Σύμφωνα με την Wall Street Journal το ΔΝΤ θα υποχρεώσει την Ελλάδα να αποφύγει τις μεγάλες εξόδους στις αγορές ομολόγων ενώ παράλληλα θα ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους για ρύθμιση του χρέους.
«Πράσινο φως» σε νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, αλλά με όρους που θα δυσκολεύουν την άμεση επιστροφή της χώρας μας στις αγορές ομολόγων και θα πιέζουν τους Ευρωπαίους να δεχτούν ελάφρυνση του χρέους.
Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει το βράδυ της Πέμπτης ώστε να εξετάσει την έγκριση προγράμματος 12 έως 36 μηνών για την Ελλάδα, όμως, σύμφωνα με τη WSJ, το κείμενο θέτει πλαφόν για το δημόσιο χρέος γύρω στα 325 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, στο τέλος του πρώτου τριμήνου το χρέος κεντρικής κυβέρνησης ανερχόταν στα €326,5 δισεκ.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το Ταμείο «οδηγεί» την Ελλάδα μακριά από τη συσσώρευση νέου χρέους με την έκδοση ομολόγων, καλώντας την εμμέσως να δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα θα μπορεί θεωρητικά να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, όμως θα πρέπει να καταφύγει σε εναλλακτικές λύσεις κι όχι ευθέως σε έκδοση νέων τίτλων.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ επιβεβαίωσε πως όλα τα προγράμματα που εγκρίνει ο οργανισμός έχουν πλαφόν χρέους.
Παράλληλα όμως, η φερόμενη απόφαση του Ταμείου να επιβάλει αυστηρό πλαφόν ουσιαστικά εντείνει και την πίεση στους ευρωπαίους εταίρους να δεχτούν μέτρα σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και εν τέλει να μπορεί η χώρα μας να βγει στις αγορές σε βάθος χρόνου.
Το Ταμείο θα εγκρίνει το νέο πρόγραμμα μόνο επί της αρχής, δηλαδή η όποια χρηματοδοτική βοήθεια θα παρακρατηθεί έως ότου οι ευρωπαίοι εταίροι δεσμευθούν για μέτρα ελάφρυνσης που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Στη συνεδρίαση το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να εξετάσει εάν θα επιβάλει διορία στους Ευρωπαίους ώστε να διευθετήσουν το θέμα του χρέους, πρακτική που ήταν συνηθισμένη τη δεκαετία του 1980, όταν και κυριάρχησε το μοντέλο των «επί της αρχής προγραμμάτων».
Ωστόσο, τον Ιούνιο αξιωματούχους του Ταμείου είχε διαρρεύσει πως ο οργανισμός δεν προσανατολίζεται προς την επιβολή διορίας, καθώς θέλει να δώσει χρόνο στους Ευρωπαίους ώστε να καταλήξουν χωρίς πίεση σε συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.