Τι είναι η χοληστερίνη;
Χοληστερίνη ονομάζεται μια κηρώδης ουσία που μοιάζει με λίπος, η οποία υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Σε χαμηλά επίπεδα, η χοληστερίνη είναι χρήσιμη για διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή ορμονών, η παραγωγή βιταμίνης D και η παραγωγή άλλων ουσιών που βοηθούν στην αφομοίωση των τροφίμων. Το ίδιο το σώμα παράγει από μόνο του την χοληστερίνη που χρειάζεται για αυτές τις λειτουργίες, με αποτέλεσμα η πρόσθετη χοληστερίνη που εισέρχεται στο σώμα μέσω τροφίμων, όπως οι κρόκοι των αυγών, το κρέας -κυρίως το κόκκινο κρέας- και το τυρί, να αυξάνει τον κίνδυνο ανόδου της συγκεκριμένης ουσίας σε υψηλά και προβληματικά επίπεδα, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Η υψηλή χοληστερίνη, σε συνδυασμό με άλλες ουσίες του αίματος, οδηγεί στον σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και τελικά σε αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αρτηριακής απόφραξης και άλλων σοβαρών παθήσεων, ανάμεσά τους και η νόσος του Αλτσχάϊμερ, όπως θα δούμε πιο κάτω σε αυτό το άρθρο.
Μπορεί η μείωση της χοληστερίνης να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάϊμερ;
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Neurology, έφερε στο φως ένα νέο και μέχρι πρόσφατα άγνωστο παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάϊμερ, που δεν είναι άλλος από την υψηλή χοληστερίνη.
Στη μελέτη εξετάστηκαν αρχεία υγείας, τα οποία παρείχαν στοιχεία από το 2006 μέχρι το 2018, από 11.571 άτομα. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε η μελέτη, διαγνωστεί με νόσο του Αλτσχάϊμερ. Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν τις περισσότερες διακυμάνσεις στη χοληστερίνη τους, στο διάστημα των 13ων ετών, διέτρεχαν 19% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάϊμερ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρόλο που τα επίπεδα της χοληστερίνης δεν μπορούν αυτά καθ΄αυτά να μειώσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο Αλτσχάϊμερ, η επίδραση της χοληστερίνης στην φλεγμονή του αίματος, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κίνδυνου για την υγεία του εγκεφάλου, γεγονός που κατά συνέπεια αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής μείωσης.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές δεν εξέτασαν μόνο τη χοληστερίνη. Αντίθετα, εξέτασαν τα επίπεδα τεσσάρων λιπιδίων του αίματος και συγκεκριμένα της ολικής χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνική χοληστερίνη (LDL-C) και την λιποπρωτεϊνική χοληστερίνη υψηλής πυκνότητας (HDL-C). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, πέραν από τις διακυμάνσεις της χοληστερίνης, τον κίνδυνο Αλτσχάϊμερ επηρέασαν και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν τις περισσότερες διακυμάνσεις στα τριγλυκερίδιά τους, διέτρεχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάϊμερ.
Παρά το γεγονός ότι οι διακυμάνσεις της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, αποδεδειγμένα πλέον μέσω της παρούσας μελέτης, επηρεάζουν τον κίνδυνο Αλτσχάϊμερ, ο Christopher Weber, διευθυντής παγκόσμιων επιστημονικών πρωτοβουλιών για την Ένωση Αλτσχάϊμερ, υπογράμμισε ότι η σταθεροποίηση αυτών των παραγόντων, δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκια για τη νόσο του Αλτσχάϊμερ. «Η υγεία της καρδιάς και η υγεία του εγκεφάλου», διευκρίνισε, «συνδέονται μεν μεταξύ τους, όμως χρειάζεται περεταίρω έρευνα για να γίνει ξεκάθαρη η σχέση ανάμεσα στα επίπεδα της χοληστερίνης και την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάϊμερ».
Δελεαστικό κίνητρο προσφέρει το υπουργείο Υγείας σε γιατρούς δυσπρόσιτων περιοχών
Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι ερευνητές της μελέτης, όσο και ο ίδιος ο Weber, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν αυτή τη σχέση σημείωσαν ότι οι διακυμάνσεις της χοληστερίνης, μπορούν να επηρεάσουν την αγγειακή υγεία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο γνωστικής δυσλειτουργίας και διαφόρων μορφών άνοιας, όπως η νόσος του Αλτσχάϊμερ. Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, αυξάνουν τον κίνδυνο ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, μιας μη αποφρακτικής μορφής καρδιακής νόσου, που αποτελεί πρώιμο δείκτη αθηροσκλήρωσης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις διακυμάνσεις της χοληστερίνης και τη νόσο του Αλτσχάϊμερ.
Συμφωνα με τον RJ Tesi, Διευθύνοντα Σύμβουλο και επικεφαλής ιατρό της εταιρείας ανοσοογκολογίας INmune Bio, παρόλο που η μελέτη δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο που η χοληστερίνη επηρεάζει τη ροή του αίματος και οδηγεί τελικά σε γνωστική εξασθένηση, το εύρος του πληθυσμού που μελετήθηκε ήταν πολύ περιορισμένο, οπότε τα αποτελέσματά της είναι δύσκολο να γενικευτούν. Επίσης, πέραν από τη χοληστερίνη, οι συμμετέχοντες χαρακτηρίζονταν και από άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α, οπότε είναι πολύ δύσκολο να απομονωθεί η χοληστερίνη ως μοναδικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο σου Αλτσχάϊμερ. Στη βάση των πιο πάνω δεδομένων, επιβάλλονται περαιτέρω μελέτες.
Πώς η χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάϊμερ;
Όπως επισήμανε ο RJ Tesi, παρόλο που η μελέτη δεν ήταν ξεκάθαρη για το πώς η χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάϊμερ, είναι ήδη γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα. Η φλεγμονή επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και την υγεία του εγκεφάλου. Μια από τις βασικότερες αιτίες που οδηγούν σε νόσο του Αλτσχάϊμερ είναι η νευροφλεγμονή. Η νευροφλεγμονή προκαλείται από την περιφερική φλεγμονή, από γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια και από την κεντρική φλεγμονή. Η χοληστερίνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου νευροφλεγμονής, οπότε αυτόματα θεωρείται και παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάϊμερ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαχείριση των παραγόντων που προκαλούν νευροφλεγμονή στο ανθρώπινο σώμα, ανάμεσά τους η χοληστερίνη, μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάϊμερ.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής χοληστερίνης;
Η βασικότερη αιτία της υψηλής χοληστερίνης, είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Ανθυγιεινή διατροφή: Κατανάλωση πολλών κακών λιπαρών, όπως τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν σε ορισμένα κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, αρτοπαρασκευάσματα, επεξεργασμένα τρόφιμα και τηγανιτά φαγητά και τα τρανς λιπαρά που υπάρχουν σε ορισμένα τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει την κακή χοληστερίνη του σώματος και μειώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (κυρίως στις γυναίκες).
Ανεπαρκής σωματική άσκηση: Η έλλειψη σωματικής άσκησης και ο καθιστικός τρόπος ζωής, μειώνουν την καλή χοληστερίνη του σώματος.
Γενετική: Υπάρχουν ορισμένες κληρονομικές μορφές υψηλής χοληστερίνης, όπως η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH).
Ιατρικές καταστάσεις υγείας και φάρμακα: Ορισμένες καταστάσεις υγείας και ορισμένα φάρμακα, αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Πώς θα μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας;
Λάρισα: Καλά στην υγεία του ο ορειβάτης που είχε χαθεί στον Όλυμπο
Είναι ήδη γνωστό, ότι η διαχείριση των λιπιδίων του σώματος έχει θετικό αντίκτυπο στη γενική υγεία του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής υγείας.
Πέραν από τις φαρμακευτικές αγωγές (στεάτινες) –όποτε και αν χρειάζονται-, οι άνθρωποι για να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους θα πρέπει παράλληλα να υιοθετήσουν τις πιο κάτω πρακτικές:
Τακτική σωματική άσκηση: Τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση την ημέρα – κατά προτίμηση αερόβια άσκηση
Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή: Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχο και λευκό κρέας, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και τρόφιμα ολικής αλέσεως
Μείωση άγχους: Ασκήσεις χαλάρωσης, γιόγκα και διαλογισμός
Διαχείριση σωματικού βάρους: Η απώλεια του σωματικού βάρους μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης.
Υπενθυμίζεται ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα τείνουν να έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης.