Ραγδαία αύξηση πληθυσμού των θαλάσσιων ασπόνδυλων...
Μια δυσάρεστη και αποκρουστική εικόνα αντικρίζουν από το πρωί οι λουόμενοι στις παραλίες του Λουτρακίου και όχι μόνο, όπου χιλιάδες τσούχτρες Pelagia noctiluca έχουν κάνει την εμφάνιση τους.
Το συγκεκριμένο είδος με το που έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο ελευθερώνει μια νευροτοξίνη που για κάποιους ( άτομα που πάσχουν από αλλεργίες) μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη.
Μάλιστα εξαιτίας του φαινομένου της παρουσίας των μεδουσών στον κόλπο του Κορινθιακού που εδώ και μέρες βρίσκεται σε έξαρση, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση όλων των αρμόδιων φορέων, παρουσία των βουλευτών του Νομού Κορίνθου στα γραφεία του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου.
Υπήρχε σχετική ενημέρωση για το φαινόμενο από την Δρ. Σ. Ζερβουδάκη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ενώ συζητήθηκε το ενδεχόμενο λήψης άμεσων μέτρων που θα μπορούσαν να το περιορίσουν, όπως η τοποθέτηση διχτύων και η περισυλλογή των μεδουσών με βάρκες, μέχρι η σκέψη να κηρυχθεί ο Κορινθιακός «προστατευόμενη ζώνη αλιείας» και παράλληλα να εφοδιαστεί με θαλάσσιες χελώνες και δελφίνια, που έχουν ως κύρια τροφή τις μέδουσες και τις τσούχτρες.
Τα αλιευτικά σκάφη που αλωνίζουν ανεξέλεγκτα εδώ και χρόνια στον κόλπο του Κορινθιακού, έχουν καταφέρει να εξαφανίσουν κάθε είδος μεγάλου ψαριού, γεγονός που οδήγησε στην ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των θαλάσσιων ασπόνδυλων σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών.
Οι τσούχτρες είχαν κάνει δυναμική εμφάνιση και πέρυσι, όμως κανένας αρμόδιος φορέας δεν έδειξε ενδιαφέρον για τον περιορισμό τους καθώς άπαντες ήλπιζαν ότι ο φετινός κρύος χειμώνας θα τις έδιωχνε.