Υποστηρίχθηκε ότι η συνοριακή αστυνομία στην Ελλάδα άσκησε πίεση στους πρόσφυγες που έπιασαν, αναγκάζοντάς τους να απωθήσουν παράνομα άλλα άτομα που εισήλθαν παράνομα πίσω στην Τουρκία.
Στην κοινή έρευνα της Guardian, μιας από τις κορυφαίες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Der Spiegel, μιας από τις διάσημες εφημερίδες της Γερμανίας, της Le Monde, μιας από τις γνωστές εφημερίδες της Γαλλίας, της ολλανδικής δημοσιογραφικής ομάδας Lighthouse Reports και του ARD Report München με έδρα τη Γερμανία, συμπεριλήφθηκαν οι ισχυρισμοί 6 αιτούντων άσυλο από τη Συρία και το Μαρόκο.
Ακάρ: Ο Τουρκικός Στρατός συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη με τρόπο που αρμόζει στον πολιτισμό μας
Οι πρόσφυγες, που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους στη σελίδα Facebook της μη κερδοσκοπικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Consolidated Rescue Group, υποστήριξαν ότι αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις απώθησης στον ποταμό Έβρο.
Οι πρόσφυγες, που περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως «σκλάβους», ισχυρίστηκαν ότι είδαν την ελληνική αστυνομία να κλέβει τα υπάρχοντα των προσφύγων που ήρθαν στα σύνορα, τους λήστευαν καθώς τους έψαχναν, χρησιμοποίησαν βία και στη συνέχεια τους έβαλαν σε γεμάτες βάρκες και τους έστελναν πίσω στο Τουρκία.
Ένας Σύριος αιτών άσυλο, του οποίου η πραγματική ταυτότητα δεν κοινοποιήθηκε και του οποίου το όνομα δόθηκε ως Μπασέλ, ισχυρίστηκε ότι όταν εισήλθε στην Ελλάδα μέσω Έβρου, συνελήφθη από την αστυνομία, υπέστη βία και τέθηκε σε ένα κελί φυλακής στο χωριό Τυχερό κοντά στα σύνορα.
Ο Μπασέλ υποστήριξε αργότερα ότι η ελληνική αστυνομία, που είδε ότι μπορούσε να μιλήσει αγγλικά, τον απείλησε λέγοντας: «Ή θα συνεργαστείς μαζί μας ή θα πας φυλακή για εμπορία ανθρώπων».
Ο Σύριος πρόσφυγας ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία θα του επέτρεπε να μείνει στη χώρα για ένα μήνα, με αντάλλαγμα, να μείνει στο κελί τη μέρα και να συνεργαστεί μαζί τους για να σπρώξουν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία τη νύχτα.
Ο Μπασέλ υποστήριξε ότι η αστυνομία δεν του έδωσε χρήματα, αλλά είπε ότι μπορούσε να κατασχέσει οποιοδήποτε από τα υπάρχοντα των προσφύγων που είχε απωθήσει.
Στην έκθεση αναφέρθηκε ότι τα άτομα που διεξήγαγαν την έρευνα επικοινώνησαν με την ελληνική αστυνομία, επιβεβαιώνοντας ότι η αστυνομία χρησιμοποιούσε αιτούντες άσυλο όπως ο Μπασέλ ως εργαλείο για να αποφύγει την αντιπαράθεση με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.
Τρεις Σύριοι πρόσφυγες που διέμεναν στο αστυνομικό τμήμα στο χωριό Νέο Χειμώνιο στην Ορεστιάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έκαναν παρόμοιους ισχυρισμούς.
Οι πρόσφυγες ισχυρίστηκαν ότι πλήρωσαν 5 χιλιάδες ευρώ σε μεσάζοντα στην Κωνσταντινούπολη για να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα και ότι ένας Σύριος θα τους βοηθούσε μαζί με την αστυνομία όταν το όχημά τους περνούσε τα σύνορα.
Ένας αιτών άσυλο, του οποίου το όνομα είναι Φερχάτ, ισχυρίστηκε ότι απειλούνταν συνεχώς από έναν Σύριο αιτούντα άσυλο που ονομαζόταν «Μάικ», ο οποίος συνεργάστηκε με την ελληνική αστυνομία για να απωθήσει παράνομα τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία.
Ο Φερχάτ ισχυρίστηκε ότι αρχικά αρνήθηκε να συνεργαστεί, αλλά ότι ο Μάικ του είπε ότι θα του έπαιρνε όλα τα χρήματα και θα «εξαφανιστεί» όταν επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Guardian ανέφερε ότι ο Μπασέλ αφέθηκε ελεύθερος και έφυγε από την Ελλάδα, αλλά δεν μπόρεσε να συνέλθει από το τραύμα που είχε περάσει στη φυλακή και τις εμπειρίες του να απωθήσει κυρίως ημίγυμνους αιτούντες άσυλο.
Στις ειδήσεις αναφέρθηκε ότι οι παράνομες απωθήσεις έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε τις συνοριακές πύλες και ξεκίνησε έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδας με την εισροή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών.
Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι οι πρόσφυγες δέχθηκαν βία και ότι απωθήθηκαν παράνομα.
Τα αστυνομικά τμήματα στα χωριά Νέο Χειμωνιό και Τυχερό, το ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι μονάδες συνοριοφυλάκων στον Έβρο δεν απάντησαν στα αιτήματα του Guardian για σχολιασμό.