Παρουσιάζοντας τα στοιχεία και τα οικονομικά μεγέθη που πιστοποιούν την άνοδο της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στα ακόλουθα:
- Θετικές εκθέσεις διεθνών και ελληνικών οργανισμών και μέσων ενημέρωσης
Το δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Απρίλιο του 2024 ξεκινά με την εξής φράση: «Ελλάδα: Πέρα από κάθε αμφιβολία ένα διεθνές παράδειγμα επιτυχίας». Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου το 2023 στην ΕΕ μιλάει με εξαιρετικά θετικό τρόπο για την Ελλάδα. Στην έκθεση της Ομάδας Χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει βελτίωση. Το Democracy Index 2023 από τον Economist κατατάσσει την Ελλάδα στις 20 πιο προηγμένες Δημοκρατίες παγκοσμίως. Ο Economist κατέταξε την Ελλάδα πρώτη παγκοσμίως στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για το 2023. «Έχει συνωμοτήσει το σύμπαν υπέρ μας; Ενόψει της σημερινής επερώτησης του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη πήραμε τους φίλους μας στον Economist, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.ο.κ. να γράψουν αυτές τις εκθέσεις;», διερωτήθηκε ο Υπουργός.
- Ανάπτυξη
Η Ελλάδα έχει πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. «Αν κάνουμε τις συγκρίσεις και με την προηγούμενη περίοδο, θα δείτε ότι ήμασταν στο τέλος του πίνακα επί ΣΥΡΙΖΑ και στην κορυφή του πίνακα επί Νέας Δημοκρατίας. Σας παρακαλώ, αν μπορείτε, αμφισβητήστε τα στη συνέχεια. Εγώ χαρακτηρισμούς δεν κάνω, αλλά τα στοιχεία είναι ξεροκέφαλα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
- Κατώτατος μισθός
Ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ το 2019 και πήγε στα 830 ευρώ σήμερα. Η σωρευτική αύξηση είναι 16,5 μονάδες, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 27,7 μονάδες. Δηλαδή 11,5 μονάδες πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού. «Έχουμε μάθει διαφορετική αριθμητική στο Δημοτικό; Είμαστε 11οι στην ΕΕ όσον αφορά τον κατώτατο μισθό και αν βάλετε και την αγοραστική δύναμη κατεβαίνουμε στην 13η θέση, στους 22 που έχουν κατώτατο μισθό», ανέφερε ο Υπουργός.
- Μέσος μισθός
«Άλλος μύθος της αντιπολίτευσης είναι ότι ο μέσος μισθός δεν ανέβηκε όμως. Ανέβηκε! Τι να κάνουμε, εις πείσμα σας. Ήταν 1.046 ευρώ το 2019, 1258,3 ευρώ στο τέλος του 2023. Αύξηση περίπου 19,5% με αύξηση πληθωρισμού σωρευτικά για εκείνη την περίοδο 13,5%. Άρα και εδώ πάνω από τον πληθωρισμό και ο μέσος μισθός», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
- Ανεργία
Η ανεργία από 17,9% το 2019 έπεσε στο 11% το 2023. «Είναι 7 μονάδες παρακάτω ή δεν είναι;», διερωτήθηκε ο κ. Υπουργός και πρόσθεσε: «000 συμπατριώτες μας που δεν είχαν δουλειά το 2019, έχουν δουλειά τώρα. Τα λέτε αυτά στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα, στην Κοκκινιά, στη Νέα Ιωνία, στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι και ο κόσμος κλείνει τα αυτιά του και ψηφίζει τη Νέα Δημοκρατία με μεγαλύτερα ποσοστά. Γιατί ξέρουν, δεν περιμένουν από εσάς να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα».
- Αποκρατικοποιήσεις
Μέσα σε 9 μήνες έχουν γίνει 10 αποκρατικοποιήσεις, με κεφάλαια από το εξωτερικό πάρα πολλές από αυτές και έσοδα 7,1 δισ. ευρώ. «ΤΟ ΠΑΣΟΚ θέσπισε το ΤΑΙΠΕΔ, ήταν υπέρ του ΤΧΣ απ’ όσο ξέρω. Τώρα δεν ξέρω σε ποια πλευρά του λόφου βρίσκετε, δικαίωμά σας. Εμείς πάντως που είχαμε πάντα αυτή την άποψη και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι», είπε ο κ. Χατζηδάκης διότι εκσυγχρονίζονται οι υποδομές και δίδεται το μήνυμα ότι είμαστε μια χώρα ανοιχτή σε επενδύσεις.
Χατζηδάκης: Πέντε πράγματα για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
- Άμεσες ξένες επενδύσεις
Στις άμεσες ξένες επενδύσεις έχουμε ρεκόρ 20ετίας τα τελευταία χρόνια. Έγιναν επενδύσεις από εταιρείες όπως η Pfizer, Google, Microsoft, Sisco, Amazon, JP Morgan. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2015-2018 το μέσο ποσοστό των ακινήτων στο σύνολο των επενδύσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν 41,7%, έναντι 34,5% την περίοδο 2019 -2023. Την ίδια περίοδο, το μέσο ποσοστό των ακινήτων ως προς στο σύνολο των επενδύσεων στην ΕΕ ήταν σημαντικά υψηλότερο από την Ελλάδα και συγκεκριμένα 49,7%. Παράλληλα, σε σχέση με την περίοδο 2015- 2018 στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επενδύσεις σε εξοπλισμό, επικοινωνίας και πληροφορικής, μηχανολογικό εξοπλισμό κ.λπ.
- Αύξηση καταθέσεων
Οι καταθέσεις από 150 δισ. ευρώ το 2019, ανέβηκαν στα 201 δισ. ευρώ το 2023. Τα 3/5 της αύξησης των καταθέσεων προέρχεται από τα νοικοκυριά, παρά το ότι μεσολάβησαν οι κρίσεις, η ενεργειακή κρίση, η πίεση στην κοινωνία.
- Κόκκινα δάνεια
Τα κόκκινα δάνεια από 92 δισ. το 2019 έπεσαν στα 73 δισ. ευρώ. «Δεν ξέρω ποια είναι η οικονομική σας πατέντα επί του θέματος. Να μην έχουμε δηλαδή το πρόγραμμα Ηρακλής που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στις Τράπεζες και για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος; Θέλετε μία οικονομία χωρίς τράπεζες;», διερωτήθηκε ο Υπουργός.
- Εξαγωγές
Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση για τις εξαγωγές σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια. «Δεν σας αρκεί το μεγαλύτερη; Τι θέλετε; Αυτά θα σας παρακαλούσα πολύ αν μπορείτε να τα αμφισβητήσετε. Θα πείτε ότι το σημείο εκκίνησης ήταν χαμηλά. Βεβαίως ήταν χαμηλά, είχε μεσολαβήσει μια δεκαετία κρίσης, μια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά παρακαλώ πείτε στους οικονομολόγους σας να αμφισβητήσουν αυτό το στοιχείο», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
- Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ
Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων από όλες τις χώρες της ΕΕ σε όρους ΑΕΠ. Έχουμε εισροή κεφαλαίων στο 16,68% του ΑΕΠ με δεύτερη τη Ρουμανία σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Και ποσοστό εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2021, 8,14%, με δεύτερη την Κροατία σε πολλή μεγάλη απόσταση. Και στο ΕΣΠΑ η Ελλάδα έχει απορροφήσεις στο 100%, παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Η αρμόδια Επίτροπος μάλιστα πριν μερικές μέρες, συνεχάρη την Ελλάδα.
Οικονομικά μεγέθη
«Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε», είπε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, «ότι οι Έλληνες τρώνε με χρυσά κουτάλια. Έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά και σοβαρά βήματα. Είτε με την μεγάλη παρέμβαση που κάνουμε στη φοροδιαφυγή -σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έγιναν την περασμένη τετραετία και που ήδη μείωσαν σημαντικά το κενό ΦΠΑ. Τώρα προχωρούμε με τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Είτε με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία. Είτε με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε για τις θυγατρικές του Υπερταμείου. Είτε με το νέο τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο της χώρας. Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις».