Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Wall Street: «Βουτιά» για το κλεισιμο της εβδομάδας

Οι βαριές απώλειες που κατέγραψε ο Nasdaq ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της συνεδρίασης της Παρασκευής στη Wall Street, επισκιάζοντας την αντίσταση που επέδειξε ο Dow Jones, συμφωνα με το Newmoney.gr

Σε γενικές γραμμές, εξάλλου, για άλλη μία ημέρα είχαμε την επανάληψη του ίδιου ακριβώς σκηνικού με τη συνεδρίαση να ξεκινά με θετικές προοπτικές και τους δείκτες να προσπαθούν να ανακάμψουν και σταδιακά να χάνουν τη δυναμική τους. Ειδικά στο μέτωπο των τεχνολογικών εταιρειών οι πιέσεις έγιναν ασφυκτικές με αποτέλεσμα ο S&P 500 να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων και ο Nasdaq να υποχωρήσει κατά πάνω από 2%.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκανε τη διαφορά σημειώνοντας κέρδη 0,56% στις 37.986 μονάδες, ωστόσο ο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,88% φτάνοντας τις 4.967 μονάδες και ο Nasdaq έκανε «βουτιά» ύψους 2,05% με αποτέλεσμα να προσγειωθεί στις 15.282 μονάδες.

Wall Street: Συντηρείται το νευρικό κλίμα – Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί του S&P 500 από τον Οκτώβριο

Για τον S&P και τον Nasdaq ήταν η έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, που συνιστά το μεγαλύτερο καθοδικό σερί τους από τον Οκτώβριο του 2022!

Με τις επιδόσεις αυτές, ο απολογισμός της αγοράς για το πενθήμερο ήταν λίαν αρνητικός. Ο S&P 500 έχασε περίπου 3% συμπληρώνοντας έτσι την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα. Μάλιστα, οι απώλειες του σε σχέση με το υψηλό 52 εβδομάδων του δείκτη ξεπερνούν το 5%!

Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες μετρά ο Nasdaq που απώλεσε πάνω από 5% από τη Δευτέρα, που είναι η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση του από τον Νοέμβριο του 2022, συμπληρώνοντας μάλιστα την τέταρτη εβδομάδα σε καθοδική τροχιά.

Ο Dow, χάρη στις αντιστάσεις που επέδειξε, κατάφερε να διατηρηθεί περίπου στα επίπεδα του για την εβδομάδα, αλλά έχει μετρήσει ήδη δύο εβδομάδες στο «κόκκινο».

Καθοριστικός παράγοντας για την αντιστροφή του κλίματος στην αγορά μετά το θετικό πρώτο τρίμηνο και τα συνεχή ρεκόρ στους δείκτες ήταν η… ανώμαλη προσγείωση των προσδοκιών των επενδυτών όσον αφορά την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.

Για σημαντικό διάστημα οι επενδυτές… έκλειναν τα αυτιά τους στα συνεχή επιφυλακτικά μηνύματα, μεταξύ άλλων και από την ίδια τη Fed και τα στελέχη της, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Τελικά με τον πληθωρισμό να κινείται σταθερά, από τις αρχές της χρονιάς, σε επίπεδα άνω του αναμενόμενου και την οικονομία να παραμένει ισχυρή χάρη στα υψηλά επίπεδα της κατανάλωσης, η αγορά συνειδητοποίησε ότι θα πρέπει να… αποχαιρετήσει τόσο τη δυνατότητα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο αλλά ενδεχομένως να βιώσει και το χειρότερο σενάριο της μη υποχώρησης τους καθόλου, εντός του 2024.

Τα περισσότερα προγνωστικά βέβαια παραμένουν να ποντάρουν σε μία με δύο περικοπές των επιτοκίων, από το φθινόπωρο, ωστόσο αυξάνονται συνεχώς οι φωνές μεταξύ των αναλυτών που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αναβολή των περικοπών για την επόμενη χρονιά.

Προφανώς μέσα στο κλίμα αυτό η αβεβαιότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών ήταν το… κερασάκι στην τούρτα. Και παρά το γεγονός ότι η αγορά ελπίζει ότι η κρίση Ισραήλ-Ιράν δεν θα επιδεινωθεί, μετά και την χαμηλής έκτασης ισραηλινή επίθεση τα ξημερώματα, ουδείς δεν μπορεί να προδικάσει με βεβαιότητα την επόμενη ημέρα.

Σε επίπεδο μετοχών, οι τεχνολογικές μετοχές δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις με αρνητικούς πρωταγωνιστές την Nvidia και το Netflix. Ειδικά για τη μετοχή του Netflix που έχασε σχεδόν 9%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο αλλά απογοητευτικό guidance για το β’ τρίμηνο, ήταν η χειρότερη συνεδρίαση εδώ και πάνω από δύο χρόνια!

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν επίσης η Super Micro Computer, η Micron Technology, η Tesla, η Amazon και η Apple.

Δεν είναι τυχαίο πως και σε επίπεδο εβδομάδας ο τεχνολογικός κλάδος βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Ενδεικτικά ο S&P Technology Index κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 6%.

Ειδικά σήμερα, μεταξύ των επιμέρους κλάδων του S&P, τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη ο κλάδος της πληροφορικής τεχνολογίας, στους οποίους εντάσσεται η Nvidia και η Super Micro Computer.

Στον αντίποδα η μετοχή που «έσωσε» κυριολεκτικά τον Dow Jones ήταν σαφώς η American Express, που μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε επιδόθηκε σε ένα μίνι ράλι που ξεπέρασε το 5%.

Στις λίγες κερδισμένες της ημέρας και η μετοχή του Shopify, μετά την αναβάθμιση της από την Morgan Stanley, αλλά και η μετοχή της Paramount μετά από δημοσιεύματα που υποστήριξαν πως η Sony Pictures και η Apollo Global Management συζητούν το ενδεχόμενο να εξαγοράσουν από κοινού την μιντιακή εταιρεία.

Tags
Back to top button