Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πάνω από 800 μονάδες στο άνοιγμά του

Ύστερα από τη χθεσινή συμφωνία των δανειστών ( ESM- IMF) με την Ελλάδα, η αγορά αποτιμά τη σταθερότητα αφού αφενός η Ελλάδα έλαβε τα χρήματα για να μην χρεοκοπήσει, και αφετέρου συμφώνησε σε υψηλά πλεονάσματα, δίχως QE, με απλώς μια μελλοντική  φραστική διευθέτηση του χρέους -υπό προϋποθέσεις.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αντιδρά θετικά στη χθεσινή συμφωνία, κινούμενο εξ αρχής της συνεδρίασης ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό «φράγμα» των 800 μονάδων, ενώ υπάρχει και σημαντική ενίσχυση του τζίρου.

Βεβαίως, η άνοδος της αγοράς δεν έχει στοιχεία ξεσπάσματος και ανεξέλεγκτης ανόδου, αλλά έχει περισσότερο στοιχεία ανακούφισης ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Η αγορά δείχνει ότι εν πολλοίς μια – έστω και… κακή – συμφωνία ήταν προεξοφλημένη, όμως από την άλλη πλευρά, η θετική αντίδραση δείχνει ότι η χθεσινή συμφωνία συμβάλει στη μείωση του συστημικού ρίσκου και δίνει χρόνο σε όλα τα επίπεδα.

Εδώ που είχαν φτάσει τα πράγματα η συμφωνία ήταν μονόδρομος και μάλιστα καθυστέρησε, καθώς η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία πρέπει να «τρέξουν» ένα ράλι για να επιστρέψουν με κάθε τρόπο στην κανονικότητα.

Αυτή η συμφωνία ασφαλώς λειτουργεί ανακουφιστικά στην αγορά, στις επιχειρήσεις και στην ευρύτερη οικονομία, κάτι που καθρεφτίζεται και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που εμφανίζουν σημαντική μείωση, κινούμενες προς το τεχνικό όριο του 5,50%.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 15,7 μονάδα βάσης στο 5,736% ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έχει κατέλθει στο 4,86%

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, επαναλαμβάνουμε ότι η εικόνα του Χ.Α. κάθε άλλο παρά σε «πάρτι» πανηγυρισμού παραπέμπει, με τους επενδυτές να πρέπει να είναι προσεκτικοί σε κάθε περίπτωση.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάντως σε νέα υψηλά διετίες και στις 810 μονάδες με άνοδο 1,40%, με την αξία συναλλαγών σημαντικά ενισχυμένη, καθώς ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Αιχμή της ανόδου είναι ο τραπεζικός κλάδος, που πρώτος «εισπράττει» τη μείωση του συστημικού ρίσκου. Στις τράπεζες καθρεφτίζονται πρωτίστως οι όποιες βελτιώσεις στην οικονομία, οι τράπεζες είναι ο κινητήριος μοχλός όλου του οικονομικού συστήματος, από αυτές περνούν οι όποιες θετικές ή αρνητικές εξελίξεις.

Ξεχωρίζει η Πειραιώς με άνοδο 5,31%, η Εθνική ενισχύεται κατά 2,93%, η Eurobank +2,99% και η Alpha Bank +3,20%. Το θετικό είναι ότι σήμερα ανοδικά ακολουθούν και τα περισσότερα blue chips, δείχνοντας αντανακλαστικά, ενώ υπάρχουν και επιχειρηματικές εξελίξεις που συνδράμουν σ’ αυτή την κινητικότητα.

H μετοχή της Lamda Development ξεχωρίζει με άνοδο4,18% με φόντο τις εξελίξεις με την εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό αλλά και τη μετοχική αναδιάταξη του The Mall Athnens.

Η Fourlis ενισχύεται κατά 3,38%, η Viohalco +2,25%, ο ΟΤΕ +1,95%, ΕΧΑΕ +2,08% (ωφελείται από την αύξηση των συναλλαγών στο Χ.Α.), Μυτιληναίος +1,40%, Ελλάκτωρ +1,45%, ΓΕΚ Τέρνα +1,35%, ΟΛΠ +1,06% κ.ο.κ. Πτωτικά στο χώρο του FTSE 25 κινούνται μόνο οι Τέρνα Ενεργειακή (για 4η σερί συνεδρίαση πτωτικά), Σαράντης, Folli Follie και ΕΛΠΕ.

Μεγάλες πιέσεις σε ποσοστό 4,56% δέχεται ο τίτλος της Jumbo, μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ότι ο πρόεδρος του ομίλου Απόστολος Βακάκης θα πουλήσει μέσω placement 4,8 εκατ. μετοχές, που μεταφράζεται σε ποσοστό 3,5%, με το μετοχικό μερίδιό του να μειώνεται από 26,72% σε 23,22%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η πώληση θα γίνει με τιμές από 14,95 έως 15,20 ευρώ που σημαίνει discount 5-6,6% συγκριτικά με το χθεσινό κλείσιμο που ήταν στα 16 ευρώ.

Στην υπόλοιπη αγορά κάποιες μικροεξάρσεις συνεχίζονται, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει γενικευμένο πάρτι στο ευρύτερο ταμπλό. Ξεχωρίζουν μετοχές όπως Newsphone +9,96% (προέρχεται από +17% το περασμένο διήμερο), Attica Bank +6,67% (το ράλι συνεχίζεται), Χαλκόρ +5,09%, ΕΥΑΘ +4,26%, ΙΑΣΩ +2,77% κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει από χθες εκτός διαπραγμάτευσης, καθώς πρέπει να γίνει η διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, ενώ θα εισαχθούν – ως ξεχωριστές (πλέον) μετοχές – την προσεχή Δευτέρα 19 Ιουνίου.

Σήμερα το απόγευμα, το Χ.Α. σε εκδήλωση θα υποδεχτεί το ΑΔΜΗΕ, ενώ το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης θα χτυπήσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ρουσόπουλος Ιάσων. Η τιμή έναρξης της διαπραγμάτευσης του ΑΔΜΗΕ τη Δευτέρα θα είναι στα 2,12 ευρώ.

Εν κατακλείδι, η πρώτη αντίδραση του χρηματιστηρίου στη συμφωνία είναι ελεγχόμενα θετική, χωρίς ιδιαίτερα πανηγύρια και εξαλλοσύνες, όμως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει χρόνος να «κριθεί» και να ζυγιστεί καλύτερα η ποιότητα της συμφωνίας, κάτι που θα οριοθετήσει και το momentum στην αγορά.

 

Tags
Back to top button