αρχαίου λιμανιού της Κυλλήνης. Ο βασικός ερευνητικός σκοπός του προγράμματος είναι  η τοπογραφική και ιστορική μελέτη των λιμενικών λεκανών από την αρχαιότητα ως τον Μεσαίωνα: ερμηνευτική αναπαράσταση της λιμενικής ζώνης και τοπογραφικός εντοπισμός των λιμενικών λεκανών, αρχιτεκτονική μελέτη των λιμενικών εγκαταστάσεων (θέση, οχύρωση και μορφολογία), τεχνικές κατασκευής και τέλος, ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας του λιμανιού και κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο εξέλιξής του ανά τους αιώνες.

Κυλλήνη-Γλαρέντζα: Οι μεσαιωνικές λιμενικές εγκαταστάσεις και η θεμελίωση του πύργου των Ελληνιστικών χρόνων 

Σε ό,τι αφορά στη διεπιστημονική προσέγγιση της μελέτης της λιμενικής ζώνης, ο στόχος της ενάλιας γεωαρχαιολογικής μελέτης είναι η παλαιογεωγραφική ανάπλαση του παράκτιου περιβάλλοντος και της ακτογραμμής κατά την κλασσική αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα.

Οι θαλάσσιες γεωφυσικές διασκοπήσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Γ. Παπαθεοδώρου, ενώ υπεύθυνη της αρχαιοπεριβαλλοντικής μελέτης είναι η Δρ. Μ. Γεραγά. Οι γεωμορφολογικές έρευνες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το τμήμα Γεωλογίας του Mainz, με επικεφαλής τον Dr. Andreas Vött.

Εργασίες τοπογραφικής αποτύπωσης

Η υποβρύχια ανασκαφική έρευνα μελετά τη στρωματογραφία και την αποσαφήνιση ζητημάτων χρονολογικής συνάφειας των κατασκευών του μεσαιωνικού λιμένος της Γλαρέντζας και του αρχαίου λιμανιού της Κυλλήνης.
Με το πρόγραμμα του έτους 2017, που υλοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα από 22 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου με την αρωγή και την χορηγία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, ολοκληρώθηκε το δεκαετές εγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας, κατά την διάρκεια του οποίου συνεχίστηκε η υποβρύχια ανασκαφική έρευνα και η διενέργεια τρισδιάστατης τοπογραφικής και φωτογραμμετρικής αποτύπωσης  σε κατασκευές του αρχαίου και του μεσαιωνικού λιμένα της Κυλλήνης. 
Το πρόγραμμα αποτελεί επιστημονική  συνεργασία της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών

Υποβρύχιες ανασκαφικές εργασίες και καθαρισμοί

Τη διεύθυνση του προγράμματος έχει η ΕΕΑ δια της προϊσταμένης της, Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, με επιστημονικό υπεύθυνο πεδίου τον καταδυόμενο αρχαιολόγο της ΕΕΑ κ. Διονύση Ευαγγελιστή, ενώ από πλευράς του  Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Δρ.Jari Pakkanen. 

Φωτογραμμετρικές αποτυπώσεις λιμενικών κατασκευών

Tην Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκε ξενάγηση του κοινού (Open Day) στο χώρο της έρευνας, ενώ το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στους φορείς και στους κατοίκους της περιοχής, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Κυλλήνια 2017» και σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Η ερευνητική ομάδα του προγράμματοςΞενάγηση του κοινού στον χώρο της έρευνας (Open Day) 

 

Tags
Back to top button