Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Χωρίς ικανούς μισθούς να μην αναρωτιούνται γιατί παραιτούνται συνεχώς Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί από τις ΕΔ

Διαβάζουμε σε πολλά άρθρα στον ελληνικό τύπο για τις αθρόες παραιτήσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και στους Τρεις κλάδους.

Αυτές αφορούν δύο ειδών στρατιωτικούς, αυτούς που είναι εισήλθαν σε στρατιωτικές Σχολές και δεν έχουν ακόμη ορκιστεί ( όπως ΣΜΥ παραιτήθηκαν δεκάδες μαθητές), ή αφορούν στελέχη εν ενεργεία, τα οποία φυσικά δεν βρίσκονται σε ηλικία σύνταξης.

Αυτό το ”κύμα” όπως το ονομάζουν τα ΜΜΕ, επηρεάζει πάρα πολύ αυτούς που θέλουν να εισέλθουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού τους δημιουργεί αρνητικά αισθήματα.

Η πρώτη περίπτωση που αφορά μαθητές στρατιωτικών Σχολών,  αλλά και η δεύτερη, που αφορά αυτή των ενεργεία Αξιωματικών ( συνήθως κατωτέρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών και άνω), τέμνονται σε ένα σημείο εκτός όλων των άλλων, αυτό της μισθολογικής προοπτικής, η οποία δεν καλύπτει ούτε τα βασικά τους έξοδα, οδηγώντας αρκετούς στην παραίτηση.    

Πολλοί στρατιωτικοί μιλούν ακόμα και για μισθούς πείνας, και αυτή είναι η πραγματικότητα, αφού λόγω των συχνών μεταθέσεων, νοίκι, προσωπικά έξοδα και ένα μικρό αυτοκίνητο, η διαβίωση ενός στελέχους είναι τουλάχιστον τραγική.   

Δημοσιογραφικά άρθρα μιλούν για παράδειγμα για μισθό 950 του Έλληνα Ανθυπολοχαγού και για 1100 του Βούλγαρου Δεκανέα, κάτι που πριν 20 χρόνια φάνταζε πραγματικά ως ανέκδοτο.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το ζήτημα της απονομής σύνταξης των ΕΠΟΠ, και τις κατά καιρού δηλώσεις των υπευθύνων, τότε το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.       

Η ουσία είναι ότι τα σημερινά στελέχη, ανεξαρτήτου προέλευσης, έχουν σοβαρότατο πρόβλημα διαβίωσης, όπως και χιλιάδες Έλληνες πολίτες.

Λύσεις και απόψεις ακούγονται πολλές, από διαφορετικές πλευρές, ειδικά από κόμματα τα οποία είτε κυβέρνησαν είτε όχι, αλλά δεν δίνουν ή δεν έδωσαν λύσεις σε ένα ζήτημα που καίει το σύνολο των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.  

Το οικονομικό θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια στις ΕΔ        

Το πρόβλημα με την μη αίτηση πολλών μαθητών στις Στρατιωτικές Σχολές θα λυθεί αν λέμε διπλασιάσουν τους μισθούς.

Με 800 ευρώ κανείς δεν επιθυμεί να καταταγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού δεν μπορεί να επιβιώσει σε μια κοινωνία που τα πάντα ακριβαίνουν μήνα με τον μήνα.    

Γιατί παραιτούνται αξιωματικοί και υπαξιωματικοί

Οι περισσότεροι φεύγουν στο εξωτερικό όπου αξιοποιώντας τα πτυχία τους βρίσκουν καλύτερη εργασία, μεγαλύτερες αποδοχές και προοπτικές εξέλιξης, αναφέρει το
 
Άκρως ανησυχητικό είναι το φαινόμενο των παραιτήσεων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς το τελευταίο διάστημα σημειώνεται ραγδαία αύξηση, με έμπειρους αξιωματικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Τον τελευταίο καιρό είναι πολλές οι παραιτήσεις και οφείλω να επισημάνω ότι τόσες παραιτήσεις δεν είχαμε ποτέ. Δηλαδή βλέπουμε ότι παραιτούνται των στρατιωτικών σχολών, μόνιμοι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί από την Σ.Μ.Υ. και την Ευελπίδων που είναι γεννημένοι το 1994 που είναι δηλαδή στο βαθμό του Αρχιλοχία, του Επιλοχία» τόνισε χαρακτηριστικά στο thestival.gr o πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και εν ενεργεία αξιωματικός, Βάιος Τσαπρούνης.

Οι περισσότερες παραιτήσεις αφορούν υπαξιωματικούς και αξιωματικούς του Στρατού και του Ναυτικού ενώ λιγότερες είναι οι παραιτήσεις στην Αεροπορία.

Οι λόγοι των παραιτήσεων είναι συγκεκριμένοι και αφορούν τις συνθήκες εργασίας, την έλλειψη προοπτικής και τα εξαιρετικά χαμηλά μισθολογικά εισοδήματα που εισπράττουν οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Πολλοί εξ αυτών επειδή είναι κάτοχοι και άλλων πτυχίων αποφασίζουν μάλιστα να φύγουν στο εξωτερικό όπου βρίσκουν λαμπρές δουλειές με εξαιρετικές αποδοχές και προοπτικές ζωής.

«Τα παιδιά έχουν βγει στις μονάδες και βλέπουν ότι δεν τα βγάζουν πέρα. Σκέφτονται ότι δεν είναι ζωή αυτή που θα ζήσουμε, βλέπουν ότι δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια κι επειδή πλέον τα παιδιά είναι περισσότερο μορφωμένα, κυνηγούν τις ευκαιρίες, πολλοί έχουν τελειώσει κάποιο πανεπιστήμιο και έχουν ένα πτυχίο, βρίσκουν μια ευκαιρία μέσω φίλου που ζει στο εξωτερικό παραιτούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και πηγαίνουν στο εξωτερικό να δουλέψουν με καλύτερες συνθήκες και πολύ καλύτερες απολαβές» τόνισε ο κ. Τσαπρούνης.

Μεταξύ των προβλημάτων των αξιωματικών και των υπαξιωματικών πέραν του χαμηλού μισθού είναι ότι και η καθημερινότητα που έχει γίνει δυσβάσταχτη καθώς εργάζονται ασταμάτητα αφού «δεν υπάρχει πενθήμερο, δεν αποζημιωνόμαστε για υπερωρίες, η υπερεργασία δεν αναγνωρίζεται ακόμα και για τα νυχτερινά το ποσό που μας δίνεται είναι εξευτελιστικό μόλις στα 3 ευρώ».

"Οι παραιτήσεις δείχνουν να είναι πλέον χωρίς σταματημό καθώς οδηγούνται σε αυτές ακόμα και παιδιά που φοιτούν στις στρατιωτικές ιατρικές σχολές αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν σε ποιο σώμα θέλουν να πάνε. Έτσι πολλοί στρατιωτικοί ιατροί που στέλνονται στο ναυτικό που σημαίνει ότι θα έχουν εν πλω ταξίδια κάτι που δεν επιθυμούν και οδηγούνται σε παραίτηση πριν καν τελειώσουν την σχολή τους.

Προβληματική κρίνεται από πολλούς και η εξαγγελία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές των σπουδαστών στη Σχολή Ευελπίδων στα 600 ευρώ ενώ όπως επισημαίνουν οι σπουδαστές στις σχολές των υπαξιωματικών θα λαμβάνουν τα μισά χρήματα. «Προς τι αυτός ο διαχωρισμός των σπουδαστών; Δημιουργεί δύο ταχύτητες μεταξύ των σπουδαστών. Επίσης εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται ως ανώτατη σχολή η σχολή των υπαξιωματικών ενώ των Ευελπίδων αναγνωρίζεται. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», κατέληξε ο κ. Τσαπρούνης.

Η πολιτεία και όλα τα κόμματα οφείλουν να ενσκήψουν στο πρόβλημα των Στρατιωτικών, χωρίς καμία κομματική ωφέλεια και να δώσουν λύση άμεσα, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ερντογάν, αύξησε το καλοκαίρι, εν μέσω τρομακτικής οικονομικής κρίσης τους μισθούς των Τούρκων στρατιωτικών, έχοντας στο μυαλό του ύποπτα σχέδια στο Αιγαίο.

Tags
Back to top button