Για την ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών λογω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, τον σχεδιασμό για την προστασία των συνόρων στον Έβρο, την τοποθέτηση των καμερών στους δρόμους και την έξαρση της βίας των ανηλίκων, μίλησε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Παραπολιτικά FM), ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Πριν τις μεταναστευτικές ροές που μπορεί και αυτό να είναι ένα αποτέλεσμα όλων όσων συμβαίνουν στην εγγύς Ανατολή, υπάρχουν τα θέματα ασφάλειας. Υπάρχουν τα θέματα ασφάλειας τα οποία είναι στην καθημερινή ημερήσια διάταξη, εκεί έχει γίνει πολύ καλή δουλειά συγκρίνοντας τον Έβρο του 2019 και τον σημερινό Έβρο είναι τεράστια η απόσταση που διανύθηκε. Υπάρχει προσωπικό που ξαγρυπνά, υπάρχουν τεχνολογίες, υπάρχουν συστήματα και μέσα, υπάρχει πολύ νέο προσωπικό που προστέθηκε άρα είμαστε σε μια κατάσταση αρκετά ικανοποιητική. Αστυνομία και Ένοπλες δυνάμεις κάνουν το καθήκον τους πάρα πολύ καλά.
Είναι υποδειγματική η δουλειά που γίνεται στη φύλαξη των συνόρων για αυτό η Ελλάδα σήμερα θεωρείται στην ΕΕ ως χώρα υπόδειγμα για την επιχειρησιακή διαχείριση των συνόρων της. Υπάρχει πια ένα επιχειρησιακό κεκτημένο, know how το οποίο εξάγεται» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ενώ αναφορικά με τον σχεδιασμό για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ειπε: «Το τείχος χρειάζεται επέκταση σε κάποια σημεία αλλά νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλα πράγματα κυρίως τεχνολογία και κυρίως ανθρώπινο δυναμικό.
Ήδη παίρνουμε αυτές τις μέρες 150 συνοριοφύλακες για τη δεύτερη ζώνη, δηλαδή 100 στην Ροδόπη και 50 στην Καβάλα για να μπορούν να ελέγχουν τις όποιες ροές. Οι ροές είναι πολύ πολύ χαμηλές, υπάρχουν κατά μήκος της Εγνατίας μέχρι τη Θεσσαλονίκη διαρκώς μπλόκα αλλά τώρα θα προστεθούν και νέοι συνοριοφύλακες».
Αναφορικά με την τοποθέτηση 1.000 καμερών στους δρόμους, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Το πότε θα τοποθετηθούν και τις διαδικασίες θα σας τις πει το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο θα καθορίσει τις διαδικασίες. Η Αστυνομία έχει κάνει μια εισήγηση για 1.000 και πλέον κάμερες, αφορά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη και θα τοποθετηθούν σε εκείνα τα σημεία που είναι κρίσιμα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας καθώς και σε σημεία που χρειάζεται για να υπάρχει εικόνα σε περίπτωση που έχουμε εγκληματικές πράξεις ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται δικαστική διερεύνηση. Η Αστυνομία από την πλευρά της είναι έτοιμη εφόσον της ζητηθούν στοιχεία και τοποθεσίες. Οι κάμερες αυτές αφορούν την επιτήρηση, οι κάμερες οι οποίες σχετίζονται με τη βεβαίωση παραβάσεων αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής η οποία προτίθεται να βάλει περίπου 800 κάμερες σε κρίσιμα σημεία, διασταυρώσεις, φανάρια έτσι ώστε σε περίπτωση παράβασης αυτή να βεβαιώνεται αμέσως και να αποστέλλεται η παράβαση ηλεκτρονικά στον παραβάτη».
Ερωτηθείς αν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το χαρακτηρισμό του επαγγέλματος των ενστόλων ως επικίνδυνο, είπε πως «γίνονται κυβερνητικές συσκέψεις με εντολή του Πρωθυπουργού. Όποιες ανακοινώσεις είναι θα γίνουν στο άμεσο μέλλον, θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό αλλά υπάρχουν κάποιες σκέψεις στο τραπέζι οι οποίες είναι αρκετά θετικές και έχουν να κάνουν με τα κυρίαρχα αιτήματα των ενστόλων, στην δική μου περίπτωση των αστυνομικών, που συνδέονται με τον χαρακτηρισμό, στην πράξη πια και νομοθετικά, του επαγγέλματος ως επικίνδυνο. Νομίζω θα έχουμε καλά νέα».
Σε ερώτηση αν έχει αυξηθεί ο δείκτης επικινδυνότητας σε ότι αφορά στόχους στην Ελλάδα λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή, είπε: «Η Ελλάδα στο παλαιστινιακό ζήτημα έχει μια εξαιρετικά θετική και ισορροπημένη στάση αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν δικό τους κράτος και ταυτόχρονα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος με ασφάλεια. Αυτό που είναι δεδομένο για εμάς είναι ότι πρέπει να έχουμε ένα υψηλό αίσθημα επιφυλακής και ταυτόχρονα έναν υψηλό βαθμό ετοιμότητας ο οποίος έχει να κάνει με διαρκή παρατήρηση των γεγονότων, πληροφορίες που λαμβάνονται και από άλλες υπηρεσίες. Είμαστε το front line της Δύσης, είμαστε η γραμμή που ξεχωρίζει την Ανατολή με τη Δύση και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είμαστε σε ένα πολύ καυτό σημείο του πλανήτη», ενώ ερωτηθείς αν έχει εντατικοποιηθεί η φύλαξη των στόχων, απάντησε: «Ασφαλώς, φυλάσσονται για να προστατεύσουμε και τους στόχους αλλά για να προστατεύσουμε και την Ελλάδα».
Αναφορικά με τη βία των ανηλίκων, είπε: «Δεν έχουμε αύξηση στα γεγονότα έχουμε αύξηση στις συλλήψεις, γιατί ένα μεγάλο μέρος της Αστυνομίας κάθε μέρα ασχολείται με αυτό το ζήτημα και γίνονται χιλιάδες έλεγχοι. Έχουμε μια αύξηση περίπου 30% στις συλλήψεις, δηλαδή έχουμε πάει από τις 7.000 συλλήψεις του '23 στις 9.000 περίπου και αυτό οφείλεται στη δραστηριότητα της Αστυνομίας. Έχουμε μια πτώση στα περιστατικά περίπου 20% αλλά δεν εφησυχάζω με αυτή την πτώση, θεωρώ ότι χρειάζεται πολύ δουλειά, βρισκόμαστε στην αρχή. Έχουμε εγκαταστήσει τη γραμμή 10201 στο οποίο μπορούν να καλούν οι γονείς, τα παιδιά ή οποιοσδήποτε τρίτος που αντιλαμβάνεται περιστατικά με παραβατικούς ανήλικους έτσι ώστε να παρέμβει και παρεμβαίνει αμέσως η Αστυνομία. Επίσης το πολύ σε 15 μέρες θα αρχίσει να δίνεται το panic button ανηλίκων όταν τελειώσουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.
Για την ενδοοικογενειακή βία, τέλος, σχολάισε πως «έχουμε 170% αύξηση στις συλλήψεις για την ενδοοικογενειακή βία όχι γιατί αυξήθηκαν τα περιστατικά αλλά γιατί άνοιξαν τα στόματα, καταγγέλλουν».