Την εγγραφή της μακεδονικής κουζίνας στους καταλόγους άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco θα επιδιώξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο φάκελος της υποψηφιότητας έχει ετοιμαστεί, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου δράσης για την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της για τα έτη 2018-2020.
Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί σε μητρώο οι συνταγές που συνθέτουν τη μακεδονική κουζίνα. Στις συνταγές γίνεται αναλυτική παρουσίαση των υλικών αλλά και του τρόπου προετοιμασίας και με σύστημα ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO.
Το μητρώο απαρτίζεται από συνταγές που αποτυπώνουν και συνθέτουν την πολιτισμική και γαστρονομική παράδοση των Ποντίων, των Βλάχων, των Σαρακατσαναίων, των Μικρασιατών και των ντόπιων κατοίκων. Σημαντική είναι και η επιρροή από την εβραϊκή και αρμένικη κοινότητα.
Η καταγραφή αποτυπώνει την αρμονία που δημιουργεί η σύνθεση της βυζαντινής κουζίνας, της ανατολίτικης ευρηματικότητας αλλά και την γαστρονομική παράδοση των Μακεδόνων.
Κύρια χαρακτηριστικά της Μακεδονικής Κουζίνας είναι η χρήση αλλαντικών, τυροκομικών, οσπρίων και κηπευτικών. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαίτερες συνταγές.
Σχεδίαση εκδηλώσεων
Το πρόγραμμα της Περιφέρειας προβλέπει την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται εκδηλώσεις που θα παρουσιάζονται γεύσεις από την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Πιερία, τις Σέρρες και τη Χαλκιδική σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων του εσωτερικού και του εξωτερικού, σε αεροδρόμια, σταθμούς του μετρό, σιδηροδρομικούς σταθμούς, πολυκαταστήματα ή ξενοδοχεία. Στόχος τέτοιων εκδηλώσεων είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών προϊόντων.
Παράλληλα, διοργανώνονται αποστολές σε Κίνα, Αραβικά κράτη, Ρωσία, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Ειδικά για τη Ρωσία προβλέπεται η ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αγίας Πετρούπολης για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών σε προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής που έχουν πληγεί μετά την επιβολή του εμπάργκο.
Το σχέδιο δράσης που παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, εγκρίθηκε σήμερα από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το ύψος του ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ.