Τι και αν ολόκληρη η χώρα βρίσκεται για τεράστιο χρονικό διάστημα σε lockdown, για να μπορέσει να μην "κρασάρει" το ήδη βεβαρυμένο σύστημα υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν οι νεκροί λόγω της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις 5000 και με γνωστά τα προβλήματα στις εντατικές της χώρας, ακόμη και πριν την COVID-19, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, φαίνεται να "δείχνει" ως υπαίτιους για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ τους ιατρούς.
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δεν αναγνώρισε πως υπήρξε έλλειψη ΜΕΘ, κι εννόησε πως το ζήτημα των ασθενών που πέθαναν εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με τη διαχείριση εκ μέρους των γιατρών.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί καθημερινά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υποδεικνύουν πως πάνω από οκτώ στους δέκα ανθρώπους που έχουν πεθάνει από κορονοϊό στην Ελλάδα δεν έχουν περάσει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Σε σχετική ερώτηση που απεύθυνε το iatronet.gr προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (8/1) ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε πως για το παραπάνω γεγονός δεν ευθύνεται η έλλειψη ΜΕΘ και πως η απόφαση εάν ένας ασθενής θα εισαχθεί ή δεν θα εισαχθεί σε ΜΕΘ ανήκει αποκλειστικά στους θεράποντες ιατρούς.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν αναγνωρίζει πως υπήρξαν περιπτώσεις που το Σύστημα Υγείας δεν μπόρεσε ν’ αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις.
Στην αποκάλυψη ότι κατά την έξαρση του δεύτερου πανδημικού κύματος ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αδυνατούσε να ακολουθήσει γραμμικά την εξέλιξη του αριθμού των νοσούντων, προχώρησε ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και υποψήφιος πρύτανης του ιδρύματος, Βασίλης Τσαουσίδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσο η πίεση αυξανόταν, ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων άρχιζαν να μένουν εκτός ΜΕΘ και τελικά οι νοσούντες εκτός ΜΕΘ και οι θάνατοι αυξάνονταν εκθετικά. Το ποσοστό αυτών που κατέληξαν χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ ξεπερνά το 80%, υποδεικνύουν τα σχετικά στοιχεία.