
Νέα ιστορικά υψηλά «έπιασαν» οι S&P 500 και Nasdaq, καθώς μεγάλο μέρος της Wall Street κράτησε τη δυναμική της με φόντο τα καλά αποτελέσματα πολλών εταιρικών ομίλων, αλλά και τα ελπιδοφόρα μηνύματα από το μέτωπο της επίτευξης νέων εμπορικών συμφωνιών. Πάντως, ο Dow δεν μπόρεσε να ακολουθήσει, συμφωνα με το
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,70% στις 44.693 μονάδες. Αντιθέτως ο S&P 500 διεύρυνε τα κέρδη του πάνω από το όριο των 6.300 μονάδων, στις 6.363, με ελαφρά άνοδο 0,07% και ο Nasdaq σταθεροποιήθηκε πάνω από το ορόσημο των 21.000 μονάδων, στις 21.057, αυξημένος κατά 0,18%.
Την ίδια ώρα τα αμερικανικά ομόλογα έχασαν έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, μετά την πτώση των αιτήσεων για νέα επιδόματα εργασίας για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα που επηρέασαν τα προγνωστικά για μείωση των επιτοκίων έστω τον Σεπτέμβριο. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε στο 4,416% και του 2ετούς σκαρφάλωσε στο 3,927%.
«Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις σημαντικών ρωγμών στην αγορά εργασίας», σχολίασε ο Κρις Λάρκιν από την E*Trade της Morgan Stanley. «Και εφόσον αυτή η εικόνα παραμείνει σταθερή, η Fed έχει έναν λόγο λιγότερο να μειώσει τα επιτόκια».
Αναλυτές και traders ήδη δίνουν σχεδόν μηδενικές πιθανότητες περικοπής των επιτοκίων στη συνεδρίαση της FOMC την ερχόμενη εβδομάδα. Όμως, στήριζαν τις ελπίδες τους σε μια αναπροσαρμογή στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Μέσα στο κλίμα αυτό, ερωτηματικό παραμένει η δυνατότητα και διάθεση του συμβουλίου να συνεχίσει να αντιστέκεται στις ισχυρότατες, ανοιχτές πιέσεις του Λευκού Οίκου, που ζητά μετ’ επιτάσεως επιτάχυνση της νομισματικής χαλάρωσης.
Στην επιθετική αυτή γραμμή του προέδρου Τραμπ εντάσσεται – σύμφωνα με τους αναλυτές – και η επίσκεψη του τις επόμενες ώρες στην έδρα της κεντρικής τράπεζας, στην Ουάσιγκτον, επισήμως με σκοπό να επιθεωρήσει τα μεγάλα έργα ανακαίνισης του ιστορικού κτηρίου της Fed.
Οι κατηγορίες δε, περί κακοδιαχείρισης του έργου και υπερβάσεων στο κόστος του αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος στην εκστρατεία του Οβάλ Γραφείου κατά του Τζερόμ Πάουελ προσωπικά με σκοπό να αναγκαστεί σε παραίτηση.
Πάντως, αν και η αγορά ανησυχεί για την προστασία του ανεξάρτητου θεσμικού ρόλου της Κεντρικής Τράπεζας, δεν φαίνεται να λαμβάνει τόσο σοβαρά τις εν λόγω κατηγορίες. Ο ίδιος ο Πάουελ έχει δηλώσει ότι το έργο ελέγχεται από τα αρμόδια όργανα, ενώ βέβαια έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
Στο μέτωπο του εμπορίου, ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να επιβάλει δασμούς κάτω του 15%, καθώς διαμορφώνει τις λεγόμενες «ανταποδοτικές τιμολογήσεις» ενόψει της προθεσμίας της 1ης Αυγούστου – μια δήλωση που δείχνει ότι η κατώτατη βάση των δασμών πιθανότατα θα αυξηθεί.
Ωστόσο, η αγορά στάθηκε στα καλά μαντάτα από το deal με την Ιαπωνία και τις πληροφορίες πως επίκειται συμφωνία και με την ΕΕ.
Σε επίπεδο μετοχών, ο τεχνολογικός κλάδος ηγήθηκε της ανόδου σε Nassdaq και S&P 500, με τον τελευταίο να έχει καταγράφει πλέον συνολική άνοδο 28% από τα χαμηλά του Απριλίου.
Βασική πηγή αισιοδοξίας ήταν τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alphabet, η μητρική της Google, για το β’ τρίμηνο και οι εκτιμήσεις για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Από κοντά της και η Nvidia που πλησίασε σε νέα υψηλά.
Παράλληλα, η μετοχή της T Mobile έκανε άλμα χάρη στους ισχυρούς αριθμούς συνδρομητών και την ανοδική αναθεώρηση του guidance, ενώ οι καλές επιδόσεις χάρισαν άκρως θετικά πρόσημα στην ServiceNow και την West Pharmaceutical.
Στο αντίθετο ρεύμα, κινήθηκε η Tesla, «χαλώντας» το… πάρτι των Big Tech, καθώς οι χαμηλές ταχύτητες που κατέγραψε σε κέρδη και έσοδα και η προειδοποίηση Μασκ για επιπλέον δύσκολα τρίμηνα, έφεραν απώλειες της μετοχής κοντά στο 8%.
Ως βαρίδι για τον Dow λειτούργησε η IBM με αντίστοιχες απώλειες, καθώς οι επιδόσεις στον κρίσιμο τομέα των λογισμικών απογοήτευσαν την αγορά.
Σε καθοδική τροχιά βρέθηκε επίσης η Honeywell, αλλά και η American Airlines εξαιτίας της αρνητικής προοπτικής για την κερδοφορία της.