Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ύφεση έως 12,6% στην Ευρωζώνη το βασικό σενάριο της ΕΚΤ

Για πρωτοφανή ύφεση που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, έκανε λόγο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κατά την παρουσίαση του πακέτου μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Τα μέτρα προβλέπουν αύξηση στο 1,35 τρισ. Ευρώ του πακέτου ομολόγων που θα αγοράσει εκτάκτως η ΕΚΤ μέχρι τον Ιούνιο του 2021 μέσω του προγράμματος PEPP, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό τα ομόλογα που αγοράζει στο πλαίσιο του προγενέστερων προγραμμάτων.

Πού θα κυμανθεί η ύφεση
Σύμφωνα με το σενάριο βάσης, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7% για’ αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022.

Ωστόσο σύμφωνα με το ακραίο σενάριο η ύφεση φέτος προβλέπεται να φθάσει φέτος το 12,6%, ενώ για το 2021 προβλέπεται ήπια ανάκαμψη της οικονομίας κατά 3,35 και κατά 3,8% το 2022. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να έχει «πιάσει πάτο» τον Μάιο, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια μετά την χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί.

Εκτιμάται ότι σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία προς την ανάκαμψη. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ούτε το μέγεθος αλλά ούτε και η ταχύτητα με την οποία θ’ ανακάμψει η οικονομία της Ευρωζώνης. 

Πάντως τόνισε ότι τα σενάρια ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως ο αντίκτυπος των μέτρων περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας και οι αντιδράσεις των οικονομικών παραγόντων.

«Οι σοβαρές απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος και η εξαιρετικά αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα θετική μνεία έκανε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ, από την πλευρά της, θα συνεχίσει με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής να συμβάλλει τόσο στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας που επικρατούν στην ευρωζώνη, στοχεύοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην επαναφορά του πληθωρισμού σε ανοδική πορεία.

Μετά από επίμονες ερωτήσεις για τις συνέπειες από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το QE (ποσοτική χαλάρωση), η Kριστίν Λαγκάρντ επανάλαβε ότι η ΕΚΤ υπόκειται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά τρόπο που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της και εξέφρασε την ελπίδα της ότι συντόμως θα βρεθεί μία λύση.

Tags
Back to top button