Κατάφεραν να επιστρέψουν στα κέρδη οι βασικοί δείκτες στη Wall Street μετά τις βαριές απώλειες της περασμένης Δευτέρα που σόκαραν τις παγκόσμιες αγορές δημιουργώντας ευρύτερες οικονομικές αλλά και πολιτικές αναταράξεις, συμφωνσ με το
Πέρα από τα κέρδη και τις απώλειες είναι πολλά τα συμπεράσματα που βγήκαν αυτή την εβδομάδα για την αγορά με τα απότομα υψηλά ιστορικά να προσγειώνονται πολύ εύκολα και γρήγορια και τα σημάδια ειδικά για τις υπεραγορασμένες τεχνολογικές μετοχές να έχουν γίνει πλέον καμπανάκι. Η συνεδρίαση της Παρασκευής έληξε με θετικό πρόσημο και για τους τρείς δείκτες ήταν όμως μάλλον υποτονική με αρκετές οριακές διακυμάνσεις και συνεχείς εναλλαγές μέχρι να καταγράψει τελικά καθαρά κέρδη.
Ειδικότερα στο ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 39.497 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,47% στις 5.344 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq είχε ακόμα αντίστοιχη άνοδο κατά 0,51% στις 16.745 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις σημειώνουν επίσης κάθοδο με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,946% και του 2ετούς στο 4.059%.
Wall Street: Επετεύχθη η πολυαναμενόμενη ανάρρωση στους δείκτες - Ο ρόλος κλειδί των νέων στοιχείων για την αγορά εργασίας
Αυτή η εβδομάδα γενικότερα σηματοδότησε την πιο ευμετάβλητη εβδομάδα του 2024 για την αγορά. Ο Dow τη Δευτέρα σημείωσε πτώση 1.000 μονάδων, ενώ ο S&P 500 έχασε 3% για τη χειρότερη ημέρα του από το 2022. Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις αμερικανικές μισθοδοσίες της προηγούμενης εβδομάδας και οι ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άργησε πολύ με τις μειώσεις των επιτοκίων ήταν οι κύριοι υπαίτιοι για τις πωλήσεις, μαζί με την εκκαθάριση μιας δημοφιλούς συναλλαγής σε συνάλλαγμα από τα hedge funds.
Ωστόσο, οι βασικοί δείκτες επανέκαμψαν, μετά τον ενθαρρυντικό εβδομαδιαίο αριθμό των αιτήσεων ανεργίας της Πέμπτης ο οποίος συνέβαλε στην άμβλυνση των ανησυχιών των επενδυτών για την αμερικανική οικονομία. Έτσι ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,3% την Πέμπτη για την καλύτερη ημέρα του από τον Νοέμβριο του 2022, ενώ ο Dow των 30 μετοχών σημείωσε άνοδο περίπου 683 μονάδων. Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq πρόσθεσε σχεδόν 2,9%.
Από τα χαμηλά στα ψηλά
Στα χαμηλά της Δευτέρας όμως ο S&P 500 είχε υποχωρήσει σχεδόν 10% από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του. Η υποχώρηση του Nasdaq έφτασε σε έδαφος πλήρους διόρθωσης που ξεπέρασε το 10%. Ο δείκτης μεταβλητότητας της Cboe – που χρησιμοποιείται από τη Wall Street για τη μέτρηση του φόβου – έφτασε σε ύψη που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά κατά την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 και της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης.
Όμως οι επενδυτές μπήκαν στο παιχνίδι για να αγοράσουν μετά τη βουτιά με την ιδέα ότι μια άλλη κρίση ή ύφεση δεν ήταν στον ορίζοντα. Οι προηγούμενες απώλειες της εβδομάδας συνδέονταν περισσότερο με την εκκαθάριση ενός μακροχρόνιου στοιχήματος σε ένα φθηνό ιαπωνικό γεν παρά με θεμελιώδεις απειλές για την οικονομία.
Δεν είναι μόνο οι αγορές μετοχών που είχαν μια ευμετάβλητη εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έπεσε κάτω από το 3,70% κάποια στιγμή, για να ξαναπάρει το 4% την Πέμπτη. Η τελευταία διαπραγμάτευση ήταν γύρω στο 3,93%.
Η ευμετάβλητη συναλλακτική δραστηριότητα είναι συνηθισμένη στα τέλη του καλοκαιριού, όταν δεν υπάρχει μεγάλη ροή πληροφοριών και η περίοδος των κερδών αρχίζει να ξεδιπλώνεται, και δεν είναι ενδεικτική μιας επιδείνωσης της οικονομίας, δήλωσε στο cnbc ο διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Advisors Jay Hatfield.
Μεγάλο μέρος των πωλήσεων στην αγορά προήλθε από ένα «θέμα hedge fund» και όχι από μακροπρόθεσμους επενδυτές, δήλωσε ο Hatfield. «Έτσι, είναι λογικό να ανακάμψουμε ξανά. Ένα ευμετάβλητο sell-off και η ανάκαμψη είναι απλώς η φυσιολογική συμπεριφορά του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου- ισχνές αγορές, hedge funds που αγριεύουν και παράλογες κινήσεις προς τα κάτω. Η πρόσφατη δραστηριότητα της αγοράς δεν έχει καμία σχέση με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας», πρόσθεσε ο Hatfield.