Η καλοκαιρινή διόρθωση στη Wall Street με επίκεντρο κυρίως (αλλά και όχι μόνο) τον τεχνολογικό κλάδο έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις μετά και το νέο sell off της Παρασκευής. Εξάλλου, πλέον οι φόβοι των επενδυτών έχουν βαθύτερα αίτια που πηγάζουν από την «καρδιά» της αμερικανικής οικονομίας και τις πιθανότητες η ομαλή προσγείωση της να εξελιχτεί σε ύφεση λόγω της καθυστερημένης έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed, συμφωνα με το
Στο ταμπλό, λοιπόν, οι δείκτες κατέγραψαν νέα σημαντική πτώση, συμπληρώνοντας έτσι μια ευρύτερα ασταθή εβδομάδα.
Wall Street: Αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για την κατεύθυνση του τεχνολογικού κλάδου και τις αποδόσεις των επενδύσεων στο ΑΙ - Εν αναμονή και του σήματος από τη Fed
Ο Dow Jones υποχώρησε τελικά κατά 610 μονάδες ή 1,51% στις 39.737, καταφέρνοντας στο φώτο φίνις να “μαζέψει” τις απώλειες του, ο S&P 500 κατρακύλησε κατά 1,84% στις 5.346 μονάδες και τον Nasdaq έκανε «βουτιά» ύψους 2,43%% (ενδοσυνεδριακά είχε ξεπεράσει το 3%) στις 16.776 μονάδες.
Για τον S&P 500 ήταν η χειρότερη συνεδρίαση, όχι μόνο της χρονιάς, αλλά της τελευταίας διετίας, από τον Δεκέμβριο του 2022. Αντιστοίχως ο Nasdaq που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει και πάνω από 3%, εισήλθε επίσημα σε έδαφος διόρθωσης, έχοντας πλέον χάσει πάνω από 10% σε σχέση με το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του.
Ο S&P 500 βρίσκεται πλέον 6% χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο του και ο Dow περίπου 4%.
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις διευρύναν για έβδομη(!) συνεχόμενη συνεδρίαση τις απώλειες τους με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει κάτω από το 3,8% στο 3,791% που είναι το χαμηλότερο σημείο του από τον περασμένο Δεκέμβριο και του 2ετούς να υποχωρεί στο 3,872%.
Αφορμή για την νέα πίεση στους δείκτες στάθηκαν τα λίαν αδύναμα στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης με τις προσλήψεις να συρρικνώνονται μόλις στις 114.000 τον Ιούλιο έναντι των 179.000 τον περασμένο μήνα και των 185.000 που περίμεναν οι αναλυτές. Αντιστοίχως η ανεργία ανέβηκε από το 4,1% στο 4,3%.
Παρά το γεγονός ότι η αποθέρμανση της αγοράς εργασίας σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού διευκολύνει τη Federal Reserve να ξεκινήσει τη νομισματική χαλάρωση, αυτό που προβλημάτισε ουσιαστικά τους επενδυτές είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θέλοντας να αποφύγει τυχόν αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων τελικά καθυστέρησε υπερβολικά να αλλάξει ρότα «ροκανίζοντας» τις μέχρι τώρα υψηλές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας.
Έτσι, τα αδύναμα στοιχεία από την αγορά εργασίας σε συνδυασμό και με τα χθεσινά απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο της μεταποίησης φούντωσαν τους φόβους της αγοράς πως η ομαλή προσγείωση της οικονομίας θα εξελιχτεί σε μια δραστικότερη επιβράδυνση ή ίσως και μια ύφεση.
«Τα κακά νέα πλέον δεν είναι καλά νέα για τις μετοχές. Βρισκόμαστε βέβαια σε μια περίοδο εποχικής αποδυνάμωσης, όμως το κλίμα είναι ευάλωτο δεδομένων των οικονομικών, πολιτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων» επεσήμανε στο Bloomberg ο Τζον Λιντς της Comerica Wealth Management.
«Δεν βρισκόμαστε σε ύφεση, όμως το momentum παραπέμπει προς την κατεύθυνση αυτή» τόνισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το CNBC, η Κλαούντια Σαμ της New Century Advisors, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η απειλή της ύφεσης «δεν είναι αναπόφευκτη»!
Δεν είναι τυχαίο πως στα προγνωστικά της αγοράς ανέβηκαν κάθετα οι πιθανότητες η Fed να αναγκαστεί να προχωρήσει σε πιο δυναμική μείωση των επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να ανακόψει τις καθοδικές πιέσεις προς την οικονομία.
Αναλόγως σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την στρατηγική της Fed, με μεγαλύτερες ή περισσότερες αυξήσεις προχώρησαν πολλές ακόμη τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες, ανάμεσα τους η Citi, η JPMorgan, η Goldman Sachs, η BofA και η Macquarie.
Σε επίπεδο μετοχών σχεδόν κανένας κλάδος δεν έμεινε αλώβητος από το κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων. Αν και οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Για άλλη μια συνεδρίαση οι πιο… βίαιες διακυμάνσεις επικεντρώθηκαν στον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο και τις εταιρείες ημιαγωγών, όπως η Nvidia. Οι περίφημες Υπέροχες Επτά κινήθηκαν στο… βαθύ κόκκινο με τα θλιβερά σκήπτρα της μεγαλύτερης πτώσης να πηγαίνουν στην Amazon. Μάλιστα, η κάμψη της μετοχής της κατά πάνω από 9% εκτιμάται πως κόστισε στην προσωπική περιουσία του Τζεφ Μπέζος περίπου 15,2 δισ. δολάρια.
Εντυπωσιακό και το κραχ της μετοχής της Intel που μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου και την υποβάθμιση της από την S&P Global βρέθηκε να χάνει περίπου 30%.
Μεγάλες και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με την Citigroup να ξεχωρίζει με πτώση άνω του 7% και την Goldman Sachs να ακολουθεί με κάμψη της τάξεως του 6%, αποτελώντας ένα από τα βαρίδια του Dow.
Στο «κόκκινο» κινήθηκαν και πολλές ενεργειακές, όπως η πετρελαϊκή Chevron, όχι μόνο λόγω αδύναμων αποτελεσμάτων αλλά και σημαντικής υποχώρησης των πετρελαϊκών τιμών πάνω από 3% στις διεθνείς αγορές των commodities.