Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Wall Street: Νέες πιέσεις δέχτηκε – Sell off στις τεχνολογικές μετοχές

Τη χειρότερη συνεδρίαση από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν Dow και S&P 500 - Σημαντική πίεση στις Big Tech - Νέο άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων - Ο παράγοντας της Fed και των προεδρικών εκλογών, δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη κάλπη

Νέες πιέσεις δέχτηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης η Wall Street, με τον S&P 500 και τον Dow Jones να συμπληρώνουν την τρίτη καθοδική τους ημέρα και μάλιστα τον βιομηχανικό δείκτη να καταγράφει τη χειρότερη ημέρα από τις 3 Σεπτεμβρίου. Πάντως, τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασε ο Nasdaq λόγω των σημαντικών ρευστοποιήσεων στις τεχνολογικές μετοχές.

Συγκεκριμένα ο Dow «έκλεισε» με πτώση 0,96% στις 42.514 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,92% φτάνοντας τις 5.797 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε «βουτιά» ύψους 1,60% στις 18.276 μονάδες, σύμφωνα με το  

Αντιστρόφως, στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις συνέχισαν με αμείωτο ρυθμό την ανοδική τους πορεία με την απόδοση του 10ετούς να διευρύνει τα κέρδη του πάνω από το όριο του 4,2%, στο 4,238% και το 2ετές να σκαρφαλώνει στο 4,082%.

Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά η απόδοση του 10ετούς άγγιξε πρόσκαιρα το 4,25%, που ήταν το υψηλότερο σημείο του από τις 26 Ιουλίου. Συνολικά δε, από τις αρχές του μήνα έχει προσθέσει 44 μονάδες βάσης.

Το άλμα στις ομολογιακές αποδόσεις αποδίδονται καταρχάς στις αυξανόμενες ενδείξεις από οικονομικά στοιχεία και δηλώσεις στελεχών της Fed πως η κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει στο εξής έναν μετριοπαθή ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Ο δείκτης FedWatch Tool της CME δίνει πλέον 89% πιθανότητες σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επικείμενη συνεδρίαση, στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ καταγράφονται και 11% πιθανότητες πως το συμβούλιο θα κρατήσει στάση αναμονής. Πρόκειται για δραστική μεταστροφή του κλίματος, αν λάβουμε υπόψη πως ένα μήνα πριν ο δείκτης έδινε 53% πιθανότητες σε δυναμική περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης.

«Κατά τη γνώμη μου, όλα έχουν να κάνουν με τον αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων. Η αγορά επανεξετάζει την πιθανότητα η Fed να προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων» σχολίασε στο CNBC ο Μπρεντ Σούτε της Northwestern Mutual Wealth Management, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη πίεση θα εντοπιστεί στις υπερτιμημένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.


Ένας ακόμη παράγοντας που διαταράσσει την αγορά έχει να κάνει με το προεκλογικό τοπίο, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη κάλπη της 5ης Νοεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να ανακτήσει τη δυναμική του, να πλησιάσει και πάλι επικίνδυνα την Κάμαλα Χάρις και να μετατρέψει την αναμέτρηση σε αμφίρροπο ντέρμπι. Και αυτό κυρίως που φοβίζει τους επενδυτές είναι ένα οριακό αποτέλεσμα που θα συντηρήσει την πόλωση και θα ξαναζωντανέψει τις θλιβερές μέρες του 2020.

Ο παράγοντας δε, των εκλογών, όσο πλησιάζουμε στην κάλπη, θα ασκεί επιπλέον πίεση ή ώθηση σε κλάδους και εταιρείες που συνδέονται περισσότερο με τις απόψεις και δεσμεύσεις είτε του Ντόναλντ Τραμπ είτε της Κάμαλα Χάρις.

Σε επίπεδο μετοχών το κύμα των πωλητών έπληξε κυρίως τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης κυρίως δε, του τεχνολογικού κλάδου, όπως η Nvidia, η Meta, η Netflix, η Amazon και η Apple που μάλιστα κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση της από τις αρχές Αυγούστου.

Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι μετοχές της περίφημης ομάδας των Υπέροχων Επτά βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με την Tesla να κινείται σταθεροποιητικά καθώς οι επενδυτές περιμένουν να πάρουν… σήμα από τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που θα ανακοινώσει μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Στις χαμένες και η μετοχή της Boeing μετά τις τεράστιες ζημιές που ανακοίνωσε ο όμιλος αεροναυπηγικής, άνω των 6 δισ. δολαρίων κι ενώ συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων της.

Απώλειες κοντά στο 5% παρουσίασε και η μετοχή της McDonald’s λειτουργώντας σαν βαρίδι για τον Dow, μετά τη χθεσινή αποκάλυψη από τις υγειονομικές αρχές του CDC πως μια επιδημία κρουσμάτων E.coli, που έχει ήδη έναν νεκρό και δεκάδες νοσηλείες, συνδέθηκε με την κατανάλωση μπέργκερς quarter pounder της αλυσίδας. H εταιρεία προχώρησε άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, χωρίς όμως να γλιτώσει την πτώση της μετοχής της.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό πως από τις 30 μετοχές του Dow μόνο τρεις κατάφεραν να βρεθούν σε θετικό έδαφος, η Verizon, η Walmart και η Johnson & Johnson.

Πραγματικά στις λίγες κερδισμένες ξεχώρισε η Stride, η Spirit Airlines, η AT&T και η Texas Instruments, ενώ άλμα άνω του 11% σημείωσε η Peloton, μετά τη δήλωση του Ντέιβιντ Εινχορν της Greenlight Capital πως η μετοχή της είναι σημαντικά υποτιμημένη.
 

Tags
Back to top button