Με «αστερίσκους», όπως άλλωστε είχε συμβεί και κατά τις δύο προηγούμενες απόπειρες συγκέντρωσης ΜΕΒΓΑΛ και ΔΕΛΤΑ, αναμένεται να εγκρίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο γαλακτοβιομηχανίες. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής σχετικά με την εισήγησή της, επί της οποίας έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση της ολομέλειας στις 11 Ιουλίου 2017.
Εάν όντως πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση την προαναφερθείσα ημερομηνία, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από το τέλος Αυγούστου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, «η πραγματοποίηση της υπό κρίση συγκέντρωσης δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού, ιδίως με τη δημιουργία ή ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης, στις σχετικές αγορές της προμήθειας νωπού αγελαδινού γάλακτος (τόσο σε τοπικές παραγωγικές ζώνες της Βόρειας Ελλάδας όσο και σε εθνικό επίπεδο), καθώς και της παραγωγής και διάθεσης σοκολατούχου γάλακτος στην ελληνική επικράτεια».
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ύστερα από την εξέταση 35 αγορών και υποαγορών.
Τόσο το 2011 όσο και το 2014 η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ζητήσει την εκποίηση του σήματος σοκολατούχου γάλακτος που παράγει η ΜΕΒΓΑΛ (πρόκειται για το «Τοπίνο»), ενώ είχε θέσει όρους που αφορούσαν τη συνέχιση για ορισμένο χρονικό διάστημα της προμήθειας νωπού γάλακτος από συγκεκριμένες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΜΕΒΓΑΛ έχει ζητήσει να μην υποχρεωθεί σε τροποποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει το γάλα «Τοπίνο».
Εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα αποδεχθεί τον σχετικό όρο και δεν θα επιλέξει τη ματαίωση της συγκέντρωσης. Σχετική συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των εταιρειών και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού φέρεται να έχει προγραμματισθεί για την επόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΛΤΑ και η οικογένεια Χατζάκου κατέχουν από 43,195% εκάστη της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, ύστερα από τη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία πριν από ένα χρόνο. Το υπόλοιπο 13,61% κατέχει η οικογένεια Συμεωνίδη.
Η ΜΕΒΓΑΛ τον περασμένο Απρίλιο κατέληξε σε συμφωνία με τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, μέσω έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου ύψους 54,3 εκατ. ευρώ.