Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Πρωτοποριακά φάρμακα και επενδύσεις στη διάθεση κάθε ασθενή

Λόγω των auto-injectors, της νέας τεχνολογίας που επικρατεί στην αγορά φαρμάκου, η ημερήσια νοσηλεία πρόκειται να μεταμορφωθεί. Το day clinic θα μεταφερθεί κατ’ οίκον μεταμορφώνοντας το πρόσωπο των υπηρεσιών υγείας.

Τα υβριδικά φάρμακα, οι καινοτόμες συσκευές και οι εισπνεόμενες τεχνολογίες ακριβείας είναι αυτές που θα αλλάξουν το πρόσωπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον ασθενή και αυτή η αλλαγή δεν είναι μακριά…

Οι προσδοκόμενες αυτές αλλαγές δεν αποτελούν σενάρια φαντασίας, αλλά αληθινά σχέδια που έχουν ήδη δρομολογηθεί και τεθεί σε τροχιά χάρη στην έκρηξη επενδύσεων που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε στην Τρίπολη στις 30 και 31 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα τις παραπάνω καινοτομίες περιέγραψε ο κ. Δημήτρης Δέμος,  αντιπρόεδρος της ΠΕΦ καθώς  και αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας DEMO στο πλαίσιο της διημερίδας που διοργάνωσε η ΠΕΦ. Ο επικεφαλής μιας εκ των κορυφαίων εταιριών της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας έδωσε μια ακόμη διάσταση του κοντινού μέλλοντος που οι επενδύσεις στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας- οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει δυναμικά στο βιομηχανικό hub της Τρίπολης – θα φέρουν σύντομα κοντά μας: «Βλέπουμε το προφίλ των ασθενών που χρησιμοποιούν πολλά φάρμακα και επιχειρούμε καινοτόμους συνδυασμούς δραστικών ουσιών ή πρωτοπόρα blister με συνδυασμούς φαρμάκων ή ακόμη και νέους συνδυασμούς εκδόχων με λιγότερες παρενέργειες και μεγαλύτερη ευκολία για τον ασθενή» περιέγραψε μια ακόμη ενδιαφέρουσα καινοτομία που θα διευκολύνει τη ζωή των ασθενών όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά στο άμεσο χρονικό διάστημα με ορίζοντα ολίγων ετών.

Όσα θα χρειαστούν για να υλοποιηθεί το καινοτόμο πρόγραμμα επενδύσεων κορυφαίων ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών όπως η Elpen, η Demo και η Faran στην βιομηχανική ζώνη της Τρίπολης. Στην παρουσίαση των επενδύσεων της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για το διάστημα 2020 – 2026 που έλαβε χώρα στην Τρίπολη το Σάββατο 30/3 αναδείχθηκε η σημασία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ως βασικού επενδυτικού κλάδου της Ελληνικής Οικονομίας με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως του 1,2 δις ευρώ.

Την εκδήλωση εγκαινίασε με θερμό καλωσόρισμα η κυρία Φαίη Κοσμοπούλου, γενική διευθύντρια της ΠΕΦ. Η κυρία Κοσμοπούλου, παρουσίασε τις σημαντικές επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου που ήδη υλοποιούνται για την περίοδο 2020-2026 και περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και ανοίγουν το δρόμο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας που θα παράγει και δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων.

Στη συνέχεια έδωσε τη σκυτάλη στον κ. Θεόδωρο Τρύφων,  πρόεδρο της ΠΕΦ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Medicines for Europe και συνδιευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ELPEN.

«Είμαι περήφανος για την επενδυτική δυναμική που έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Πέντε χρόνια μετά (από το 2019) είμαι υπερήφανος που παρά τις συνεχείς αφαιμάξεις, κάναμε πράξη αυτό που δεσμευτήκαμε: έχουμε έργα σε όλη την Ελλάδα, αλλά η Τρίπολη αποτελεί την καρδιά των επενδύσεων» δήλωσε ο κ. Τρύφων και τόνισε ότι «χώρα χωρίς παραγωγή δεν έχει μέλλον» παρουσιάζοντας παράλληλα, το επενδυτικό πλάνο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ενώ θύμισε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες της χώρας μας καλύπτουν τις ανάγκες 3,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας το χρόνο όσον αφορά σε γενόσημα φάρμακα.

Ο στόχος του επενδυτικού πλάνου είναι η κάλυψη του 75% των αναγκών της χώρας (από το υπάρχον 60%) με σκοπό στην επόμενη κρίση να σημειωθεί απεξάρτηση από τις εισαγωγές παρέχοντας στους Έλληνες ασθενείς ποιοτικές θεραπείες προσιτού κόστους και έχοντας παράλληλα ανοίξει την αγορά εργασίας με τουλάχιστον 1.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε Τρίπολη και Αρκαδία, σύμφωνα με τον κ. Τρύφων.

Ο κ. Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι η βιομηχανία των γενόσημων φαρμάκων προάγει την καινοτομία και δίνει λύσεις σε φάρμακα νέας γενιάς και υψηλού κόστους. «Δεν μπορεί να υπάρξει καινοτομία χωρίς την έμμεση στήριξη της βιομηχανίας γενόσημων φαρμάκων» εξήγησε, απευθυνόμενος στο κοινό, αλλά και στους πολιτικούς και τους εκπροσώπους φορέων που βρίσκονταν στο Αμφιθέατρο του Ωδείου της Τρίπολης αποκαλώντας τους «το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ιστορίας και της βιωσιμότητας της φαρμακευτικής βιομηχανίας».

Ο κ. Δέμος τόνισε ότι η Ελλάδα εκπροσωπεί μόλις το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης, αλλά το 10% της φαρμακοβιομηχανίας της Γηραιάς Αλβιόνας. Γιατί; «Επειδή στην Ελλάδα καινοτομούμε!» εδωσε ο ίδιος την απάντηση φέρνοντας πλήθος παραδειγμάτων από καινοτομίες σε υβριδικά φάρμακα, έξυπνα blister και συνδυασμούς εκδόχων με λιγότερες παρενέργειες.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος «συστήθηκε» ως συνεφευρέτης και συνεχιστής του επενδυτικού clawback και έδωσε απαντήσεις και διευκρινίσεις αναφορικά με τα φάρμακα, την πολιτική φαρμάκου και τις επενδύσεις στη χώρα μας, κάνοντας παράλληλα κάλεσμα σε πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες να οικοδομήσουν εργοστάσια στη χώρα μας. Ανακοίνωσε επίσης ότι εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών θα καλέσει όλους τους εκπροσώπους της βιομηχανίας φαρμάκου στο υπουργείο για επανεξέταση των δεδομένων.

«Η μεγαλύτερή μας αγωνία είναι να βρίσκουν οι ασθενείς το φάρμακό τους», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Από την άλλη μεριά, είπε ότι εάν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα Νοσοκομεία βρίσκονταν σε άρτια λειτουργία, τότε τα ¾ των ογκολογικών φαρμάκων δεν θα έπαιρναν έγκριση από το εκάστοτε συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων, ο υπουργός υγείας είπε ότι η Ελλάδα δεν «έμεινε από φάρμακα» ούτε στην περίοδο της πανδημίας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «ένας κύριος λόγος έλλειψης φαρμάκων είναι οι χαμηλές τους τιμές». Ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι είναι λανθασμένη η πολιτική που ακολουθείται στις τιμές των φθηνών φαρμάκων στην Ελλάδα και ότι τα ¾ των ελλείψεων οφείλονται στην τιμή των φθηνών φαρμάκων.

Προανήγγειλε, δε, ότι όλη αυτή η πολιτική θα αλλάξει, καθώς, χάρη στην συνέχιση του clawback, «θα έχουμε τα φάρμακα που θέλουμε, όταν τα θέλουμε».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη η κυρία Βίκυ Λοίζου, γενική γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης σύμβουλος πρωθυπουργού σε θέματα υγείας και πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας, καθώς και πολιτικοί φορείς της περιοχής της Αρκαδίας και της Τρίπολης.

 

Έκρηξη επενδύσεων

 

Κύριος σκοπός της ημερίδας να παρουσιαστούν – τόσο σε επίπεδο ομιλίας όσο και με επιτόπια επίσκεψη στα εργοτάξια εταιριών όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες με γοργούς ρυθμούς – οι επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στο βιομηχανικό hub της Τρίπολης.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε η επένδυση της DEMO από τον κ. Αριστοτέλη Λυμπερόπουλο, director of industrial development της DEMO, η επένδυση της WIN MEDICA από τον κ. Χρήστο Σωτηρίου, αντιπρόεδρο ΔΣ και διευθ. Σύμβουλο της εταιρίας και η αναμενόμενη επένδυση της FARAN από τον κ. Μάριο Κάτσικα, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της FARAN και τον κ. Παναγιώτη Κουκουλομάτη, γενικό διευθυντή της εταιρίας.

Χάρη στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο βιομηχανικό hub της Τρίπολης αναμένεται να σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και της εξυπηρέτησης των αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ομιλητές.

Κατά την παρουσίαση των επενδύσεων της DEMO στην Τρίπολη, ο κ. Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, Director of Industrial Development της εταιρείας DEMO, ανέφερε ότι στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα. Με την επένδυση αυτή, η εταιρία συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής της Αρκαδίας, αφού θα δημιουργηθούν σε βάθος δεκαετίας πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η Τρίπολη προάγεται σε σημαντικό Ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας.

Ο κ. Χρήστος Σωτηρίου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας WIN MEDICA επικεντρώθηκε στην επένδυση της εταιρίας στην περιοχή και δήλωσε ότι: «Η Win Medica με την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική Εταιρεία. Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. € και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ.€. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα. Παραλληλα, η εταιρεία μας έχει συνάψει ήδη συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία. Η Win Medica στοχεύει να παρέχει στο κράτος και στην ιατρική κοινότητα εξαιρετικής ποιότητας εγχώρια παραγόμενα φάρμακα που θωρακίζουν τους ασθενείς, προσφέρουν εξοικονομήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη και ενισχύουν την Ελληνική οικονομία».

Ο κ. Μάριος Κάτσικας Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FARAN, ανακοίνωσε τη νέα επένδυση της εταιρίας στην περιοχή της Τρίπολης, τονίζοντας πως «παραμένοντας πιστοί στο όραμά μας, συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε και να αναπτυσσόμαστε, έχοντας επιδείξει μία εντυπωσιακή ανάπτυξη πενταπλασιάζοντας τον κύκλο εργασιών της τα τελευταία πέντε χρόνια, προχωράμε στα επόμενα επιχειρηματικά πλάνα. Σχεδιάζουμε πλέον μία σημαντική επένδυση σε μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000τ.μ. στην ΒΙΠΕ Τριπόλεως. Στην μονάδα θα αναπτυχθούν αρχικά γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας (fill/finish) παρεντερικών σκευασμάτων μικρού όγκου σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και προγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση προγραμματίζεται μελλοντικά να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα. Η παραγωγική μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλοτέρα πρότυπα εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στην διεθνή αγορά».

 

Κίνητρα, ο μοχλός της ανάπτυξης

 

«Οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ζητούν να υπάρχει ένα πλαίσιο κινήτρων, ειδικά όταν τα κίνητρα αυτά υπάρχουν ισχύουν ήδη στα ¾ του πλανήτη» δήλωσε ο κ. Τρύφων στο πλαίσιο της διημερίδας την Κυριακή 31 Μαρτίου με θέμα:« Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία – Πρόσβαση σε προσιτές θεραπείες, Βιωσιμότητα και Ανάπτυξη» .

Παράλληλα, ο κ. Δέμος υπενθύμισε ότι χάρη στο hub της Τρίπολης θα επιτευχθεί η αυτονομία και η απεξάρτηση της χώρας μας από την Ινδία και την Κίνα σε ό,τι αφορά την παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων.

Από τη μεριά του, ο κ. Τρύφων τόνισε ότι μέχρι το 2028 χάρη στο νέο επενδυτικό πλάνο και την λειτουργία του hub της Τρίπολης οι καλύψεις των αναγκών των ογκολογικών ασθενών θα ανέλθουν από το 2% στο 25% από την εγχώρια παραγωγή.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ ανέδειξαν τις ανισσοροπίες και τα κενά στην πολιτική των γενόσημων της χώρας όπως το έλλειμμα χρηματοδότησης και η στασιμότητα του προϋπολογισμού, αλλά και τους παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση από την γήρανση του πληθυσμού μέχρι τη μη υιοθέτηση από τη χώρα μας των αντίστοιχων «δοκιμασμένων» μεθόδων που ήδη εφαρμόζονται σε σχέση με τα γενόσημα σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Τόνισαν για ακόμη μία φορά ότι χάρη στην έκρηξη επενδύσεων που σημειώνεται αρχικά στο βιομηχανικό hub της Τρίπολης, ενώ έπεται και συνέχεια, ο στόχος είναι να καλυφθεί έως και το 75% των αναγκών σε φάρμακα των ελλήνων ασθενών.

Απόλυτα σίγουρος ότι η Ελλάδα μπορεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση της ως παραγωγού φαρμάκων της Ευρώπης εμφανίστηκε ο κ. Δέμος, ενώ ο κ. Τρύφων τόνισε: «Προϋπόθεση για την επιβίωση είναι οι επενδύσεις. Εάν δεν έχουμε επενδύσεις δεν έχουμε οξυγόνο για το μέλλον» – ενδεχομένως ούτε και φάρμακα για όσους τα έχουν ανάγκη.

Tags
Back to top button