Το θέμα απόκτησης από την Τουρκία των Αμερικανικών F-16BLOCK-70, είναι ένα θέμα που "σέρνεται χρονικά" τα τελευταία χρόνια, με τις δύο χώρες να φαίνεται να συγκλίνουν μετά την Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου στην ουσία ο Μπάϊντεν διασύνδεσε ευθέως την απόκτηση των εν λόγω μαχητικών αεροσκαφών από την Άγκυρα, με την αποδοχή εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας από τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα
Έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασε από σκαμπανεβάσματα πουτ τελικά οδήγησαν σε επιδείνωση των σχέσεών τους, μετά την κατάρριψη τουρκικού drone άπό Αμερικανικές δυνάμεις στη Βόρεια Συρία και ενώ το τελευταίο παρά τις προειδοποιήσεις συνέχιζε να πετάει για ώρα σε πολύ κοντινή απόσταση από βάση των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ωστόσο την σοβαρότερη επιδείνωση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις, σηματοδότησε η ανοιχτή στήριξη της Τουρκίας στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, φθάνοντας στο σημείο να αποκαλεί το κράτος και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ τρομοκράτες, ενώ στα τουρκικά ΜΜΕ , στον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση ξεχειλίζει ο αντι-Αμερικανισμός.
Επισημαίνουμε πως λίγο πρίν την αποτρόπαια κτηνώδη επίθεση της τρομοκρατικής Χαμάς κατά αθώων Ισραηλινών πολιτών μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, ο Ερντογάν έφερε προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο πρόταση αποδοχής της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία δεν έχει ακόμη διεξαχθεί.
Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο ΗΠΑ-Τουρκίας για την προμήθεια των F-16BLOCK-70
, από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι το «τεχνικό» μέρος της προμήθειας των F-16 Block 70 της Τουρκίας ολοκληρώθηκε, επικαλούμενο πηγές του ΥΠΑΜ της χώρας του.
Στην ανακοίνωση που έκαναν για το θέμα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές συναντήσεις των αντιπροσωπειών και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στις ΗΠΑ.
Πηγές ανέφεραν, «Θέλουμε αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί θετικά και γρήγορα το συντομότερο δυνατό. «Εκφράζουμε για άλλη μια φορά ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να υπόκειται σε καμία προϋπόθεση».
Η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 από την Τουρκία περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και την αναβάθμιση 79 από τα υπάρχοντα F-16 στο επίπεδο Block 70.
Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι το εύρος της προμήθειας περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ανταλλακτικών και πυρομαχικών.
Σύμφωνα με το Reuters, το κατά προσέγγιση κόστος της προμήθειας είναι 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι ερευνητές της αμυντικής βιομηχανίας εκτιμούν ότι ο ισχυρισμός των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι πολύ ρεαλιστικός.
F-16 Block 70 Viper
Τα μαχητικά αεροπλάνα που έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό F-16 Block 70/72 ταξινομούνται γενικά ως γενιάς 4++, καθώς θα υπόκεινται σε αναβαθμίσεις υλικού και δομής σε σύγκριση με άλλα F-16.
Το πιο σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό της Viper είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος ραντάρ με το ραντάρ APG-83 Active Phased Array (AESA) που παράγεται από την Northrop Grumman.
Με την ενσωμάτωση του ραντάρ APG-83, η επίγνωση της κατάστασης των F-16 θα αυξηθεί σημαντικά.
Επιπλέον, στο F-16 Block 70/72 θα υπάρχει CPD 6" x 8" (οθόνη υψηλής ανάλυσης), Automatic Ground Collision Avoidance System (GCAS) και περισσότεροι τεχνολογικοί σταθμοί όπλων που επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη χρήση του ραντάρ AESA .
Επιπλέον, νέα πυρομαχικά και πυραυλικά συστήματα, ιδιαίτερα το AGM-88E, θα ενσωματωθούν στο αεροσκάφος. Ο εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου νέας γενιάς, ο λοβός IRST και οι νέοι λοβοί στόχευσης θα είναι διαθέσιμοι για χρήση στο αεροσκάφος."
Η τουρκική εμμονή για προμήθεια των F-16BLOCK-70 χωρίς περιορισμούς από τις ΗΠΑ
Από τα παραπάνω επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά την εμμονή της Τουρκίας για προμήθεια των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ χωρίς περιορισμούς, δείγμα ότι στη σχεδίαση χρήσης τους ανήκουν και σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ, (Ελλάδα-Κύπρος) όπως και σύμμαχοι στρατιωτικοί μηχανισμοί (Κούρδοι SDF στη Συρία).
Διαφορετικά για ποιούς λόγους η Τουρκία δεν δέχεται περιορισμούς χρήσης τους από τις ΗΠΑ;
Το Ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ αναλαμβάνει δράση
Είναι γνωστές οι δυνατότητες του πανίσχυρου Ισραηλινού λόμπυ στις ΗΠΑ, το οποίο μετά τα όσα έκανε-είπε και συνεχίζει να πράττει ο Ερντογάν σε βάρος του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς, θα βρεί απέναντί του εφεξής σε κάθε του βήμα ο Τούρκος Πρόεδρος.
Συνεπώς θεωρούμε ότι η πόρτα για τα F-16 BLOCK-70 έκλεισε οριστικά για τους Τούρκους.
Αλλά ακόμη κι αν στην πάρα πολύ ακραία -αδύνατη κατ'εμάς -περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο δώσει σήμερα το πράσινο φως στο αίτημα απόκτησης των F-16 Block 70 της Τουρκίας, θα χρειαστούν χρόνια για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις.
Στις εγκαταστάσεις του Greenville στη Νότια Καρολίνα, όπου η Lockheed Martin κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70, μπορούν να παράγονται 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 το μήνα.
Επί του παρόντος, η Ταϊβάν, η Ελλάδα, το Μαρόκο, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, το Μπαχρέιν, η Βουλγαρία, η Ιορδανία, οι Φιλιππίνες και η Σλοβακία είτε έχουν ενεργές παραγγελίες για το F-16 Block 70 είτε σχεδιάζουν να κάνουν παραγγελίες σύντομα.
Αδιαμφισβήτη η Ελληνικής αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Ελλάδα με τα F-16 VIPER και τα RAFALE θα εξακολουθήσει να έχει την αεροπορική υπεροχή σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2026, ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση πώλησης των Αμερικανικών F-16 BOLCK 70 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.
Η Τουρκική πολεμική αεροπορία "γερνάει" μέρα με τη μέρα και η ψαλίδα με την Ελληνική Αεροπορία η οποία ανανεώνει τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της, αναβαθμίζοντας τα F-16 της σε Viper και αποκτώντας τα υπερσύγχρονα Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη RAFALE 4+ ,διαρκώς διευρύνεται.
Συνεπώς ακόμη και στην ποιό ανεπιθύμητη για εμάς εξέλιξη, της πώλησης των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει με την αναβάθμιση των 83 F-16 της σε VIPER, την προσθήκη των RAFALE, και μιας μοίρας τουλάχιστον F-35 να κυριαρχεί της τουρκικής ακόμη και μετά το 2026 ,έως το 2030 τουλάχιστον.