Συνέντευξη στο νέο τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profilο, παραχώρησε ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, δηλώνοντας «Όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν, τότε αυξάνεται ο εθνικισμός και η τάση κάποιου να απομονώνεται», ασκώντας παράλληλα κριτική στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.
Χαρακτηρίζοντας ως «απάνθρωπη» την πρόσφατη πρόταση του κορυφαίου στελέχους του Κόμματος των Ελευθέρων και αντιδημάρχου στη Βιέννη, Γιόχαν Γκουντένους, για τη δημιουργία μαζικών καταυλισμών για πρόσφυγες, εκτός ορίων της πόλης, «για να φανεί ότι η Βιέννη δεν είναι και τόσο φιλική και χαλαρή», ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος επισημαίνει πως «όταν ένας πολιτικός επιχειρηματολογεί με αυτόν τον τρόπο απέναντι σε ανθρώπους, σαν αυτοί να είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, τότε θα πρέπει να ηχήσουν οι κώδωνες συναγερμού».
Σαφή κριτική στη νέα κυβέρνηση ασκεί ο ίδιος στο θέμα διορισμού, χωρίς να έχει προηγηθεί συντεταγμένη δημόσια προκήρυξη της θέσης, γενικών γραμματέων στα υπουργεία οι οποίοι έχουν δικαίωμα ανάθεσης εντολών, γεγονός που, κατά τη γνώμη του, προξενεί δυσπιστία απέναντι στους υπαλλήλους και επιδιώκει τη χειραγώγηση συνεργατών με υψηλή κατάρτιση και εμπειρία.
Ο πρώην πρόεδρος τονίζει πως συμμερίζεται επίσης την ανησυχία πολύ ευυπόληπτων και πεπειραμένων ανθρώπων, για την πλήρη πρόσβαση που έχει τώρα το Κόμμα των Ελευθέρων σε δεδομένα της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, των μυστικών υπηρεσιών, σε μητρώα αλλοδαπών, δημόσιου προσωπικού και αστυνομίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι επανειλημμένα έχουν υπάρξει εκθέσεις ακριβώς της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος για σχέσεις στελεχών των Ελευθέρων με νεοναζιστικές οργανώσεις και συμμετοχή σε δραστηριότητες τους.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος, το Κόμμα των Ελευθέρων στο παρελθόν δεν είχε τηρήσει πάντα την αρμόζουσα ευαισθησία σε σχέση με την προστασία δεδομένων και όταν είχε στη διάθεσή του στοιχεία τα χρησιμοποιούσε στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, και αυτό αφορούσε και περιεχόμενα εμπιστευτικών φακέλων, όπως επίσης και στοιχεία από το Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφοριών της Αστυνομίας Δίωξης Εγκλήματος.
«Ο χειρισμός ευαίσθητων στοιχείων απαιτεί έναν υψηλό βαθμό υπευθυνότητας, συγκράτησης και αξιοπιστίας, και αυτό πρέπει να αποδεικνύεται, διαφορετικά θα μπορούσε να προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημοκρατίας μας», προειδοποιεί με κάθε σαφήνεια στη συνέντευξή του στο Profil ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας.
Ο Χάιντς Φίσερ διετέλεσε Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος από τον Ιούλιο του 2004 έως τον Ιούλιο του 2016, ενώ νωρίτερα ήταν επί δώδεκα χρόνια πρόεδρος της αυστριακής Βουλής, και υπήρξε αδιαλείπτως για πάνω από δύο δεκαετίες ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα του, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο δημοφιλέστερο Αυστριακό πολιτικό.
Τον Χάιντς Φίσερ διαδέχθηκε στο ύπατο αξίωμα της Αυστρίας ο νυν ομοσπονδιακός πρόεδρος της, ο 73χρονος οικολόγος, πρώην καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και πρώην αρχηγός επί ένδεκα χρόνια του κόμματος των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος, ως ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηριζόταν από τους Πράσινους, υπήρξε ο νικητής του επαναληπτικού και, συνολικά, τρίτου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου 2016.
Ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε συγκεντρώσει ποσοστό 53,8 % έναντι 46,2 % του αντιπάλου του και υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του υπαρχηγού του κόμματος και τότε δευτέρου αντιπροέδρου της αυστριακής Βουλής - και τώρα πλέον υπουργού Υποδομών στη νέα κυβέρνηση - Νόρμπερτ Χόφερ.
Με την ορκωμοσία του στις 26 του περασμένου Ιανουαρίου, ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος, ο οποίος είναι ο ένατος στη σειρά στη μεταπολεμική Αυστρία και ο πρώτος οικολόγος στο ύπατο αξίωμα σε χώρα της Ευρώπης, ανέλαβε για τα επόμενα έξι χρόνια τα νέα καθήκοντά του.