Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη τζίρου στα €810 εκατ. λόγω Εθνικής

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε και σήμερα σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών και ολοκλήρωσε στις 1.418,42 μονάδες με -0,73%, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.416,19 μον. (-0,88%).

Όπως προαναφέρθηκε, ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 812 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 604 εκατ. ευρώ αφορούσαν την ΕΤΕ (586 εκατ. του placement) και τη συνολική αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 638 εκατ. ευρώ (30 πακέτα, τα 19 στην ΕΤΕ), ενώ διακινήθηκαν 122,51 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε και σήμερα να δέχεται πιέσεις υποχωρώντας στις 1.207,35 μονάδες με -0,99%, ο FTSE σημείωσε πτώση 0,77% στις 3.430,91 μονάδες, όπως και ο FTSEM των mid caps που ολοκλήρωσε στις 2.292,48 μονάδες με -0,48%.

Ουσιαστικά η έκβαση της σημερινής συνεδρίασης ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς η ευθυγράμμιση της τιμής της Εθνικής με τα επίπεδα της τιμής διάθεσης θα ασκούσε σημαντικές πιέσεις, την ώρα που διατηρούνται έντονες οι επενδυτικές ανησυχίες διεθνώς μετά τη νέα εκτίναξη της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.

Μία προσπάθεια περιορισμού των απωλειών όταν άρχισαν να περνάνε τα πακέτα του placement (λίγο πριν τις 14:00) απελευθερώνοντας ρευστότητα οδήγησε αρχικά τον ΓΔ να ανακάμψει έως τις 1.427,2 μονάδες (-0,11%) αλλά είχε αποτέλεσμα τελικά ένα νέο κύκλο ρευστοποιήσεων που οδήγησε την αγορά στο να χάσει και τις 1.420 μονάδες.

Στο διεθνές πεδίο οι επενδυτές κινούνται επιφυλακτικά στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν προβάδισμα οι πωλητές αλλά χωρίς υπερβολές, με τα βλέμματα να στρέφονται σταδιακά στην αυριανή έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, που αναμένεται να παρέχει περισσότερες ενδείξεις για τον ρυθμό της μείωσης των επιτοκίων της Fed.

Η εικόνα στο ταμπλό

Η "μισή" συνεδρίαση ήταν σήμερα η ΕΤΕ, καθώς ακόμα και χωρίς τα πακέτα έκανε τζίρο 109 εκατ. ευρώ στο ταμπλό, περισσότερο του μισού "καθαρού" τζίρου της ημέρας στα 200 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή διαπραγματεύτηκε από τα 7,562 ευρώ (-1,15%) έως τα 7,48 ευρώ (-2,25) και τελικά έκλεισε στα 7,55 ευρώ του placement με μεταβολή -1,31%.

Για ακόμα μία ημέρα οι τράπεζες συμπλήρωσαν την πρώτη 4άδα του τζίρου της συνεδρίασης, με την Πειραιώς πίσω από την ΕΤΕ με 15,9 εκατ. και πτώση 0,89% στα 3,687 ευρώ.

Η Eurobank με 14,6 εκατ. έκλεισε με απώλειες 1,27% στα 1,95 ευρώ και η Alpha με 10,4 εκατ. στα 1,484 ευρώ με -0,37%,.

Στην τελευταία θέση του FTSE βρέθηκε η Τιτάν (572 χιλ.) που διόρθωσε στα 34,05 ευρώ με -2,58%, ενώ μετά από αρκετές διακυμάνσεων η Jumbo (7,7 εκατ.) έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας (25,04 ευρώ) με -2,26% στα 25,12 ευρώ ενώ είχε βρεθεί έως και τα 26,02 (+1,25%).

Απώλειες άνω του 2% σημείωσε και η Cenergy (1,5 εκατ.) που υποχώρησε στα 9,59 ευρώ, ενώ η Coca Cola (1 εκατ.) παρέδωσε άμεσα μεγάλο μέρος των χτεσινών της κερδών (+1,4%) υποχωρώντας σήμερα στα 31,96 ευρώ με -1,24%.

Η Metlen (5,2 εκατ.) επιχείρησε μία ανοδική κίνηση έως τα 33,7 ευρώ (+1,89%) αλλά τελικά έκλεισε στα χαμηλά ημέρας των 33,7 ευρώ με -0,47%,

Ανοδικά ξεχώρισε ουσιαστικά ο ΟΤΕ (5,4 εκατ.) με +0,84% στα 15,52 ευρώ, ενώ Aegean (632 χιλ.), Σαράντης (214 χιλ.) και Autohellas (79 χιλ.) έκλεισαν όλες περί του +0,5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ο ΟΛΠ (282 χιλ.) κόντρα στο κλίμα της ημέρας κινήθηκε στα 27,55 ευρώ με +1,66%, ενώ αντίθετα η Κρι Κρι (440 χιλ.) διόρθωσε έντονα στα 12,8 ευρώ με -3%.

Η Intrakat (938 χιλ.) σημείωσε απώλειες 1,64% στα 4,81 ευρώ και o ΑΔΜΗΕ (753 χιλ.) υποχώρησε κατά 1,26% κλείνοντας στα 2,35 ευρώ

Στα χαμηλότερα στρώματα, η Ίλυδα (30 χιλ.) σημείωσε άλμα 4,3% και η Q&R έκλεισε στο +2,6% με τζίρο 109 χιλ. ευρώ.
 
Κατά κράτος επικράτησαν οι πωλητές και στους ευρύτερους συσχετισμούς στο ταμπλό, καθώς 72 μετοχές έκλεισαν πτωτικά έναντι 43 ανοδικών.

"Ανησυχητικές τάσεις κορεσμού κάτω από το πολυετές υψηλό των 1.500 μονάδων"

Θετικό για τον Γενικό Δείκτη το συνολικό φετινό πρόσημο, με την απόδοσή του να ταλαντώνεται πέριξ του 10%, αναφέρει στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχοντας μπει στο γεμάτο προκλήσεις αλλά και ελπίδες για ένα ελληνικού τύπου χρηματιστηριακό "Santa Claus Rally” τελευταίο τρίμηνο του έτους, στόχος του ΓΔ είναι να "γράψει" την τέταρτη σερί κερδοφόρα χρονιά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των ενεργών χαρτοφυλακίων και την προσέλκυση νέων.

Παρ’ όλα αυτά θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν επισημαίναμε τις ανησυχητικές τάσεις "κορεσμού" που το ΧΑ δείχνει λίγο κάτω από το πολυετές υψηλό των 1.500 μονάδων, επισημαίνει ο Π. Στεριώτης. Μετά από το πρόσφατο, διάρκειας ενός και κάτι μήνα "άνευρο" trading σε στενό εύρος 1.400-1.450 το οποίο τελικά ο ΓΔ διέσπασε ανοδικά σκορπώντας "χαμόγελα" σε momentum traders και αναλυτές της Αγοράς, εσχάτως "επανήλθε" εντός αυτού, μετατρέποντας για την ώρα την  υπέρβαση των 1.450 σε ύπουλη "αγοραστική παγίδα" (bull trap) και τις 1.400 σε στήριξη-"κλειδί".

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο ΓΔ δεν αντανακλά πλήρως την πορεία όλων των τμημάτων της Αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μεσαία Κεφαλαιοποίηση,  ο Δείκτης της οποίας "παλεύει" να κρατηθεί στο "συν" για το σύνολο του 2024, τη στιγμή όμως που σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τίτλοι με ευοίωνο επιχειρηματικό outlook και προοπτικές χρηματιστηριακής ανατίμησης.

Στη "ρηχή" ούτως ή άλλως λεωφόρο Αθηνών οι "προβολείς" στρέφονται στην επικείμενη προσφορά μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ. Οι ενδείξεις για την άνετη υπερκάλυψη του placement οπωσδήποτε στηρίζουν την επενδυτική ψυχολογία αλλά - για να τα λέμε όλα - δεν δείχνουν να προκαλούν και "κύματα" αγοραστικού ενθουσιασμού στο τραπεζικό και μη "ταμπλό", ενώ δεν είναι σαφές αν η απαιτούμενη εισερχόμενη ρευστότητα θα είναι "φρέσκια" ή αν το χρήμα θα "ανακυκλωθεί" από επενδυτικές θέσεις σε άλλες εγχώριες εισηγμένες, καθώς και τι φύσεως και "υπομονής" θα είναι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα αυτό της ΕΤΕ.

Σε διεθνές πλαίσιο, όπως  έχουμε αναφέρει, τη στιγμή που οι "Αμερικάνοι" και ο "Γερμανός" δείκτης "παλεύουν με νύχια και με δόντια" να διατηρήσουν τα κεκτημένα ιστορικά υψηλά τους, η ελληνική κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε άλλη "συχνότητα", μη μπορώντας για την ώρα να "κοιτάξει στα μάτια" το φετινό "στρογγυλό" υψηλό των 1.500 μονάδων το οποίο έχει αρχίσει να "στοιχειώνει".

Καταλήγοντας, ο Π. Στεριώτης αναφέρει ότι βάζοντας όλους τους παράγοντες στη "ζυγαριά", προφανώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί το πώς θα πάει ο "τελευταίος γύρος" (βλ. τρίμηνο) του 2024. Το εκρηκτικό "κοκτέιλ" γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή, οι ενδείξεις αποδυνάμωσης των μεγάλων οικονομιών και το αναπόφευκτο profit taking σε ξένους δείκτες και μετοχές -"πρωταγωνίστριες" από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη τα περισσότερο από ικανοποιητικά θεμελιώδη επιλεγμένων ελληνικών εισηγμένων, η αποκλιμάκωση των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ και οι επιδόσεις της ελληνικής μακροοικονομίας αποτελούν τα επιχειρήματα "Αρκούδων" και "Ταύρων", αντίστοιχα, για τη συνέχεια. Η ετυμηγορία στους επενδυτές.

Η εικόνα διεθνώς

Με μικτές τάσεις κινείται η αγορά των ΗΠΑ, μετά από ένα πτωτικό ξεκίνημα και για τους τρεις δείκτες.

Στο πρώτο μισάωρο των συναλλαγών, ο Dow Jones στο -0,45%, ο S&P 500 πέριξ το αμετάβλητου και ο Nasdaq στο +0,4%.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αγορές στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX στο -0,6%, ο γαλλικός CAC 40 στο -1%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,1% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -0,65%

Το πρωί στην Ασία ο ιαπωνικός Nikkei είχε πραγματοποιήσει άλμα 2% καθώς υποχωρεί η ισοτιμία του γιεν έναντι του δολαρίου, ενώ στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng διέκοψε το εξαήμερο ανοδικό σερί του που κλιμακώθηκε χτες με ράλι άνω του 6%, καταγράφοντας σήμερα πτώση 1,47%.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων με φόντο τις γεωπολιτικές ανησυχίες, το 10ετές ΗΠΑ στο 3,82%, ο γερμανικός τίτλος στο 2,14% και ο γαλλικός στο 2,93%, με τον ελληνικό να βλέπει τη δική του να ενισχύεται στο 3,12%.

Τέλος, το πετρέλαιο κινείται για τρίτη ημέρα ανοδικά αλλά στην περιοχή των 75 δολαρίων το βαρέλι, το Brent στα 75,4 δολ. και το WTI στα 71,6 δολ. με κέρδη άνω του 2% και για τα δύο συμβόλαια.

Tags
Back to top button