Τα βιβλία του μπήκαν σε όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου και διαβάστηκαν από εκατομμύρια παιδιά. Το όνομά του ήταν Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την ημέρα των γενεθλίων του γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
«Η ίδια η ζωή είναι το πιο υπέροχο παραμύθι»
Στις 2 Απριλίου 1805 γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της Δανίας ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η οικογένειά του ήταν φτωχή, με δυσκολία τα έβγαζαν πέρα. Ο πατέρας του όμως αγαπούσε πολύ τις ιστορίες και κάθε βράδυ, παρόλη την κούραση της ημέρας, καθόταν και διάβαζε στον μικρό Χανς Κρίστιαν ιστορίες από το «Χίλιες και μία νύχτες». Έτσι, ο μικρός Άντερσεν ξεχνούσε το άδειο του στομάχι και τις δυσκολίες της ζωής και ονειρευόταν χώρες μακρινές, χώρες μαγικές.
Ο Άντερσεν ήταν ένα παιδί διαφορετικό από τα άλλα, το παρατσούκλι του στο σχολείο ήταν «Άντερσεν, ο αλλόκοτος». Αγαπούσε πολύ τα βιβλία, στα διαλείμματα δεν έπαιζε με τα άλλα παιδιά, καθόταν σε μια γωνιά και έφτιαχνε ιστορίες, με κάστρα και βασιλιάδες, με ιππότες και βασιλοπούλες, με εκστρατείες και αναζητήσεις θησαυρών. Το καταφύγιό του ήταν τα έργα του Σαίξπηρ κι ένα μικρό κουκλοθέατρο. Έφτιαχνε μόνος τους τις κούκλες, τις έντυνε και ανέβαζε τις δικές του παραστάσεις.
Τα χρόνια πέρασαν, ο Άντερσεν γνώρισε κι άλλες ταλαιπωρίες, πολλές πίκρες και πολλές απογοητεύσεις. Αφού δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ο ηθοποιός που ονειρευόταν, άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή. Τα πρώτα του θεατρικά σημείωσαν επιτυχία στο θέατρο, αλλά τα μυθιστορήματά του δεν πήραν καλές κριτικές. Σε ένα ταξίδι του στο εξωτερικό, σε μια στιγμή εξαιρετικής έμπνευσης, σχεδόν τυχαία, ο Άντερσεν ξεκίνησε να γράφει ένα παραμύθι.
«Ιστορίες για Παιδιά»
Το βιβλίο του «Ιστορίες για παιδιά» κυκλοφόρησε το 1835 και γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Τα παιδιά λάτρεψαν τον Άντερσεν και ο Άντερσεν λάτρεψε τα παιδιά. Και αφοσιώθηκε αποκλειστικά σε αυτά χαρίζοντάς τους μερικά από τα πιο όμορφα παραμύθια που γράφτηκαν ποτέ: «Το ασχημόπαπο, «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα», «Η τοσοδούλα», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Ο μολυβένιος στρατιώτης», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα».
Αλήθεια, ποιος δεν έχει διαβάσει τα παραμύθια του αγαπημένου Άντερσεν;
Τo 1966 η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο Δανό παραμυθά τη γιορτάζει κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα των γενεθλίων του.