Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Χολή στάζουν οι Τούρκοι για την Επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ" της ΕΕ κατά των Χούτι που ηγείται η Ελλάδα-Τι φοβούνται για τη ΝΑ Μεσόγειο;

"Δυσπεψία" φαίνεται ότι προκαλεί στους "γείτονες-φίλους" Τούρκους, το γεγονός ότι η  Ελλάδα αναλαμβάνει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Αποστολής Θαλάσσιας Προστασίας "Aspides" στην Ερυθρά Θάλασσα, από τις επιθέσεις των Χούτι.

Το θέμα "πονάει" ακόμη περισσότερο  τους Τούρκους, αφού  έδρα της Διοίκησης και ηγεσίας της  Ευρωπαϊκής επιχείρησης, ορίστηκε η πόλη της Λάρισας με το Στρατηγείο της.

Πράσινο φως δίνει το ΚΥΣΕΑ για την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Η αποστολή "ΑΣΠΙΔΕΣ" της ΕΕ στην Ερυθρά θάλασσα 

- το  οποίο τάχα κόπτεται για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα από τις επιθέσεις των Χούτι , διερωτάται αν "Θα είναι επιτυχής η «Αποστολή στρατιωτικής προστασίας ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα", αναφέροντας:

"Με την ανακοίνωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για την έναρξη της Ευρωπαϊκής Αποστολής Θαλάσσιας Προστασίας "ΑΣΠΙΔΕΣ" στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν προκύψει ερωτήματα σχετικά με τις συνέπειες αυτού του βήματος, το χρονοδιάγραμμά του και κυρίως, τις συνέπειές του σχετικά με τις ενέργειες των Χούτι εναντίον ευρωπαϊκών πλοίων.

Έντι Ζεμενίδης: Μόνο η Ελλάδα και το Ισραήλ θα διαθέτουν F-35 στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ursula von der Leyen δήλωσε ότι «η Ευρώπη θα εργαστεί για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους της» μέσω του X.

Αναφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εργάζονται σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Δεκέμβριο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πλοίων στον Κόλπο του Άντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η αποστολή  ΑΣΠΙΔΕΣ αποτελείται  από πολεμικά πλοία της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, ενώ η Ισπανία δεν συμφώνησε να εμπλακεί.

Οι αρμοδιότητες κατανεμήθηκαν ως εξής:

Η Ελλάδα διατηρεί την ηγεσία της επιχείρησης σε στρατηγικό επίπεδο, ενώ η Ιταλία διατηρεί την ηγεσία της δύναμης σε επίπεδο τακτικής. Ως έδρα της ηγεσίας επιλέχθηκε η ελληνική πόλη Λάρισα.

Η Ευρώπη έχει χάσει τον επόμενο παγκόσμιο πόλεμο πριν καν αρχίσει;

Η διαφορά της  επιχείρησης  "ΑΣΠΙΔΑ" της ΕΕ από εκείνη των ΗΠΑ-ΗΒ κατά των Χούτι

Η επιχείρηση μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις φράσεις:

Συνοδεία, παρακολούθηση και προστασία.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αγγλοαμερικανικών και ευρωπαϊκών αποστολών, αφού  η ευρωπαϊκή αποστολή θα τηρεί  «αμυντική στάση».

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πολεμικά αεροσκάφη εναντίον θέσεων των Χούτι στην Υεμένη, όπως συνέβη στην πρώτη.

Οι κανόνες εμπλοκής υποδεικνύουν ότι της  επιτρέπεται να παρακολουθεί τι συμβαίνει, να υπερασπίζεται τον εαυτό της και να προστατεύει τα πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, τα προληπτικά πυρά δεν επιτρέπεται, επιτρέπεται μόνο η υπεράσπιση των πλοίων που προστατεύουν σε περίπτωση που δέχονται επίθεση από ένοπλους.

Δυστοπία ή γη της Επαγγελίας; Στο Ελληνικό η πρώτη "πόλη των 15 λεπτών" στην Ελλάδα

 Η Ευρωπαϊκή δύναμη ανέλαβε δράση 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε ακόμη ανακοινώσει επίσημα την ίδρυσή της, αλλά ξεκίνησε τις εργασίες της στις 20 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τη δήλωση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, η πρώτη ενέργεια σημειώθηκε, ως αποτέλεσμα  δράσης δύο φρεγατών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, "Languedoc" και "Alsace", να καταρρίψουν δύο UAV που εκτοξεύθηκαν από έδαφος της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούτι.

Κοντά στην πόλη Χοντέιντα, η οποία γενικά έχει θέα στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι ήταν το  σημείο εκτόξευσης  της επίθεσης των UAV των Χούτι.

Ομοίως, το Γαλλικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι η φρεγάτα πολλαπλών αποστολών του εντόπισε τον ίδιο τύπο απειλής το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη και εκτόξευσε δύο UAV και τα κατέστρεψε.

Σε δήλωσή του, το Παρίσι ανέφερε ότι τα μέτρα που έλαβαν οι στρατιωτικές του δυνάμεις συμβάλλουν στη θαλάσσια ασφάλεια από τη Διώρυγα του Σουέζ μέχρι το Στενό του Ορμούζ και υποστηρίζουν την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Τόνισε επίσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την εξασφάλιση της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα στοχεύει στην ίδια κατάσταση.

Στόχοι και κόστος

Προκύπτουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με την ευρωπαϊκή αποστολή.

Από τη μια πλευρά, ευρωπαϊκές αμυντικές πηγές στο Παρίσι επισημαίνουν ότι η επιχείρηση είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας καθώς δείχνει ότι οι χώρες της ΕΕ «σκοπεύουν να υπερασπιστούν με  την παρουσία τους στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην την Ερυθρά Θάλασσα, όπως και σε άλλα στενά και θάλασσες». 

Καθώς οι Ευρωπαίοι βιάζονται να καλύψουν τη διαφορά με την αγγλοαμερικανική αποστολή που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, υπάρχουν δύο στόχοι σε αυτό το σημείο, που είναι  η Πολιτική και η ασφάλεια.

Οι δυνάμεις ΗΠΑ-ΗΒ προστατεύουν εμπορικά πλοία, τα συνοδεύουν και καταρρίπτουν UAV που τα στοχεύουν, πραγματοποιώντας επιθέσεις για να αποδυναμώσουν τις θέσεις των Χούθι και να καταστρέψουν τις βάσεις και τα UAV τους, ειδικά δίνοντας αποτρεπτικά μηνύματα.

Από την άλλη, οι Χούτι, που ισχυρίζονται ότι πρωταρχικός τους στόχος είναι να εμποδίσουν τα πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ ως έκφραση αλληλεγγύης προς τη Γάζα, δεν φαίνεται να πτοούνται.

Αντίθετα, η κατάσταση δείχνει ακριβώς το αντίθετο, αφού άρχισαν να στοχεύουν πλοία του αμερικανικού και βρετανικού πολεμικού ναυτικού.

Οι επιθέσεις των Χούτι θα συνεχιστούν ακόμη και μετά την άφιξη της Ευρωπαϊκής Δύναμης

Υπάρχει η άποψη ότι η άφιξη της Ευρωπαϊκής Δύναμης, δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα των γεγονότων και οι επιθέσεις των Χούτι θα συνεχιστούν.

Ερωτήματα εγείρονται για την ικανότητα των Χούτι να καθορίζουν τα δρομολόγια των πλοίων, τις ποσότητες των drones που χρησιμοποιούν και τον τρόπο με τον οποίο θα τα χρησιμοποιήσουν.

Φαίνεται να γίνονται ολοένα και πιο ακριβείς στη στόχευση εμπορικών και στρατιωτικών σκαφών.

Οι δυτικές απόψεις είναι ότι το Ιράν είναι ο «πραγματικός χειριστής» όσον αφορά την παροχή UAV, την εκπαίδευση στη χρήση τους, την παροχή συντεταγμένων για εμπορικά πλοία και στρατιωτικά σκάφη και ίσως τη συμμετοχή στην εκτόξευση τους."

Τι φοβούνται οι Τούρκοι

Από τα παραπάνω εστιάζουμε στην ηγετική θέση της Ελλάδας στην επιχείρηση  της ΕΕ για την προστασία των εμπορικών πλoίων στην Ερυθρά θάλασσα από τους Χούτι, που φέρει την Ελληνική λέξη "ΑΣΠΙΔΕΣ", αλλά και στο γεγονός ότι το παραπάνω τουρκικό άρθρο, αποσιωπεί εσκεμμένα ότι η Ελλάδα μετέχει και με πολεμικό πλοίο, την Φρεγάτα "ΥΔΡΑ" στην επιχείρηση.

Η επιλογή  ως Αρχηγείο, του Στρατηγείου της Λάρισας  από την ΕΕ  για την θαλάσσια επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ" είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την χώρα μας, αποτελώντας την απαρχή ανάλογων θαλάσσιων επιχειρήσεων της Ευρώπης  που ενδεχομένως να διεξαχθούν μελλοντικά και αλλού, όπως πχ στη ΝΑ Μεσόγειο.

Αυτός είναι ο λόγος  των τάχα  αμφιβολιών-προβληματισμών του τουρκικού ΜΜΕ για το αν θα είναι επιτυχής η όχι η αποστολή "ΑΣΠΙΔΕΣ", αφού βλέπουν τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας,  η οποία μπορεί να ανακόψει τα τουρκικά σχέδια της "Γαλάζιας Πατρίδας" στη ΝΑ Μεσόγειο, μέσω νέας ναυτικής αποστολής της ΕΕ, που δύναται να συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό.

Εισήγηση

Εισηγούμαστε όπως χώρα μας προτείνει την σύσταση μόνιμης αεροναυτική δύναμης της ΕΕ με έδρα την Κρήτη, καθαρά για αμυντικούς σκοπούς,  στα πρότυπα της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΑ, για την προάσπιση της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον χάρτη της Σεβίλλης, βάζοντας φρένο στις τουρκικές επιδιώξεις της "Γαλάζιας Πατρίδας". 

Η Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ είναι και ΑΟΖ της ΕΕ, άλλωστε.

 

 

 

Tags
Back to top button