Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Wall Street: Συντηρείται το νευρικό κλίμα – Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί του S&P 500 από τον Οκτώβριο

Συνεδρίαση για… γερά νεύρα αποδείχτηκε η σημερινή στη Wall Street, με τους δείκτες να προσπαθούν για μια ακόμη φορά να ανακάμψουν μετά το πολυήμερο πτωτικό σερί. Τελικά τα κατάφερε μόνο ο Dow Jones, με ισχνή άνοδο που δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως… ανάκαμψη, συμφωνα με το 

Πραγματικά, η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με θετικούς οιωνούς και τους δείκτες να παρουσιάζουν μετριοπαθή κέρδη, που ελάχιστα βέβαια μπορούσαν να καλύψουν τις εκτεταμένες απώλειες των προηγούμενων ημερών, αν όχι όλου του μήνα. Όμως, το σκηνικό των ημερών επαναλήφθηκε και σταδιακά οι δείκτες «ξεφούσκωσαν».

Wall Street: Επιφυλακτικό κλίμα - Μεικτά πρόσημα στους δείκτες

Τελικά ο Dow Jones έκλεισε οριακά σε θετικό έδαφος, με ισχνή άνοδο 0,08%, στις 37.785 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,20% στις 5.011 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,41% στις 15.619 μονάδες.

Για τον S&P 500 και τον Nasdaq ήταν η πέμπτη καθοδική ημέρα, που συνιστά το μεγαλύτερο πτωτικό σερί τους για φέτος, ειδικά δε, για τον S&P από τον περασμένο Οκτώβριο! Αντιστοίχως στις συνολικά εννέα τελευταίες συνεδριάσεις, ο Dow έχει υποχωρήσει στις επτά.

Με τις επιδόσεις αυτές, τα πρόσημα για όλους τους δείκτες, τόσο για το σύνολο της εβδομάδας όσο και για το σύνολο του Απριλίου, παραμένουν στο «κόκκινο».

Για την εβδομάδα, ο S&P μετρά απώλειες άνω του 2%, ο Nasdaq άνω του 3%, λόγω της αυξημένης πίεσης στις Big Tech, ενώ ο Dow είναι οριακά κάτω, στο -0,6%. Για τον Nasdaq θα αποτελεί δε, την τέταρτη πτωτική εβδομάδα, που είναι το μεγαλύτερο καθοδικό σερί από το Δεκέμβριο του 2022.

Η νευρικότητα στην αγορά πηγάζει από το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησης στην έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve, καθώς η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει υψηλές αντοχές την ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά και η τροχιά υποχώρησης του έχει επιβραδυνθεί αισθητά.

«Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει η ανάγκη να μειωθούν τα επιτόκια» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ισχυρής περιφερειακής Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, προσθέτοντας τη φωνή του ανάμεσα σε αρκετά ακόμη στελέχη της κεντρικής τράπεζας που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, το τελευταίο διάστημα, για την χρονική έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης.

Αναλόγως όλο και περισσότεροι αναλυτές είτε μετατοπίζουν χρονικά την πρώτη περικοπή των αμερικανικών επιτοκίων από το φθινόπωρο ή και τα τέλη της χρονιάς είτε αρχίσουν να μιλούν για ορατή πιθανότητα να μην γίνουν καθόλου περικοπές φέτος

Είναι χαρακτηριστικό πως στο δείκτη FedWatch Tool της CME Group, που καταγράφει τις τάσεις της αγοράς, σε καμία φετινή συνεδρίαση της Fed δεν δίδονται πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων σε ποσοστό έστω άνω του 50%. Στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, δίδεται μόλις 45,1% στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ούτε καν η θετική ροή εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου έχει καταφέρει να βελτιώσει το κλίμα. Από το περίπου 12% των επιχειρήσεων του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 73% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών. Όμως, αυτό δεν αντανακλάται στα νούμερα της αγοράς.

Σε επίπεδο μετοχών, σημάδια αντίστασης στο καθοδικό ρεύμα παρουσίασαν οι μετοχές επικοινωνιακών υπηρεσιών με οδηγό την Meta Platforms και την Paramount Global.

Ειδικά η μετοχή της Meta έφτασε να κερδίζει πάνω από 3%, καθώς οι επενδυτές δέχτηκαν με ενθουσιασμό την παρουσίαση του νέου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή βοήθειας, του Llama 3, που θα «τρέξει» σε όλες τις πλατφόρμες της εταιρείας. Το μοντέλο παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες, ακόμη και λογικής σκέψης, με αποτέλεσμα να έχει προβληθεί πως πλησιάζει την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Κέρδη αποκόμισαν και οι εξορυκτικές εταιρείες Bitcoin, όπως η Marathon Digital και η Riot Platforms, ενόψει του περίφημου halving του κορυφαίου ψηφιακού νομίσματος.

Στον αντίποδα οι περισσότερες τεχνολογικές μετοχές δέχτηκαν αρκετές πιέσεις με την Tesla στους αρνητικούς πρωταγωνιστές, με τη μετοχή της να καταγράφει χαμηλό 52 εβδομάδων μετά την υποβάθμιση της από την Deutsche Bank.

Απώλειες κατέγραψε επίσης η Blackstone, καθώς αναγκάστηκε να περικόψει το μέρισμα που θα διαθέσει για το πρώτο τρίμηνο, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε η μετοχή του Netflix, με τους επενδυτές να περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα τριμήνου που θα ανακοινώσει μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Σε συνεχή πίεση παρέμεινε δε, για άλλη μια συνεδρίαση και ο ενεργειακός κλάδος, με τις μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών να επηρεάζονται εύλογα από τη συνεχή αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών από τις αρχές της εβδομάδας. Μάλιστα, η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έπεσε κάτω και από το όριο των 83 δολαρίων το βαρέλι.

Tags
Back to top button