«Πλέον, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας της αυτοδιοίκησης», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α' αντιπρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας απόψε στο θεματικό συνέδριο της ΕΝΠΕ, «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση - Αγροτική Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στην Πάτρα.
Όπως πρόσθεσε, «αυτό το μοντέλο θα προβλέπει για τις Περιφέρειες περισσότερα έσοδα, οικονομική ανεξαρτησία, πλήρη θεσμική θωράκιση, ενίσχυση του πολιτικού τους ρόλου, αρμοδιότητες οριζόντιες και κάθετες, μια νέα πραγματική, ουσιαστική, ολιστική χάρτα της αυτοδιοίκησης».
«Οι Περιφέρειες», συνέχισε, «είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες, που λογοδοτεί απευθείας στους πολίτες, που ξέρει καλύτερα τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, που απέδειξε στις κρίσεις ότι είναι πυλώνας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας».
«Ας το λάβουμε όλοι αυτό υπόψη» τόνισε «και ας είναι οδηγός μας για την επόμενη μέρα, γιατί τώρα είναι η ώρα για την μεγάλη μεταρρύθμιση».
Χαρδαλιάς: Οι 7 άξονες που θα καταστήσουν την Αττική «πράσινη» Περιφέρεια
Χαρδαλιάς: Σε αυτόν τον κόσμο των τεράστιων αλλαγών, χρειαζόμαστε νέες ιδέες
Συνεχίζοντας ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «το βασικό μήνυμα που πρέπει να βγει από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου είναι η αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά» και συμπλήρωσε:
«Να αποδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω μας αντιλήψεις και μοντέλα διακυβέρνησης που ό,τι είχαν να δώσουν στη χώρα και στις τοπικές κοινωνίες το έχουν δώσει. Να γυρίσουμε σελίδα και να κοιτάξουμε το μέλλον με πραγματική αυτοπεποίθηση».
Επίσης, είπε ότι «σε αυτόν τον κόσμο των τεράστιων αλλαγών, χρειαζόμαστε νέες ιδέες, αλλά και σύγχρονα πολιτικά και θεσμικά εργαλεία, ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες υποχρεώσεις απέναντι στη χώρα, και κυρίως απέναντι στους πολίτες».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «αν θέλουμε να διεκδικήσουμε το ρόλο του ενεργού σχεδιασμού και της συμμετοχής που θα αφήνει το δικό της ξεχωριστό θετικό αποτύπωμα, οφείλουμε να υιοθετήσουμε μέσα από πραγματικές ρίξεις και τομές ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης».
«Ένα νέο μοντέλο», συνέχισε, «που θα δίνει βάρος στην πραγματική αποκέντρωση και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, στην ευελιξία, στην αποτελεσματικότητα, στην διαφάνεια, στην αξιολόγηση και στην δημόσια λογοδοσία».
«Ένα μοντέλο», που όπως είπε, «δεν θα χρειάζεται να το φτιάξουμε από την αρχή, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εμπιστευτούμε περισσότερο την ίδια την αυτοδιοίκηση και να το προσαρμόσουμε στις δικές μας ιδιαιτερότητες».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι «εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στην κεντρική κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω ότι βούλησή της είναι να τολμήσει να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, που υπηρετεί το βασικό πολιτικό της αφήγημα, δηλαδή να γίνει πράξη ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός».