Μια λεπτομέρεια μιας αναπαλαιωμένης τοιχογραφίας του θαλάμου «dei Fornai» (φούρνοι), όπως προέκυψε μετά την αποκατάσταση της κατακόμβης της Santa Domitilla, στην κεντρική Ρώμη, στις 30 Μαΐου 2017 μπορεί να εμφανίζει την πραγματική εικόνα του Ιησού!
Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές….
Βαθιά στην καρδιά των παλαιότερων κατακόμβων της Ρώμης, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μια σειρά από τοιχογραφίες 1.600 ετών που απεικονίζουν σκηνές τόσο από την παγανιστική μυθολογία όσο και από την χριστιανική περίοδο. Ένα παχύ στρώμα φυκιών, αποθέσεων ασβεστίου και καπνού είχε καλύψει αυτές τις τοιχογραφίες για αιώνες. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται καθαρισμός με λέιζερ, οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στις Κατακόμβες της San Domitilla κατάφεραν να απομακρύνουν τα περιττά και να αποκαλύψουν αυτές τις εικόνες τον περασμένο Μάιο.
«Μέχρι πρόσφατα, δεν είχαμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε τέτοιου είδους αποκατάσταση – αν το είχαμε κάνει χειροκίνητα θα υπήρχε κίνδυνος να καταστρέψουμε τις τοιχογραφίες», δήλωσε στην Telegraph η επικεφαλής του έργου αποκατάστασης, Barbara Mazzei. «Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε, δεν μπορούσατε να δούμε τίποτα – ήταν εντελώς μαύρο. Τα διαφορετικά μήκη κύματος και η χρωματική επιλογή μας επέτρεψαν να κάψουμε τη μαύρη διαμόρφωση χωρίς να αγγίξουμε τα χρώματα κάτω. »
Αυτή η ανακάλυψη παρέχει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία με την οποία οι πλούσιοι Ρωμαίοι συγχώνευαν τις παλιές παγανιστικές τους πεποιθήσεις με νέες χριστιανικές πεποιθήσεις για να διαμορφώσουν τη νέα θρησκεία.
Οι δώδεκα τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν μέχρι τώρα απεικονίζουν σκηνές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, καθώς και παγανιστικά σύμβολα της μετά θάνατον ζωής. Η πιο αξιοσημείωτη τοιχογραφία απεικονίζει τον Ιησού Χριστό σε θρόνο ανάμεσα σε δύο ομάδες Αποστόλων (βλέπε φωτο). Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κρύπτες ήταν ζωγραφισμένες γύρω από στο 360.
Η τοιχογραφία του Ιησού Χριστού τον απεικονίζει σαν να μοιάζει περισσότερο με έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα παρά έναν Εβραίο ξυλουργό. Ωστόσο, δεν τον απεικονίζει με μακριά μαλλιά. Τα έργα τέχνης που δείχνουν τον Ιησού ως ένα λεπτό, χλωμό, λυπημένο, άτομο με μακριά μαλλιά πρωτοεμφανίστηκαν περίπου 300 χρόνια μετά τη σταύρωση του Χριστού αλλά δεν καθιερώθηκαν μέχρι τον 6ο αιώνα.
Αφού ο καθολικισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πολλοί άνθρωποι που προηγουμένως λάτρευαν πολλαπλές θεότητες, όπως το σύμπαν, τα ζώα ή αντικείμενα έγιναν «Χριστιανοί». Αλλά δεν εγκατέλειψαν όλες τις παλιές τους πεποιθήσεις. Απλώς τις ενσωμάτωσαν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καλλιτέχνες στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία άρχισαν να ζωγραφίζουν τον Χριστό ώστε να ομοιάζει με τους θεούς που είχαν λατρεύσει στο παρελθόν, όπως ο Δίας και ο Σεράπης.
Η Βίβλος περιγράφει τον Ιησού Χριστό πολύ διαφορετικά από τον τρόπο που απεικονίζεται στη σύγχρονη τέχνη και στις αρχαίες τοιχογραφίες. Ως άνθρωπος ο Ιησούς ήταν Εβραίος (Εβραίους 7:14). Έμοιαζε με έναν κανονικό εβραίο άνθρωπο της εποχής Του (Ησαΐας 53: 2 · Ματθαίος 26: 48-50). Ήταν επίσης ξυλουργός (Μάρκος 6: 3). Σύμφωνα με αρκετουέ αναλυτές αυτό σημαίνει ότι θα είχε εργαστεί σε εξωτερικούς χώρους σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες. Θα είχε “ψηθεί” το καλοκαίρι, αλλά και καεί από τον χειμωνιάτικο άνεμο. Δεδομένου ότι οι ξυλουργοί κατά την εποχή του Χριστού ήταν επίσης εξοικειωμένοι με πέτρινη τοιχοποιία, ο Χριστός θα ήταν αρκετά μυώδης για να μεταφέρει και να τοποθετει μεγάλες πέτρες σε σπίτια και κτίρια. Δεν ήταν αδύναμος ή ασθενικός.