Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Wall Street: Συντηρείται το βαρύ κλίμα – Νέες απώλειες στους δείκτες

Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι δείκτες της Wall Street διευρύνοντας έτσι τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με απόπειρα των δεικτών να ανακάμψουν, η αγορά δεν είχε αρκετή δυναμική για να κρατηθεί σε θετικό έδαφος με αποτέλεσμα ειδικά ο S&P 500 και ο Nasdaq να δεχτούν τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Έτσι στο ταμπλό ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,65% στις 37.735 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 1,20% φτάνοντας τις 5.061 μονάδες, κάτω δηλαδή από το ψυχολογικό όριο των 5.100 μονάδων και ο Nasdaq έκανε «βουτιά» ύψους 1,79% και τις 15.885 μονάδες.

Δείκτες Wall Street: Νέες απώλειες ενώ ο φόβος του πληθωρισμού παραμένει

Στον αντίποδα στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις ενισχύθηκαν σημαντικά με την απόδοση του 10ετούς να εκτοξεύεται κατά 13 μονάδες στο 4,634%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο του από τα μέσα Νοεμβρίου και του 2ετούς να ανεβαίνει στο 4,938%.

Επιβαρυντικοί παράγοντες στάθηκαν από τη μία πλευρά οι δυσμενείς εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και από την άλλη τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία από το μέτωπο των λιανικών πωλήσεων που «φόβισαν» την αγορά, καθώς η προοπτική περαιτέρω ισχυροποίησης της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να απομακρύνει ακόμη περισσότερο τη νομισματική χαλάρωση από τη Fed.

Στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής η διεθνής κοινότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα τις αποφάσεις του Τελ Αβίβ αναφορικά με το πόσο δυναμικά σκοπεύει να απαντήσει στην ιρανική επίθεση. Διεθνείς ηγέτες, ανάμεσα τους ο Τζο Μπάιντεν, έχουν ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ώστε να αποφύγει μια απάντηση που θα μπορούσε να οδηγήσει τις δύο χώρες σε σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες. Ωστόσο, το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ φαίνεται για την ώρα να παραμένει διχασμένο.

Ο δεύτερος παράγοντας που έφερε τριγμούς στην αγορά ήταν τα πιο θετικά από το αναμενόμενα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις το Μάρτιο. Οι αναλυτές περίμεναν βελτίωση του δείκτη σε ποσοστό 0,3%, ωστόσο η αύξηση του έφτασε το 0,7%, καθώς τα επίπεδα κατανάλωσης παραμένουν ισχυρά.

Τα στοιχεία αυτά ανάγκασαν άμεσα κάποιους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που κατ’ επέκταση θα κάνει τη Fed πιο επιφυλακτική να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων.

«Ο αριθμός των λιανικών πωλήσεων ήταν πολύ ισχυρός, αναγκάστηκα λοιπόν να ανεβάσω τις προσδοκίες μου για το ΑΕΠ» ανέφερε ο Τομ Σίμονς της Jefferies. Πλέον αναμένει το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου να φτάσει το 3,1%, αντί του 2,2% της προηγούμενης εκτίμησης του.

Για απρόσμενα ισχυρά στοιχεία και σαφές μήνυμα για τις υψηλές αντοχές της κατανάλωσης, καθώς οι μισθοί παραμένουν ψηλά, έκανε λόγο αντιστοίχως ο Αντίτια Μπχάβε της Bank of America.

Η ίδια η περιφερειακή Fed της Ατλάντα προχώρησε άμεσα σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, από το 2,4% στο 2,8%. Έτσι σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την επιμονή του πληθωρισμού, στην αγορά ξαναφούντωσε η ανησυχία για το χρονοδιάγραμμα της νομισματικής χαλάρωσης. Κι αυτό ενώ τα προγνωστικά έχουν ήδη τροποποιηθεί σε μία με δύο περικοπές μέσα στη χρονιά, αντί των έξι με επτά που αναμενόταν στην έναρξη του 2024.

Οι αναλυτές της UBS σε ανάλυση τους μίλησαν για πρώτη φορά για αυξημένο ρίσκο για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, αντί για μειώσεις, κάνοντας λόγο μάλιστα για άνοδο τους έως το 6,5%!

Σε επίπεδο μετοχών λίγες μετοχές κινήθηκαν κόντρα στο αρνητικό ρεύμα. Ανάμεσα τους ξεχώρισε βέβαια η μετοχή της Goldman Sachs, καθώς οι επενδυτές επικρότησαν τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα για το πρώτο τρίμηνο, με άλμα κερδών κατά 28%. Η καλή πορεία της μετοχής ήταν μάλιστα ένας από τους βασικούς λόγους που οι απώλειες του Dow κρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους άλλους δείκτες.

Οι θετικές επιδόσεις για το πρώτο τρίμηνο απέφεραν κέρδη και στη μετοχή της Charles Schwab, ενώ η διαφαινόμενη εξαγορά της Snap One από την Resideo Technologies έφερε μίνι ράλι στη μετοχή της πρώτης.

Στον αντίποδα μγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι τεχνολογικές μετοχές. Ανάμεσα τους ξεχώρισε η μετοχή της Apple που έχασε σημαντικό έδαφος μετά τα στοιχεία που έδειξαν πως… παρέδωσε στην Samsung τα πρωτεία στην παγκόσμια αγορά των smartphones, για το πρώτο τρίμηνο, αν και αμφότερες έχουν λόγο να ανησυχούν από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό των κινεζικών τεχνολογικών.

Μεγάλη πτώση που ξεπέρασε το 5% κατέγραψε και η μετοχή της Tesla, μετά τη διαρροή εσωτερικού υπομνήματος που έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό απολύσεων, άνω του 10% του προσωπικού της διεθνώς. Απόφαση που προφανώς αντανακλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία στις πωλήσεις της.

Στον δείκτη S&P 500 και οι έντεκα επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν πτωτικά, αν και τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη ο κλάδος του real estate που βλέπει την ανάκαμψη που περίμενε λόγω της προοπτικής μείωσης των επιτοκίων να απομακρύνεται.

Αξιοσημείωτη και η συνεχιζόμενη απομείωση της αξίας της μιντιακής εταιρείας του Ντόναλντ Τραμπ, της Trump Media, που μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο της στο NYSE, στα τέλη Μαρτίου, χάνει συνεχώς έδαφος. Από τις 26 Μαρτίου, η μετοχή έχει υποχωρήσει πάνω από 62%.

Tags
Back to top button